joi, 26 noiembrie 2020

Activitatea bibliotecii pe timp de pandemie

                                                                                                   


 Angela Vintilă,  șef, Filiala „M. Ciachir”

 Emisiunea  „Gagauz Ogea” este un partener al Filialei „M. Ciachir”. Moderatoarea emisiunii dna Maria Cornienco promovează  tradițiile și valorile culturale găgăuze, inovațiile, proiectele și schimbările din domeniu. De această dată un interes sporit a fost pentru oferta serviciilor și produselor bibliotecii pe timp de pandemie. Ne entuziasmează faptul că comunitatea este curioasă să afle „soarta” bibliotecilor și modul de depășire a acestei perioade. 

În continuare vom relata esența interviului.

-       Ce schimbări suportă biblioteca pe timp de pandemie?

Pandemia s-a resimțit la o mare intensitate. A fost și lipsa împrumutului, a fost și lipsa activităților cu publicul sau a expo­zițiilor și a lansărilor de carte.  Şi pe timp de pandemie se muncește cu entuziasm şi dăruire. La bibliotecă nu e timp de plictiseală.  Da, accesul în instituții este organizat cu respectarea măsurilor igienice de prevenire a infecțiilor cu Covid-19, atât pentru public, cât și pentru personal. 

În contextul pandemiei, bibliotecile și-au redirecționat activitatea în spațiul virtual, contribuind la dezvoltarea serviciilor online pentru utilizatori precum: oferirea accesului la catalogul electronic online, promovarea resurselor informaționale prin intermediul rețelilor sociale. Administrația Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” ne poartă de grijă la capitolul instruire în utilizarea noilor forme, platforme de lucru în regim online.

 Fără îndoială că și noi ducem dorul după acel public mereu dornic de a participa la evenimente. Ca să nu pierdem acea legătură spirituală cu utilizatorii, am inițiat prin intermediului unei noi forme de lucru precum este lectura online, în cadrul cărora au fost realizate cărți- audio în baza lecturării de către voluntari a volumelor incluse în cadrul concursului de lectură „Bătălia cărților” și programului de lectură „Chișinăul citește”.

La fel de mult se participă în diverse programe de lectură în regim online, fie într-un mod mai divers poate nu atât de des utilizat anterior. Nu uităm de specificul instituției noastre. Un rol aparte revine promovării colecției de carte găgăuză.

În cadrul evenimentelor online am realizat lecturi publice: „Povești populare găgăuze”, https://youtu.be/RiO3NUQ92Es; Povești de peste mări și țări„ și povești digitale. https://youtu.be/mXGSBhBGJeE

  Anul care vine este un an jubiliar- 160 ani de la nașterea marelui cărturar basarabean M. Ciachir. Tocmai am început să creionăm și careva evenimente în speranța că vor fi susținute și realizate cu participarea partenerilor și a voluntarilor.

-       Cum credeți, cartea va fi la fel de solicitată?

Cartea a depășit multe perioade de criză fără a întra în criză. Cred că va fi apreciată și valorificată mai mult, deoarece anume ea ne-a oferit în perioada de izolare cele mai frumoase și de preț clipe de revelație și inspirație, călătorind imaginar alături de eroii săi.

 Emisiunea „Gagauz Ogea” apare o dată pe lună şi poate fi urmărită la Moldova 1 şi pe www.trm.md, cu începere de la ora 16:30. Durata emisiunii este de 30 de minute.