duminică, 30 mai 2021

Educația pentru dezvoltarea comunității – voluntariatul

 Mila Șeremet, șef serviciu, Filiala „Transilvania”

A fi voluntar este indiscutabil un mod de viață, o alegere pe care o facem în speranța că eforturile noastre vor ajuta pe cineva, vor salva o viață și desigur vor îmbunătăți societatea în care trăim. Această primă frază anticipă tematica lecției publice desfășurate la Biblioteca „Transilvania”, „Educația pentru dezvoltarea comunității – voluntariatul”, realizată în parteneriat cu IPLT cu nume sugestiv „Ginta Latină”. Lecția publică a fost una din șirul de activități din Campania „ReVino la biblioteca ta”. Cei implicați au fost elevii clasei a X-a, însoțiți de dna Claudia Barbăroș, profesoară de istorie la aceeași instituție.


Voluntariatul se practică de foarte mult timp, sursele ne vorbesc despre primele asociații caritabile pentru a-i ajuta pe cei în ananghie abia de la începutul sec. XIX-a. Cu toate că exemple caritabile au existat cu mult înainte. În perioada dinastiei Tudor, marii latifundiari plăteau taxe prin care se finanța desfășurarea de acțiuni, după Primul Război Mondial, ca răspuns la ororile războiului și ca o alternativă la serviciul militar obligatoriu. Părintele spiritual al voluntariatului este considerat istoricul, sociologul german Eugen Rosenstock-Huessy care a și creat „Serviciul Voluntar pentru Pace”. În România activitatea de voluntariat a renăscut după 1989 odată cu venirea voluntarilor internaționali prin intermediul organizațiilor „Corpul Păcii” și „Voluntary Service Oversais”.

Anul 2011 a fost numit Anul European al Voluntariatului. În acest an Guvernul Republicii Moldova a aprobat Ghidul coordonatorului de voluntari. Cu un an mai devreme a fost aprobată Legea nr. 121 cu privire la voluntariat. Le-am făcut cunoștință și cu Declarația universală cu privire la voluntariat adoptată de către Consiliul Administrației al Asociației Internaționale  pentru Efortul Voluntarului (AIEV); istoricul apariției noțiunii de voluntariat, acțiunile de voluntariat a reginei Maria a României…

Participanții au fost curioși să cunoască dacă voluntariatul se practică și în biblioteci. A fost o întrebare foarte bună și așteptată, răspunsul a fost dat prin demonstrarea pachetului de documente: Contract de voluntar, Formular de înscriere al voluntarului la Filiala „Transilvania”, Cerere de înregistrare ca voluntar, Drepturile și obligațiile părților. Prezentându-le și oferta pentru voluntari: îndrumarea publicului, aranjarea colecției de documente, desfășurarea orelor de lectură pentru copii, antrenarea copiilor în diverse jocuri și activități, acordarea de asistență în utilizarea calculatorului, culegere de text, efectuarea împrumutului la domiciliu pentru cititorii care nu se pot deplasa la bibliotecă. Și desigur exemple de modele, de Programe de voluntariat în biblioteci: Carte mobilă, Loc de joacă, Laborator practic, Probleme sociale, Competențe de bază, Recreere activă, Porția de cultură, În aer liber, Anti-ură și Pro-toleranță.


Dacă la început portretul voluntarului realizat de către participanți era doar o umbră care spre final a devenit un portret bine conturat: (optimist, calm, responsabil, dornic mereu să ajute, disponibilitate, dăruire, deschidere, sociabil, creativ, pozitiv, cu inițiativă, devotament, perseverență…).

Feedback-ul a fost realizat prin energizerul Portretul psihologic al voluntarului. Am format două echipe: pictorii și modelele. Cei pe picior de modelele erau așezați pe scaune cu câte o foaie pe care pictorii treceau pe rând desenând de exemplu, ochii, celălalt nasul…Ca într-un final să obținem portretul psihologic al voluntarului din fața noastră. Apoi și-au schimbat rolurile, pictorii devenind modele. Fiecare participant s-a ales cu propriul portret psihologic. Prin aceasta au realizat cum sunt văzuți de cei din jur. Pe lângă aceste momentele amuzante au conștientizat beneficiul care poate fi adus de ei întregii comunități, odată înrolați în marea comunitate de voluntari.

Cunoștințele și abilitățile ce le vor deprinde în activitatea de voluntar îi vor ajuta să capete încredere în sine, să învețe să comunice, să dobândească orizonturi noi. Și este necesar de reținut că prin fiecare voluntar societatea își salvează visul la o continuitate a valorilor veritabile: bunătate, altruism, empatie și dragoste. Voluntarul este cea mai înaltă treaptă de încredere în puterea binelui și cea mai bună investiție pentru a primi oportunitatea de dezvoltare personală, pe de o parte și oportunitatea de a trăi rolul de cetățean, pe de altă parte. Cu greu se găsește o modalitate mai bună de a căli spiritul și elanul tineresc, așa încât din ele să se obțină un set de competențe și abilități bune de pus în aplicare în viața de zi cu zi. Aceste activități mici, importante la nivel global sau pentru un singur om de pe Terra, care te învață să te bucuri până la lacrimi, sunt șansele tale de a simți – Tu chiar Contezi!