luni, 23 noiembrie 2020

Întâlnire cu scriitorul Leo Butnaru

 Ludmila Capița, șef serviciu, Filiala „Transilvania”

În Anul lecturii, un an semnificativ pentru toți iubitorii de carte, la Biblioteca „Transilvania”, a devenit deja o tradiție, în fiecare zi de vineri, să se organizeze întâlniri cu scriitorii, unde promovăm și valorificăm creația scriitorilor autohtoni.  La data de 20 noiembrie 2020, Biblioteca „Transilvania”, în parteneriat cu Școala primară nr. 83. „Grigore Vieru”, a organizat o întâlnire online a copiilor cu Leo Butnaru, poet, prozator, istoric literar, eseist și traducător. Norocoșii participanți au fost elevii clasei a I-a „D”, îndrumați de profesoarea Madălina Cebanu și bibliotecara Ala Nuța.  

Startul întâlnirii l-au dat d-na Parascovia Onciu, profesoarea Mădălina Cebanu, și bibliotecara Ala Nuța, care l-au prezentat pe Leo Butnaru ca pe o adevărată „comoară literară”, deoarece lor le-a dedicat, pe parcursul anilor, o mare parte din lucrările sale. La rândul lor, elevii de aici nu-şi dădeau rând, să-l uimească cu surprizele pregătite din timp pentru întâlnirea cu Măria Sa, poetul: au recitat poezii, au aflat mai multe noutăți, pentru ei, despre cărțile scriitorului, admirând şi expoziția tematică de carte.                                                                                                                        

Mesajul de felicitare susținut de dna director, Parascovia Onciu, la începutul întâlnirii, i-a bucurat cu vestea pe copii, că au fost înscriși la bibliotecă, și de astăzi sunt cititori ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Filiala „Transilvania”. „…Sunt bucuroasă, că ați ales, să vă întâlniți cu maestrul Leo Butnaru, care este un scriitor foarte bun, a scris cărți atât pentru copii, cât și pentru maturi. Este locatar al sectorului Ciocana. A fost coordonator al cenaclului „Perpetuum”, circa 15 ani, și de câte ori a fost invitat la întâlniri cu copiii, niciodată nu ne-a refuzat”…, „este un român, prieten drag al bibliotecii”.                                     

Vreau să menționez că motivația specială a întâlnirii a fost prezentarea activității scriitoricești a scriitorului, unde dna profesoară, Mădălina Cebanu i-a întrebat pe copii…. „sunteți setoși de a-l asculta pe dl. Leo Butnaru, voi sunteți cei mai norocoși copii, că aveți ocazia să vă întâlniți cu domnia sa, el este un scriitor cu Nume Mare, eu l-am numit „povestitorul din Humulești”, cum a fost pe timpuri Ion Creangă. Veți avea întrebări, opinii, păreri, să nu vă fie frică să le spuneți/dați scriitorului. La lecția de dezvoltare personală, copii au lucrat cu cartea „Cu încetul alfabetul își dezvăluie secretul”, fiecare copil punându-și creația pe litera dorită.  Copiii au prezentat creațiile lor, iar scriitorul Leo Butnaru a lăsat mesaje personalizate pentru fiecare copil în parte.

            Leo Butnaru a mai accentuat  copiilor despre creația sa literară, cărțile scrise pentru copii. În acest context au mai fost prezentate cărțile: Melcul și semaforul; Căruțul cu îngeri, Călător în țara piticilor, Ceasornicul din măr. Iar cartea „Cu încetul alfabetul își dezvăluie secretul”, editată la Iași, editura „Junimea”, este o pedagogie simplă, poetică, cu metafore pentru a memoriza alfabetul mai ușor, apoi merg cifrele, fiind scrisă vreo 30 ani în urmă, dar am publicat-o acum, a dezvăluit scriitorul.     A urmat apoi o mica parabolă: „Voi aveți un măr, și eu am un măr, facem schimb de mere, câte mere aveți? (un măr); Dacă voi aveți o idee și eu am o idee, facem schimb de idei, câte idei aveți?”, (două). Spre final copii l-au asaltat cu întrebări, care de care mai provocatoare, la care scriitorul le-a dat și niște răspunsuri pe potrivă.       


                                                                                                  

Întâlnirea a decurs într-o atmosferă caldă și prietenoasă. Leo Butnaru a avut parte de emoții deosebite alături de copii, a dialogat cu ei, citindu-le câteva poezii: Veniți la noi dragi scriitori, Cântec de leagăn, Ileana Cosânzeana, Papucei cu felinare. Dumnealui a promis copiilor, că după pandemie să se întâlnească pe viu, ochi în ochi cu ei.                                                                 

Așadar, întâlnirea cu acest scriitor remarcabil, le-a dat prilejul elevilor de a-l cunoaște mai îndeaproape pe Leo Butnaru şi de a-i redescoperi creația literară. Poetul, la rândul său, a avut satisfacția dialogului cu micii cititori, îndemnându-i să fie ascultători, sârguincioși la învățătură, să-şi dezvolte interesul şi gustul pentru carte, lectură, bibliotecă, să nu uite de unde își trag rădăcinile. Ei au avut fericirea unui dialog viu, interactiv, interesant şi activ au trăit clipe de neuitat în cadrul întâlnirii. Discuția, cu siguranță, ar fi putut dura mai mult, dar timpul preconizat pentru întâlnire a „zburat” pe neprins de veste, şi s-a sfârșit mult prea repede. Noi, împreună, cu scriitorul, ne-am bucurat pentru interesul elevilor față de carte, de scriitor. Cu siguranță, elevii vor veni la bibliotecă, să caute minunatele cărți, să le citească, iar cei care încă nu le-au „savurat”, să le recomande colegilor, prietenilor.                                                                                                                                                   

Le dorim, tuturor elevilor de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, și nu numai, lecturi plăcute oriunde și oricând”!