marți, 24 martie 2020

Chipul geniului redat prin monumente


Natalia Corghencea, șef sector,  
Centrul Academic Internațional Eminescu

Arta estea cea care cuprinde întreg frumosul și ni-l redă variat, prin pictură, grafică, sculptură, muzică, teatru ș.a. Mihai Eminescu poate fi regăsit în oricare din ele. El este „steaua polară a culturii românești”. Astfel ne spun autorii  Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla autorii cărții „Monumentele Mihai Eminescu”, carte apărută în cadrul proiectului ROMÂNIA CENTENAR, 1918 – 2018 al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Cartea a fost lansată la Centrul Academic Internațional Eminescu cu prezența autorilor – oaspeți bineveniți Erwin Josef Țigla și Gheorghe Jurma.
Erwin Josef Țigla a străbătut, în ultimii cinci ani toate regiunile României și alte țări precum Ucraina, Republica Moldova, Ungaria, Austria și Germania pentru a realiza mii de fotografii, mărturii despre spații în care există monumente și plăci comemorative dedicate poetului Mihai Eminescu. Gheorghe Jurma a scris mai multe cărți despre Eminescu și îngrijește la Reșița colecția editorială „Eminescu”. A organizat expoziții de carte de și despre Eminescu, a publicat bibliografii și cataloage cu același subiect. Acest duet minunat  a binevoit să lanseze albumul „Monumentele Mihai Eminescu” anume la Centrul Eminescu.
Albumul reprezintă o panoramă a monumentelor, busturilor și a plăcilor comemorative dedicate poetului Mihai Eminescu din mai multe țări, informații despre autorii acestora, localizarea și data instalării. Sunt fotografii realizate cu mult profesionalism, care pun în evidență adevăratele capodopere.
 Lansarea a întrunit multă lume bună și frumoasă, elevi de la CEITI (Centrul de Excelență in Informatică și Tehnologii Informaționale), bibliotecari din instituțiile de învățământ din comunitate și sigur, bibliotecarii din rețeaua Hasdeu. Activitatea a luat start cu salutul directorului Centrului Academic Internațional Eminescu, doamna Elena Dabija care a prezentat activitatea Centrului, inclusiv și despre realizarea Proiectului de Reamenajare a Spațiului adiacent și instalarea bustului poetului Mihai Eminescu în fața Centrului Eminescu. A salutat oaspeții și s-a expus asupra cărții directorul general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, doamna Mariana Harjevschi. Dumneaei a povestit despre istoria cunoștinței cu autorii și înțelegearea de a lansa cartea la Chișinău. Despre amplasarea unor monumente a poetului Mihai Eminescu și unele busturi le-a povestit celor prezenți academicianul, scriitorul și criticul literar domnul Mihai Cimpoi. Cu umor s-a dovedit a fi instalarea bustului de la Cernăuți, domnul academician ne-a împărtășit unele secrete.

Domnul Gheorghe Jurma a venit și cu un set de cărți pentru Centrul Eminescu, iar domnul Erwin Josef Țigla a împărtășit celor prezenți planurile de viitor, țările în care urmează să călătorească pentru a descoperi în continuare monumentele marelui poet, în plus a surprins plăcut publicul. Toți cei prezenți la activitate s-au ales cu un dar, cartea minusculă „Luceafărul”. Oaspeții au rămas profund impresionați de activitatea, spațiile și serviciile oferite de Centrul Academic Internațional Eminescu. Pentru iubitorii de arta frumosului, albumul poate fi consultat la Centrul Eminescu, sigur după ce vom ieși cu bine din pandemia COVID  19, deoarece la moment #stamacasă.