vineri, 25 septembrie 2020

Constantin Dragomir, Ambasadorul lecturii și copiilor!


            

                 Ludmila CAPIȚA,   șef serviciu, Filiala„Transilvania”


         Constantin Dagomir, scriitor, traducător şi editor - Ambasador și invitat de onoare al Bibliotecii „Transilvania”, în Campania „Fii deștept! Ia un card inteligent la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Mereu receptiv la invitaţiile noastre, dar fiind şi cel mai mare prieten al copiilor, de această dată a venit cu multă plăcere să se întâlnescă online pe platforma Zoom cu elevii clasei a II-a „E” de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, îndrumați de doamna învățătoare Zinaida Șerban și dna bibliotecară Ana Nuța.

            Dna Prasacovia Onciu, șefa bibliotecii a dat start activității. Le-a vorbit copiilor despre Campania de atragere şi de fidelizare a utilizatorilor „Fii deștept! Ia un card inteligent la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” - „Odată cu sosirea anotimpului toamna, s-a început un nou an școlar, plin de emoții și provocări. Luna septembrie este cea mai favorabilă șansă de înscriere și de obținere a cardului de acces la bibliotecă, este primul pas către succes și învățarea pe tot parcursul vieții, oferind toate instrumentele necesare care favorizează succesul în școală.

            După ce moderatoarea l-a prezentat pe scriitorul Constantin Dragomir, domnia sa a prezentat copiilor cărțile sale: Alfabetu-n poezii, pentru voi dragi copii, Alt pământ pe lume nu-i; Coiful magic (ultima ediție) Clopoțelul nemuririi, Bunicuța cu povești, Hipopotamul fără dinți, Poezii mici-mici pentru veverițe și arici. Merită menționat faptul, că cartea „Coiful magic”, este cartea de vizită a scriitorului, și din acest considerent domnia sa a prezentat-o cu multă dragoste, lux de amănunte pe marginea creării cărții, Mituri şi legende ale popoarelor lumii, se regăsesc pe paginile acestei minunate cărți, repovestite într-o formă accesibilă, cu texte inspirate din poemul cosmogonic babilonian Enuma Elish, consacrat zeului suprem Marduk, din miturile şi legendele sumero-akkadiene despre muritorul Adapa, înţelept mitic din Eridu, despre zeii Inanna şi Dumuzi, care par a avea unele tangenţe cu folclorul nostru.                  

                                                     

     Atmosfera s-a încins, când elevii au venit cu o explozie de întrebări către scriitorul Constantin Dragomir. Numeroasele întrebări l-au surprins prin profunzimea lor (Ce vă inspiră să scrieți așa poezii frumoase?;  Cum ați ales să deveniți scriitor?;  Când erați de vârsta noastră, ce povești vă spunea bunica sau mama înainte de somn?; Dacă nu erați scriitor, ce profesie va-ți fi ales? etc.).                         

      Copii au fost curioşi, să afle ce înseamnă cartea pentru scriitor. Poetul a menţionat că acest univers ne deschide mintea, sufletul, inima, ne cultivă. Nu există zi fără să nu deschidă o carte, sau să nu citească câteva pagini. Şi-a făcut un obicei din copilărie, să citească zilnic. Acest sfat l-a dat și copiilor, adică sa citească măcar câte 10-20 de pagini în zi, că nu vor da greș.     

     Apoi a intervenit o întrebare provocatoare pentru orice scriitor de altfel, „Cum v-ați petrecut copilăria?, poetul povestindu-le despre copilăria sa, petrecută în satul Marinici, raionul Nisporeni, „copilăria a fost un rai, am stat în natură, am alegrat cât am vrut...”.                                      

Opera lui Constantin Dragomir este apreciată de confrații de condei, și e binevenită aprecierea poetului Dumitru Matcovschi că: „Versurile lui Constantin Dragomir sunt limpezi aidoma izvoarelor-serpentine, care trăiesc dintotdeauna o viață a lor și a pământului, folclorică de la început și până la sfârșit”.  În acest context elevii nu au ezitat să recite poezii din creaţia scriitorului: Omul harnic, Girafa, Balonul și elefantul, Doi purcei și-un cățeluș, Scriitorul, Zilele săptămânii etc.                                                       Spre final, cu un mesaj de mulțumire, a venit dna învățătoare Zinaida Șerban, care a sensibilizat audiența cu un emoționant discurs, referitor la această frumoasă întâlnire cu scriitorul Constantin Dragomir.  Copiii au rămas foarte impresionaţi de felul cum a decurs întâlnirea online cu scriitorul drag, de simplitatea cu care vorbea el cu copiii, de răbdarea şi bunătatea lui. Ei au înțeles, că lectura îi ajută să devină personalități puternice, și să aibă succese în viață, și l-au invitat pe scriitor să-i viziteze la școală după pandemie.                                                                                               

Fiecare om de artă, fie poet, scriitor, pictor sau sculptor, atunci când creează, pune o părticică din suflet în creația sa și, în același timp, încearcă să privească la opera sa dintr-o altă perspectivă – ochiul celui ce citește sau privește. Este foarte necesar acest lucru pentru a fi mai bine înțeles, pentru a stimula curiozitatea, pentru că curiozitatea îl menține pe om în viață. Constantin Dragomir.