joi, 5 martie 2020

Un ecou al războiului de pe Nistru

Lidia Cîssa,
bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”
           
Războiul de pe Nistru din anul 1992 a rămas ca un ecou în sufletele multor cetățeni ai țării noastre, rănile cauzate de el încă nu s-au cicatrizat definitiv și acest lucru poate continua până când bucata de pământ tăiată din corpul Moldovei nu va fi alipită la loc. Evenimentele din acel an și-au găsit reflectare în operele multor scriitori autohtoni, făcând mai evidentă durerea care încă dăinuie în adâncul sufletului unor participanți și martori oculari. Printre scriitorii care au fost deosebit de receptivi la acest masacru militar, ce nu a fost de lungă durată, dar destul de dur, de crud în raport cu populația băștinașă, se numără și ziaristul, publicistul, scriitorul Gheorghe Budeanu. Cu ani în urmă, Gh. Budeanu a scris o culegere de reportaje despre războiul de pe Nistru, declanșat de separatiștii transnistreni  la 2 martie 1992, intitulat „Transnistria în flăcări” prin care a atras atenția publicului cititor interesat de situația din țară. La 27 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, în a. 2019, a fost publicat romanul „Un strigăt pe Nistru”  în care Gh. Budeanu descrie acest conflict armat pe fundalul destinului personajului  principal Radu Păduraru, voluntar, participant activ.
În cadrul Zilelor Bibliotecii „Hristo Botev”, care la 3 martie 2020 şi-a sărbătorit 28 de ani activitate, a avut loc întâlnirea scriitorului Gheorghe Budeanu în baza cărții Un strigăt pe Nistru inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește” din acest an cu participarea liceenilor claselor a IX-XI-a la Liceul Teoretic „George Meniuc”. Discuția cărții s-a desfășurat la momentul oportun, când în aceste zile de început de martie întreaga comunitate din țara noastră comemorează victimele războiului de pe Nistru din 1992. La acest eveniment a participat și criticul literar, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” Vitalie Răileanu, ca martor ocular al acelor evenimente și cititor inedit al acestei opere.
Directorul Bibliotecii „Hristo Botev”, dna Angela Olărescu, l-a prezentat tinerilor utilizatori pe scriitorul, ziaristul și publicistul Gheorghe Budeanu, autorul romanului menționat. A activat ca redactor la ziarele „Flux”, „Timpul”, „Literatura şi Arta”, „Tinerimea Moldovei”. A făcut de asemenea o succintă prezentare a cărții, relatând că aceasta reflectă evenimentele acelor vremuri complicate şi anume războiul de pe Nistru. Romanul, pe lângă descrierea acestui eveniment istoric din viața Moldovei, este și o minunată poveste de dragoste între doi tineri care în vâltoarea războiului au fost crucificați și trimiși pe apa Nistrului  spre Marea Neagră, care, până la urmă se întâlnesc din nou, dar nu se regăsesc. E o carte captivantă, cum s-ar spune, cu sufletul la gură urmărești dinamica subiectului, retrăind împreună cu personajele toate peregrinările și peripețiile lor, inclusiv și clipe de groază. Vladimir Beșleagă care se adresează pe prima pagină a romanului cu un cuvânt de început, a remarcat că aceasta „e o carte de citit în singurătate, fără a o lăsa din mână nici pe o clipă, e ca o simfonie”, deci e un roman pe care e necesar să-l citești lent și să meditezi asupra sorții pământurilor din acea zonă și asupra oamenilor implicați în acel masacru măcel militar, care a avut urmări grave – pe lângă faptul că a luat viața a sute de oameni, a traumat fizic și moral o mulțime de participanți, a despărțit rude, familii, perechi de iubiți, în cazul eroilor principali din roman i-a despărțit pentru totdeauna pe Radu Păduraru și Catinca. 
Scriitorul Gheorghe Budeanu le-a mărturisit liceenilor despre aceea cum i-a apărut ideea de a scrie acest roman, care a fost imboldul. Cartea cu reportaje „Transnistria în flăcări” a văzut lumina tiparului în 1993, iar romanul „Un strigăt pe Nistru” trebuia să fie publicat în 1994, dar din careva motive a apărut mai târziu, în 2019, cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Romanul a fost editat și în România. Dl Gh. Budeanu le-a povestit elevilor mai multe detalii despre războiul de pe Nistru, depănându-și amintirile, el fiind martor ocular, activând ca ziarist atunci în acea perioadă, despre cauzele și consecințele acestui război. A remarcat că s-a gândit să reflecte acest eveniment pe fundalul destinului a doi tineri și a sentimentului de dragoste pe care aceștia l-au păstrat peste ani. În roman a introdus o mulțime de istorioare istorice precum: despre Mănăstirea Noul Neamț din satul Chițcani, despre satul Coșnița, satul Copanca,  orașul Tiraspol, monumentul lui Suvorov, ce se înalță în acest oraș, despre fondarea cetății Tighina, istoria expansiunii rusești ș.a. Scopul autorului a fost să facă cunoscut publicul cititor cu istoria acelor localități, ca parte din istoria neamului, ca acest tezaur să fie păstrat pentru următoarele generații, ca să știe și ei cum au luptat părinții, moșii și strămoșii noștri pentru acest pământ.
Criticul literar Vitalie Răileanu a completat cele relatate de autorul romanului, a vorbit despre impresiile pe care le-a produs asupra sa romanul discutat, remarcând că este un roman cu particularități literare deosebite, un roman puternic, cu un mesaj bine conturat, că datorită lui a renunțat cândva la ideea de a pleca din țară. A mărturisit că nu este indiferent față  tot ce s-a petrecut în acel an pe teritoriul Transnistriei, ca orice om ce își iubește meleagul, patria, neamul, cu atât mai mult că a activat în acele timpuri la Universitatea din Tiraspol și soarta tinerilor din acel ținut îl interesează. A accentuat că acest strigăt pe Nistru a rămas  în interiorul lui și probabil în inima altor participanți și martori oculari ai acelor evenimente și că generațiile tinere e bine să cunoască adevărul despre acest război, toți ar trebui să fim copărtași ai acestui eveniment, ca ceva asemănător să nu se mai repete în viitor.
  În continuare liceenii au adresat autorului diverse întrebări cu referire la  războiul de pe Nistru descris în roman, la subiectul romanului și personajele principale. S-a încins o discuție mai aprinsă pe marginea actualității romanului, imaginii de pe copertă, planurile de viitor ale scriitorului. La discuție au participat şi bibliotecara Liceului dna Elena Cortac şi profesorul de limbă şi literatură română dl Gheorghe Cozari.
Întâlnirea liceenilor cu scriitorul Gheorghe Budeanu a decurs într-o atmosferă caldă, prietenoasă, ce a predispus la sinceritate din ambele părți. Suntem convinși că liceenii au primit o bună lecție de patriotism și dragoste de neam, ideea principală fiind că atât timp cât nu vom fi indiferenți față de orice act de violență în raport cu țara noastră și cetățenii noștri, pericolul unui nou război sau conflict politic va fi mai puțin probabil.