joi, 10 iunie 2021

Proiecte culturale la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 Mircea Ciochină, șef serviciu

Filiala „Onisifor Ghibu”


Biblioteca „Onisifor Ghibu” vine către cititorul și publicul său cu un șir de activități cultural-științifice. În această vară ne-am propus să inițiem rubrica O carte pe zi. Invitație la lectură făcută de criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu, și de Dr. Marin Postu, care prin intermediul unui material video, vin cu o recenzie asupra operelor și scriitorilor incluși în lista de lectură a elevilor claselor gimnaziale și liceale. Această activitate interactivă are scop de a promova literatura autorilor români clasici, cât și a celor contemporani în rândul elevilor.

De menționat faptul că în ultimii doi ani învățământul școlar sa desfășurat predominant online, fapt ce a influențat negativ asupra lecturilor elevilor, lucru confirmat de profesori cât și de elevi. Pe parcursul perioadei estivale la proiectului de indemn la lectură se vor alătura, poeți, scriitori, critici literari, personalități din domeniul culturii cu un mesaj de invitație la lecturi care vor atrage și vor captiva toți cititorii care doresc o carte de calitate.

Tot în această perioadă estivală va continua proiectul Dialogul de Joi pentru al doilea an consecutiv. Dialogul de Joi este un proiect inițiat exclusiv de Biblioteca „Onisifor Ghibu” care se desfășoară săptămânal în direct în fiecare joi începând cu luna iunie. Acest proiect presupune dialoguri cu mai multe personalități notorii din acest spațiu cultural românesc – academicieni, profesori universitari, scriitori. Proiectul reprezintă o modalitate potrivită de a dezbate probleme esențiale, de a aporta lectorului din acest început de mileniu gândurile oamenilor de creaţie – despre procesul de creație a oamenilor de cultură sau știință, despre cultură şi știință, despre geneza operelor, despre preocupările oamenilor de artă şi tendințele care se manifestă în cultura noastră, despre raporturile cu alte culturi, despre rolul instructiv al academiilor, universităților, bibliotecilor, uniunilor de creație.

Cu certitudine interviul constituie una din cele mai spontane şi mai directe, şi totodată, chiar astăzi, una dintre cele mai utilizate forme de mărturisire publică a unui academician, om de știință, scriitor etc., de informare asupra existenței, activității şi proiectelor sale, mai ales în condițiile pandemiei globale.


            Prin frecventa lui întrebuințare interviul a devenit un adevărat gen literar având, ca şi reportajul, o metodă şi o tehnică proprie de realizare, reclamând în același timp exigențe estetice din ce în ce mai accentuate. Faptul că interviul este o întrevedere – cum ne indică etimologia cuvântului – presupune din partea celui care ia interviul puterea de a reda autenticitatea discuției, o mare capacitate de a sugera, de a crea atmosfera spirituală, ambianța vie, concretă, a momentului şi locului în care s-a desfășurat dialogul. Un bun interviu se cade să aibă calitățile intelectuale ale eseului şi concretețea genului dramatic. În așa fel vă îndemnăm să vă alăturați proiectelor și activităților culturale organizate și desfășurate la Biblioteca „Onisifor Ghibu”.