joi, 12 noiembrie 2020

Arhitectul Mihai Şeremet – „În căutarea măștii pierdute”

                                                                          Valentina Leahu,  bibliotecar, Filiala „Transilvania”


Arhitectul, pictorul Mihai Șeremet a fost invitatul de onoare al Bibliotecii  „Transilvania”, în cadrul Săptămânii ȘTIINȚEI. Activitatea s-a desfășurat în ziua a II -a: Masca în teatru, cinema și muzică cu Sloganul  „Alte măști, aceeași scenă”. Au fost prezenți pictorul Oleg Cojocari, dl Dinu Mihail - fost coleg și colaborator al Filialei „Alecu Russo”, și desigur, colaboratorii Bibliotecii „Transilvania”!. Evenimentul a debutat cu luarea de cuvânt a doamnei directoare a Bibliotecii, dna Parascovia Onciu, care a specificat faptul că măștile domnului Mihai Șeremet au fost cele care au mirat și au înfrumusețat sala prezentă, și mai ales astăzi, prin afișarea extraordinară a „Expoziției de măști”, agățată frumos pe rafturile Bibliotecii.

 Dl Mihai Șeremet a fost cel care a ținut un discurs remarcabil, despre Măria Sa – MASCA! „Masca, în special acoperă fața - aceste măști descoperă caracterul, felul omului de a fi. Prin mască, prin caricaturi și alte genuri, se exteriorizează un principiu artistic care a luat naștere de la Leonardo Da Vinci. Ele în sine introduc principiul „Frumosul în urât”, care era prezent și în arta universală. De aici se ivește un adevăr, că toți oamenii sunt frumoși, asemuiți după chipul Creatorului. Este un calapod, o modă, un standard de frumos! De rând cu Frumos vine o abordare care se cheamă Adevăr. Omul - frumos în felul său, este adus la niște simboluri, idealuri.

Masca a fascinat dintotdeauna omenirea. Ca și în alte culturi, măștile folosite în tradițiile românești sunt obiecte interesante și pline de semnificații. MASCA în sine conține elementul MAGIE – a te transpune în altă personalitate. Într-un caracter complex, pot fi găsite diferite trăsături de la anumite persoane. Măștile caracteristice arhetipale, populare, sunt ancorate în ceea ce se cheamă geniul populației, geniul persoanei. Trebuie să acceptăm că MASCA vine dintr-un alt tărâm, de exemplu un meșter popular din România a venit cu măști tradiționale, dintre care una era mai urâtă ca alta; reprezentau țigani deocheați, cu dinți din fasole și colți din labe de cocoș. Un mascagiu făcând un alt caracter, în procesul lucrării se transpune în altă personalitate. Masca populară este cea care luptă cu niște forțe malefice, respingând urâtul și prin modul specific de a alunga bolile. La casele țărănești se făceau diferite ornamente, care aveau destinația de a respinge duhurile rele. În plan spiritual, măștile populare aveau un anumit rol; Capra, țiganul, baba, moșneagul, semnificau personaje care acumulau niște frustrări. De Crăciun, de Sfântul Vasile, prin  ritualul dat, se canalizau aceste energii asupra unui substituent; printr-o anumită privire, aceste măști fiind încărcate de frustrările unui popor. Interesant este faptul că după ritual, măștile se ardeau”.

Ce ține de durata măștilor, ele sunt perisabile; în colecția mea aș fi avut deja O mie de măști, dar multe din ele s-au pierdut, s-au stricat și s-au furat, pe altele am avut ocazia să le comercializez. Un filozof rus modern a explicat deosebirea dintre Orient și Occident: Carnavalurile din Orient semnifică veselia comună, se produce o eliberare de toate cele ce se acumulau peste an; aceste măști se ocupă de energia spirituală. Rolul măștii în general este de a înveșnici persoana”.

Dl Mihai Șeremet, a prezentat într-un mod original și cu mult umor colecția de măști, care întrunesc lucrări din papier-mâche și fiind reprezentate de chipurile diverselor personalități: masca Glebus Sainciuc -  artist plastic basarabean, portretist; Alexandru Teleuță - director al Grădinii Botanice a Academiei de Științe a Moldovei; Boris Rîşneac  - doctor în pedagogie, profesor universitar; Boris Petuhov - boxer, antrenor Emerit al Moldovei; și Valeria Florea-Dascăl, scriitoare şi jurnalistă. Activitatea s-a încheiat cu o poză frumoasă de grup, mult zâmbet și bună dispoziție. Arhitectul Mihai Șeremet și-a expus măsura talentului și profesionalismului său. Cert este un lucru: picturile și măștile maestrului sunt rafinate, emoționează și produc bucurie sufletului.