luni, 15 martie 2021

Spațiul bibliotecii – mediu binevoitor pentru studiu, cercetare și odihnă

 

Cristina Bîrca,

șef sector, Filiala „Lesea Ukrainka”

Biblioteca de astăzi nu este doar locul unde sunt cărți. Acesta este un spațiu cu confort fizic și psihologic.

Bibliotecile sunt o lume magică, unde există un cuvânt amabil și o carte bună pentru toată lumea.

Când cititorul intră într-o bibliotecă el trebuie să simte acea atmosferă pozitivă, să fie plăcută aflarea în acest spațiu și să dorească sa revină din nou.

Spațiul bibliotecii trebuie  ne ofere o ambianță agreabilă, atractivă, el trebuie sa-l intrige pe cititor, acesta trebuie să devină curios.

Și cum își organizează bibliotecile din diferite țări spațiul confortabil? Ce fac pentru ca vizitatorii să nu dorească doar să rămână în bibliotecă mai mult, dar și să revină acolo.

Am găsit un articol interesant „Dacă îl vor construi, vor veni. O bibliotecă concepută de studenți” https://crln.acrl.org/index.php/crlnews/article/view/8112/8112. Se prezintă un proiect neobișnuit, în timpul căruia un grup de studenți a avut ocazia să își exprime propriul punct de vedere și să aleagă ei înșiși designul ideal al spațiilor bibliotecii. Autorul studiului le-a cerut studenților din medii diferite care participă la cursul său extrașcolar de proiectare a bibliotecilor să-și vopsească spațiul ideal de studiu. Printre ilustrații se aflau holuri și camere de zi ale pensiunilor, camere private și chiar o cafenea. Niciunul dintre subiecți nu și-a pictat biblioteca universitară. Studenții au scris că doresc lumină naturală, o cafenea, surse de lumină individuale, canapele lungi. Au fost, de asemenea, propuse următoarele opțiuni: „iluminare mai blândă, difuză”, „culori calde”, „confort”, precum și „un spațiu care ar inspira”. Este interesant de menționat că confortul, atmosfera locului și nu orice alt factor, cum ar fi disponibilitatea resurselor informaționale și a tehnologiei, s-au dovedit a fi criteriul decisiv în alegerea unui loc unde ar putea veni. Din păcate, din cauza lipsei condițiilor descrise mai sus în bibliotecă, studenții au făcut întotdeauna o alegere în favoarea altor locuri și instituții, chiar plătite, în timp ce erau mulțumiți de interior.

Mulți au accentuat ca doresc ca în bibliotecă să fie elemente „naturale” în proiectarea bibliotecii. Astfel, mulți respondenți au preferat iluminatul natural, amenajarea teritoriului, liniile curbe „naturale” într-un interior realizat din materiale naturale. Mulți ar dori să vadă sticlă, lemn, plante, iluminat cald difuz în proiectarea bibliotecilor. S-a propus chiar să se ofere posibilitatea accesului la grădină sau la curtea proprie a bibliotecii în zilele însorite.

Nimic nu se compară cu experiența de a mai citi o carte cu pagini reale și miros familiar de hârtie și cerneală. După cum se știe amenajarea spațiului este un element foarte important. Iar pentru această atmosferă noi depunem toată stăruința ca să decorăm în cel mai plăcut mod. Organizăm expoziții de cărți, după conținutul lor informațional şi valoric şi după culoare pentru a face o  imagine îndrăzneață şi bineînțeles nu numai virtual dar și pe loc. Am realizat un panou de salut în trei limbi (română, rusă și ucraineană), folosind foi creponate și stilul quilling, am confecționat diverse flori pentru ai da o nuanță mai veselă.

La fiecare sărbătoare, ca de exemplu anul nou, tindem mereu să împodobim spațiul cu decorul potrivit sărbătorii în așa mod încât nouă lucrătorilor cât și cititorilor să ne fie plăcut şi încântător de a munci în continuare şi crea lucruri cu adevărat utile şi frumoase. În luna martie începem pregătirile pentru paști şi la fel confecționăm sau efectuăm expoziții  de cărți dar și  neapărat ținem cont de decorul cu elemente potrivite acestei sărbători. Am confecționat un ou din foi colorate care a cerut o muncă destul de migăloasă, cu multă atenție şi răbdare finisând lucrarea am primit o plăcere după care l-am aranjat în sala de lectură primind multe complimente de la cititorii noștri fideli.

Anul acesta biblioteca a împlinit 30 de ani de la fondare , trei decenii în care instituția a parcurs diverse etape de dezvoltare şi creștere, iar fiecare din noi a depus efort maxim pentru  amenajarea spațiului. Mai întâi de toate am explorat internetul ca să ne facem câteva idei mai în vogă, apoi împreună cu echipa am decis modul în care ne-ar place să arate interiorul bibliotecii noastre. Am lucrat zile în șir la confecționarea a mai multor flori de diferite dimensiuni şi culori , am ales cu mult drag culorile potrivite pentru confecționarea unor cercuri ca apoi să le prindem de tavan în așa fel încât să arate bine şi mai ales mai modern. La fel am continuat amenajarea unor stegulețe decupate din materiale reciclabile şi alipite câte o inimioară roșie care redau o senzație agreabilă şi bun gust.

Tot în acest an scriitoarea Lesea Ukrainka a împlinit 150 de ani de la naștere şi de asemenea am amenajat o expoziție dedicată acestei mari şi talentate poete. Mereu ne-am străduit ca interiorul bibliotecii noastre să arate prezentabil şi armonios într-un singur cuvânt ideal, indiferent de dificultățile pe care le confrunt vom depune efort şi creativitate pentru a munci într-un mediu plăcut.