vineri, 13 noiembrie 2020

Întâlnire cu scriitorul Gheorghe Budeanu, autorul cărții „Un strigăt pe Nistru”

                                                                                    Zinaida Gurițanu, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Pe data de 13 noiembrie 2020 la Biblioteca „Transilvania” din sectorul Ciocana, în cadrul programului de lectură Chișinăul citește”, a avut loc întâlnirea scriitorului Gheorghe Budeanu cu cititorii.

Din cauza restricțiilor impuse de  pandemia  provocată de coronavirus, nu putem spune că întâlnirea a beneficiat, tradițional, de o „asistență numeroasă”. În schimb, putem afirma îndreptățit că prezența a fost una selectă, cu persoane care au citit în prealabil cartea și s-au pronunțat pe marginea acesteia în cunoștință de cauză. Cum ar fi: Alexandra Timofti, Victoria Ceban, Mirela Storogan și Vlada Filipenco, eleve de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”; doamna profesoară de limba și literatura română Alexandra Tănase; ziaristul Dinu Mihail, care a lucrat împreună cu Gheorghe Budeanu la publicațiile „Tinerimea Moldovei” și „Literatura și Arta”; doamna profesoară Tatiana Ponomari, fostă colegă de facultate cu autorul romanului „Un strigăt pe Nistru”; bibliotecarele Mila Șeremet, Tatiana Donțu, Stela Rusu și Valentina Leahu.

În debutul întâlnirii, doamna Parascovia Onciu, șefa Filialei „Transilvania”, a vorbit despre rolul și importanța programului de lectură „Chișinăul citește” . Totodată, în calitate de gazdă primitoare, a făcut prezentarea participanților la întâlnire și l-a felicitat pe Gheorghe Budeanu cu ocazia ultimei sale realizări în plan literar.

Având o bogată și pilduitoare experiență catedratică, doamna Alexandra Tănase a vorbit despre valențele artistice și cognitive ale cărții puse în discuție, Un strigăt pe Nistru” fiind un roman inspirat de evenimentele dramatice desfășurate în 1992 la Bender și în alte localități afectate de războiul fratricid de pe Nistru.

La timpul respectiv, Gheorghe Budeanu însuși a fost participant la acest război, pentru ca mai apoi să scrie și să editeze o culegere de reportaje tulburătoare – „Transnistria în flăcări”. Cunoscând, deci, bine, ca martor ocular, realitățile tragice de atunci, de astă dată Gheorghe Budeanu a realizat o pânză epică polivalentă – un roman istoric de dragoste și durere intitulat Un strigăt pe Nistru”. Este o carte pentru minte și suflet, destinată în special generațiilor tinere, care trebuie să cunoască istoria patriei lor, Moldova. Istoria e una, cu firul neîntrerupt al generațiilor și evenimentelor. Cine nu cunoaște trecutul, nu înțelege sarcinile prezentului și riscă să rateze șansele viitorului.