miercuri, 3 martie 2021

Despre meseria de jurnalism cu Zina Bivol

 Doina Spătaru, șef sector, Filiala „Ștefan cel Mare”


Lunar, la Filiala „Ștefan cel Mare”, din sectorul Botanica se desfășoară proiectul „100 de profesii pe înțelesul copiilor”. Recent, a avut loc o întâlnire cu jurnalista și prezentatoarea Zina Bivol. La întâlnire, care a avut loc pe platforma Zoom, au participat elevii clasei a II-a D de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” (dirigintă - Nona Bejan). Jurnalista a rememorat câteva amintiri din copilăria sa și a povestit atât despre studiile de jurnalist, cât și despre profesia de jurnalist, pe care o practică de 7 ani. Lucrând la „Vocea Basarabiei”, a relatat despre spectrul „Cultură” unde ea este moderatoare. Zina Bivol a menționat că radioul a fost cel care a ajutat-o să scape de blocaje, să fie mai sigură pe sine, să posede o dicție bună, calități necesare în meseria de jurnalist.

Jurnalista a mai precizat că activează și la TV, anume la TVR Moldova 1, unde se produce în emisiunea „Matinalii”. Înainte de aceasta, era responsabilă de emisiunea „Zâna copiilor”, la care erau invitați copiii. Este colaborator la „VIP Magazin”, pentru care scrie articole. Copiii au întrebat câte tipuri de jurnaliști există, iar Zina Bivol le-a răspuns că aceștia activează în presa scrisă, la Radio și jurnalist tv. Dar un jurnalist poate să le îmbrățișeze pe toate trei.

La finalul discuției, jurnalista a vorbit despre colaborarea sa cu revista „VIP Magazin”. Acolo ea scrie despre actori, cântăreți, scriitori cu care face ședințe foto și interviuri. În curând va scrie despre viața lui Cristofor Aldea-Teodorovici în revista „RED”, despre succesele lui și despre fetița Doinei care poartă numele mamei sal - Doina Aldea-Teodorovici. Totodată, și în revista „VIP Magazin” e rezervată o pagină la subiectul în cauză. „Meseria de jurnalist este una dificilă, dar și frumoasă, care aduce satisfacție”, a susținut la finalul discuției Zina Bivol.