marți, 11 august 2020

„Cartea Nicoletei” la Centrul Academic Internațional Eminescu

 Natalia Corghencea,

șef sector, Centrul Academic Internațional Eminescu

 

„Cine știe carte ajunge departe și are-n viață parte.”  Întrucât viața noastră e o lecție infinită, eforturile de a o însuși sunt foarte mari, în deosebi la copii. Copiii sunt o minune, la ei curiozitate este la maximă treaptă, ei totul vor să știe, să cunoască. Dar unde găsesc cele mai veridice și clare răspunsuri? Sigur în primul rând în cărți.  Cărțile sunt izvorul cunoștințelor, ele ne deschid porțile spre o lume nouă, viziuni diverse, aventuri, amintiri frumoase, personaje demne de urmat și exemple adevărate, utile în viața de zi cu zi. O fetiță minune am descoperit în rândul cititorilor Centrului Academic Internațional Eminescu. Este vorba despre Nicoleta Crețu, elevă în clasa a IV-a la Gimnaziul „Galata”. Prin ce este deosebită, ne veți întreba? Prin faptul că are o pasiune și un talent înnăscut. Preferă foarte mult să citească cărți și este la curent cu noutățile editoriale în vogă specifice vârstei ei. În plus are norocul să fie fiica unor părinți amatori ai lecturii: mama de profesie biolog, tata chimist.

Numai în cazul în care investești într-un copil, ai rezultate îmbucurătoare. Îi place mult Nicoletei să citească și să colecționeze cărți. Fiind o fire foarte comunicabilă a resușit după spusele doamnei învățătoare Ana Sîrbu, să molipsească și să atragă o bună parte din copiii din clasă la lectură. Fac schimb de cărți între ei, se împărtășă cu impresiile de lectură, își recomană unul altuia cărțile noi descoperite, numai că, Nicoleta, după cum v-am mai spus, are un talent deosebit, este o adevărată artistă. Știe și îi place multă să prezinte cărțile frumos, o face cu iscusință și dăruire de sine, se joacă cuvintelele și intonația vocii. Este Bravo!

La inițiativa doamnei învățătoare, aceasta urmărindu-ne activitatea Centrului Eminescu pe rețelele de socializare, în special acum în perioada pandemiei, a observant și a apreciat felul nostru de a promova copiii talentați și dornici de carte. Astfel a venit cu propunerea de colaborare, care a fost acceptată și apreciată. Gândindu-ne un pic ne-am propus să mergem cu recomandări de lectură pentru copii. Astfel am creat postările pe canalul Facebook „Cartea Nicoletei”. În anul 2020 - Anul lecturii, promovăm cartea și lectura prin diverse forme și metode, programe, acivițăți, on-line și traditional. Încercăm să atragem pe cât de mult posibil copiii și tinerii la lectură.

O zi din viața acestei minunate fetițe nu trece fără cărți. Astfel în fiecare zi de luni și joi la ora 15:00, Nicoleta ne va prezenta cărțile citite de ea. Prima carte prezentată este „Cartea cu Aopodor”, scrisă de Gellu Naum. Sperăm că o să vă trezească curiozitatea și dorința de a citi și a fugi iute la biblioteca din apropiere pentru a împrumuta cărțile recomandate de Nicoleta! Penrtu a vedea ce lucruri frumoase facem, vă invităm să accesați linkul: https://www.facebook.com/CAIE.Hasdeu/videos/223959842193597/