luni, 30 noiembrie 2020

Claudia Partole, în dialog cu cititorii ei

 

Ludmila Capița, șef serviciu, Filiala „Transilvania”

„Sunt un copil ce ține lumea Ca un atlant în ochii săi.”

(Claudia Partole)

Recent la Biblioteca „Transilvania” a avut loc o întâlnire online a poetei Claudia Partole cu copiii, organizată în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”, la inițiativa bibliotecarei Ala Nuța și învățătoarei dna Violeta Ghemu, dirigintă la clasa a II-a „A”, care spune, că opera scriitoarei şi-a găsit locul bine meritat în agenda de lecturi a copiilor.

Clipe de revelație în împărăția cărții - de astfel de emoții au avut parte elevii la întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole. Dna Parascovia Onciu, șefa bibliotecii „Transilvania”, a menționat că: „…Ne cunoaștem personal și suntem prietene, ne-ați onorat cu prezența Dvs. la toate edițiile Zilelor Bibliotecii „Transilvania”, iar cartea „Un mare calendar pentru tine mic ștrengar”, care a cutreierat toată Transilvania și România, este cartea de vizită a scriitoarei, pentru că conține povestiri care sunt pe placul oricărui cititor, regăsindu-se prin rândurile povestirilor ei, fiind și ei eroi odată cu ea.

Dna Violeta Ghemu, învățătoarea elevilor în cauză, a remarcat că „…Suntem  onorați și încântați că avem această frumoasă ocazie, de a comunica cu Dvs., măcar virtual, dacă nu a fost posibilitate fizic copiii să vă vadă, și că este sigură de faptul, că foarte puțini copii au fericirea, de a comunica cu un scriitor. Noi cu mare drag am lecturat și învățat câte ceva din scrierile dumneavoastră, dar sunt curioși, de a afla cât mai mult de la însăși domnia dvs...”.

Țin să menționez că întâlnirea de suflet a fost propusă la inițiativa profesoarei, care a mai accentuat, că opera scriitoarei şi-a găsit locul bine meritat în agenda de lecturi a copiilor.

 Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă. Pe parcursul a 40 minute cei prezenți au fost antrenați într-un dialog literar interactiv. Copii, cuprinși de emoție, au recitat poezii din opera scriitoarei, demonstrând cât de aproape le sunt versurile Claudiei Partole.  Dna bibliotecară a prezentat copiilor cărțile ce le deține biblioteca expuse la expoziția „Claudia Partole: un popas în lumea copilăriei”.

Apoi scriitoarea le-a povestit copiilor despre cărțile sale dedicate copiilor, a citit câteva poezii, unde și-au găsit aici loc și amintirile din copilărie a autoarei. S-a declanșat o discuție aprinsă între scriitoare și copii, adresându-se reciproc întrebări.

Aș menționa câteva din ele: Care a fost primul personaj din toată creația dvs? (Prima scriere pentru copii a fost un spiriduș ascuns în ulcior); Cum ați devenit poetă­­? (Când eram ca voi, vroiam să mă fac învățătoare…); Care este cartea la care țineți cel mai mult? Răspunsul fiind la această întrebare, tot cu o întrebare, dacă o întrebați pe mama voastră: Pe cine iubește mai, pe frățiorul sau surioara ta sau pe tine? (Toate cărțile îmi sunt dragi, dar la fiecare carte aș mai avea de redactat, de adăugat ceva); Câte poezii și povești ați scris? (Am consacrat poezii copiilor, florilor, mamei, naturii, prietenilor…); De ce ați vrut să deveniți scriitoare? (Am avut mai multe dorințe - cosmonaut, învățătoare, medic, să cânt la vioară, accentuând, că aceste două vise au rămas în memoria ei, iar copiilor le-a dat sfatul „copii, dacă aveți un vis, să cântați la vre-un instrument muzical, sau sa învățați o limba străină, începeți de la o vârstă fragedă, ca să nu fie prea târziu”).

            Poeta Claudia Partole i-a mai întrebat pe copii: „Dacă a-ți scrie o poezie despre toamnă, ce haină i-ați da? (auriu, ruginiu, portocaliu). Pe cine îl așteptați copii în luna decembrie? (pe Moș Nicolae) etc.

            La final dna Claudia Partole, le-a spus copiilor, că își dorește foarte mult, ca după pandemie să se întâlnească pe viu, să le prezinte cartea, care e în perioada de pregătire „Caruselul.  Copiilor le-a urat, să aibă câteva drumuri/cărări bătătorite - pe la bibliotecă, biserică, bunici, „să nu uitați, să știți, o să vă simțiți foarte bogați și înzestrați cu de toate”.

PS. Aș face o remarcă, că elevii au răsfoit filă cu filă opera scriitoarei. Cei mai mici i-au învățat poeziile, iar cei mari au îndrăgit-o pentru povestioarele sincere, în care s-au regăsit.

Mereu e plăcut să discuți cu ea, cu un copil deja mare dar plin de surprize. I-a încântat enorm prin destăinuiri și descrieri a eroilor din cărțile sale, astfel făcându-i să citească și să cunoască mai mult despre ceea ce au aflat. Căci niciodată nu ne plictisim să citim ceva frumos, ceva plăcut ca aceste cărți ale Claudei Partole.          

            Și în acest context, nu ezit să accentuez, cât e de binevenit citatul Larisei Gulea, „că versurile Claudiei Partole, ne îndeamnă spre descătușare, regenerare a binelui, tandreței, spre sentimente profunde şi acțiuni bine chibzuite. Autoarea e foarte sinceră cu cititorul: îi destăinuie durerile, bucuriile cunoașterii prin profunde subtilități. Din atare poezii noua generație, va învăța a iubi, a suferi, a ierta, a cugeta asupra sensului vieții”.