luni, 8 martie 2021

Mama mea – icoană sfântă

 Natalia Corghencea, șef sector, Centrul Academic Internațional Eminescu


O, MAMĂ, DULCE MAMĂ... femeia, de la care pornește viața pe pământ, căreia îi dorim tot binele din lume, cu care vrem mereu să fim alături și să-i ascultăm vocea caldă, să-i admirăm căldura ce emană din privirea-i senină, de care ne vine greu să ne despărțim. Ei, MAMEI, îi suntem gata o viață întreagă să-i dedicăm cele mai frumoase cuvinte, s-o cântăm în versuri, muzică, să-i întruchipăm chipul în pictură și sculptură. Ea, MAMA, este totul pe pământ.

Sâmbătă, 6 martie, Centrul Academic Internațional Eminescu a fost gazda unui eveniment frumos, și totodată și-a făcut misiunea, a promovat cartea, lectura si multă lume frumoasa. În ajunul sărbătorii de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, un omagiu frumos am adus mamelor prin intermediul lansării de carte (online) MAMA MEA – ICOANĂ SFÂNTĂ: Culegere de proză și versuri. Coordonator: Ana Onică.

Distinsa doamnă Ana Onică a reușit să întrunească într-o carte poezii și proză despre mamă, a mai multor scriitori din Republica Moldova și România. Antologia cuprinde o prefață semnată de către scriitorul Traian Vasilcău, în care menționează: „Să scrii poezie sau proză despre Mamă în acest mileniu ultratehnologizat este o minune.” Din cei 31 de autori incluși în această antologie, 12 au scris proză: Ana Oncă, Aura Ungureanu, Maria Petrescu, Nina Gonța, Vasilica Mitrea, Ana Dumitraș (Anny Jechiu), Ioan Găină, Dorina Diaconescu, Maria Rotaru (Mary), Pîslaru Mihaela, Anastasia Ambul-Balmuș. Poezii dedicate ființei dragi au scris: Sabina Cojocaru, Adrian Bulgaru, Maria Negoița-Popa, Zina Izbaș, Lidia Grosu, Ion Țuțuianu, Veronica Bumbu, Victor Cobzac, Mihaela Cibotariu, Viorica Cornea, Ionica Bandrabur, Limona Rusu, Baciu Mioara, Diana Istrati, Vasile Iustin Mija, Viorica Toacă (Viorica Toaca Osipova), Raisa Plăieșu, Zinaida Lungu-Gorgos, Irimia Mărioara.


Lansarea cărții a fost organizată prin intermediul platformei ZOOM cu difuzare live pe Facebook, ce a permis prezența online la activitate a tuturor doritorilor. În această zi, chipul MAMEI – a fost proslăvit prin poezie, momente din proză frumoasă și cântec, practic fiecare din acei prezenți online și fizic, văzându-se  imaginar și discutând cu mama. Cu mare drag au cântat și au încântat publicul interpretele Elena Manciu și Victoria Caras. Antologia MAMA MEA – ICOANĂ SFÂNTĂ, este o carte valoroasă și am primit-o în dar din partea doamnei Ana Onică, carte ce își va găsi și păstra cu mândrie locul în colecția Centrului Academic Internațional Eminescu, căci nu atât de multe cărți există în prezent, în care să fie incluse poezii și proză despre ființa cea mai dragă MAMA.

Vă așteptăm cu drag, stimați utilizatori, să descoperiți o carte nouă!