luni, 22 iunie 2020

ECO-TIC - un nou pas pentru ecologie și pentru societate


Valentina Astafi
Bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

Astăzi, problema ecologiei este una dintre cele mai mari probleme din lume, din cauza deșeurilor aruncate și neutilizate. Pentru a trăi într-un loc curat din punct de vedere ecologic trebuie ca oamenii să aibă grijă de ei și de tot ceea ce este în jurul lor, de curtea sa și apoi de a-i oferi posibilitatea de a avea grijă de orașul său, satul său, țara sa, pentru că fiecare schimbarea începe cu noi înșine. Din cauza evoluției rapide a oamenilor din tehnologia informației, oamenii au devenit mai leneși, blocați de calculatoarele, laptopurile, tabletele sau televizorul lor. TIC ar putea ajuta într-un mod pozitiv  dezvoltarea către o lume curată ecologic.
În momentul de față, problema interacțiunii între natură și om dobândește o urgență specială. Rezolvarea problemelor de mediu este una dintre cele mai presante probleme globale ale timpurilor noastre.
Mai întâi trebuie să ne gândim ce este ecologie. Ecologia este o știință care are grijă condițiile de viață ,de mediul sau de natură. În al doilea rând, trebuie să ne întrebăm din ce este alcătuit sau cine sunt reprezentanții a momentului de viață inclus în ecologie.
În fiecare etapă a evoluției sale, oamenii au lucrat permanent și perfect în vederea îmbunătățirii ecologiei. În acest sens, oamenii planetei și-au propus mai multe proiecte de salubrizare în orașe, sate, deci inventează și aplică știri tehnologii de rezolvare a problemei curățenie și întreținere exemplară.
Mișcările politice verzi au a progresat în toată Europa timp de mai mult de două decenii. Un cuplu multicultural este în acest sens moment de lucru la construcția primului sat eco din Republica Moldova și sper că nu numai că conceptul se va extinde în viitorul apropiat, dar, de asemenea, că atenția se va concentra din nou asupra acestei țări sud-est-europene: natura și Agricultură.
Moldova este o țară slab dezvoltată vedere industrială, dar aproximativ 50% din zile a anului, calitatea aerului nu corespunde standarde sanitare. Rețineți că țara noastră este înăuntru necazul de a avea 90-95% din aerul urban poluat de gaze. Se spune că arborii sunt plămânii natură. Adică  copacii reprezintă a o mare parte a teritoriului nostru pentru a modera nivelul de oxigen, dar realitatea este cu adevărat crudă pentru că numai 12,7% din teritoriu este ocupat de pădurii.

Cum tehnologia informației poate schimba știința mediului?
Astăzi există tehnologii de mediu ale căror ocuparea forței de muncă este mai puțin negativă decât natura tehnologii obișnuite. Acestea sunt definite de UE ca tehnicile care evită poluarea în timpul procese și tehnici de producție la sfârșitul anului lanț care reduce emisiile de orice substanță poluantă generată, dar, de asemenea materiale noi, procese de fabricație eficiente în materie de energie și resurse, precum și cunoștințe ecologice și noi metode de lucru.
În zilele noastre tehnologiile sunt prea scumpe, chiar acceptăm să plătim cu condiția ca a o parte din suma plătită va fi îndreptată spre ecologizare un spațiu verde sau pentru curățarea lacurilor, râurilor, aceleași străzi, deoarece aproape toate străzile din marile orașe din țara noastră sunt murdare. În orașe, aerul poluat amenință sănătatea populației, cantitatea de deșeuri industrial este periculoasî și gunoiul urban crește în mod constant.
Pe de o parte, omul modern, în fiecare an, dobândește o mai bună conștientizare a mediului -așa numită condițional dorință, nu numai achiziționează produse moderne și folosește altele noi tehnologii, dar și pentru a minimiza daunele cauzate mediului.
În prezent, întreaga lume are au identificat mai multe zone importante pentru protecție a mediului, îmbunătățind situația în țări, precum și dezvoltarea și utilizarea măsurilor și tehnologiilor de mediu modernă ca dezvoltare a economiei din reciclare, managementul protecției mediului consolidare, mai bune legi și ordine, numeroase studii de mediu, și consolidarea forței tehnice, îmbunătățirea cooperării internaționale în acest sens.
Pe de altă parte, trebuie să se orienteze spre a utilizarea mai eficientă și rațională a Informații și comunicații, pentru că sunt tehnologii decisive în aceste zile. Drept urmare, noi ar putea avea o utilizare mai rațională a resurse, ca urmare a transformării produselor în servicii sau schimbări structurale.
„Telework", o formă de organizare a munca prestată de angajat în afara spațiilor angajatorul, folosind tehnologia informației și de comunicare .Aceasta ar putea reduce utilizarea spațiului automatizări de birou și consum de energie. Aceste schimbări pot ajuta la decuplarea creșterii economice, creșterea transporturilor și crearea de locuri de muncă în nivel local . În plus, un avantaj al telelucrării este că vă permite să organizați întâlniri de la distanță, pentru a optimiza călătoriile și, prin urmare, pentru a induce reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu prejudecata în economiile de combustibili fosili la care mijloace de apel de transport. Utilizarea telelucrării reduce emisiile de CO² din transport cu 90%. Televiziunea permite mobilitatea lucrătorilor spațio-temporal, prin urmare, nevoia de deplasarea și poluarea generată de această deplasare ar fi redus.
Comerțul electronic este una dintre schimbări radicale pentru viața de zi cu zi, grație reducerii costuri de transport și materiale, logistică și birouri sau spații industriale pentru depozitare. În acest fel, un ziar, de exemplu poate deveni un serviciu online, bancar deveni mai rapid, evitând deplasarea.
Subiectul comerțului electronic este studiat și pe diferite lucrări, ca substitut pentru transport. Comerțul electronic permite anumite afaceri a serviciului pentru a face o reducere a costurilor în  vânzări directe. În acest fel, ei au posibilitatea să vizeze mai bine clienții lor potențiali, să le ofere diferite servicii personalizate. Comerț electronic și achiziția online de produse intangibile sunt în creștere permanentă.
Produse IT, pe de altă parte, mai devreme sau mai târziu sfârșesc în deșeuri, numite e-deșeuri, care conțin substanțe toxice dăunătoare pentru sănătate și mediul înconjurător.
În această lucrare am încercat să redau problemele și soluții legate de ecologie nu numai în țara noastră, dar în întreaga lume. TIC ar putea contribuie pozitiv la dezvoltarea către ecologie perfectă, în unele cazuri de substituție pentru transport și evitarea poluării generate de deplasări.
       Eco-TIC apare ca soluție, printre altele, care poate fi aplicată la Producția IT pentru a-și îmbunătăți producția responsabil pentru mediu. Nu sunt nu în ultimul rând că aceste soluții tehnice au succes numai atunci când este însoțit de un nivel de conștientizare  masiv al utilizatorilor.