marți, 23 februarie 2021

Un om care citește este un om informat

 Svetlana Rotaru, bibliotecar, Filiala „Transilvania”


 Biblioteca ,, Transilvania”, în parteneriat cu Școala primară nr.83 ,,Grigore Vieru” la solicitarea bibliotecarei Ala Nuța și învățătoarei Regina Stolearenco, a organizat o întâlnire cu poetul, prozatorul Nicolae Spătaru. La întâlnire au fost prezenți copii cl. III-a „C” care au participat la prezentarea cărții ,,Pisicul informatician”.

Când își făcea studiile la Universitatea de Stat , a înțeles că poezia este altceva și a început să frecventeze cenaclul literar. Pasiunile poetului erau, sportul, pictura și literatura. Copiii cu mare plăcere au recitat poeziile poetului. După recitare ei au discutat cu poetul online. Întrebările au fost următoarele:

- Un elev: La ce vârstă ați început să scrieți versuri?

- Nicolae Spătaru: primele versuri au fost scrise la școală pe gazeta de perete; învățătoarea de la școală din sat mi-a propus să scriu poezii, dar de prin cl. 9-10 erau deja versuri.

- Un elev: La ce lucrați la moment?

- Nicolae Spătaru: scriu un roman numit ,,Dans albastru”.

- Un elev: Care sunt planurile pe viitor?

- Nicolae Spătaru: să scriu cărți pentru copii.

Versurile scrise de Nicolae Spătaru erau discutate la cenaclurile literare de M. Cimpoi, Grigore Vieru. Poetul a vorbit elevilor despre accesul la literatura bună, deoarece pe când era elev erau cărți scrise cu caractere chirilice și foarte puține prin biblioteci. 


Nicolae Spătaru a spus o frază foarte frumoasă ,,Un om care citește este un om puternic”, printre aceste cuvinte se înțelege sensul omului în societate. Pe parcursul discuției autorul a provocat să pună la încercare intelectul copiilor și anume să pună în concurs o carte, unde copiii ar trebui să ghicească o ghicitoare. Însă tare i-a fost mirarea când copii au ghicit în cor răspunsul. Cartea ,,Cifrele în spectacol” a fost transmisă dnei învățătoare pentru întreaga clasă.

Șefa Filialei ,,Transilvania”, dna Parascovia Onciu l-a felicitat pe poet cu aniversarea de 60 de ani de la naștere, dorindu-i sănătate și bogăție sufletească și cât mai multe realizări frumoase.

Dna Regina Stolearenco a fost mulțumită de implicarea și rezultatele copiilor la această întâlnire. Împreună cu bibliotecara Ala Nuța i-a mulțumit poetului pentru prestația interesantă și plină cu emoții pozitive.