marți, 28 iunie 2022

Biblioteca „Onisifor Ghibu” perseverență în timp...



        Mircea Ciochină, șef serviciu, Filiala „Onisifor Ghibu”

În acest an Biblioteca „Onisifor Ghibu” celebrează 30 de ani de activitate. Pe parcursul a trei decenii această Instituție de cultură de anvergură națională și internațională a reușit să se afirme ca un templu al cărții românești, dar și al culturii în general. Este ferm, că de la începutul activității sale, Biblioteca „Onisifor Ghibu” în pofida tuturor tentativelor de închidere/strămutare a rămas neclintită din loc datorită omului cărții al culturii și anume - Dr. Lidia Kulikovski, care a pus bazele acestui proiect unic și îndrăzneț în anul 1991, asistată de reputatul Om de cultură - Ion Ungureanu, dar și un șir lung de personalități care în toți acești 30 de ani au participat și apreciat activitatea inconfundabilă a acestei instituții.

Fondul de carte exclusiv în limba română care în mare măsură a fost donat de Co-fondatorii Bibliotecii, colegii de la Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” din București, este permanent completat cu resurse reprezentative. Acest tezaur constituie un adevărat patrimoniu cultural-științific național care este disponibil publicului larg, ceea ce nu orice bibliotecă poate să ofere.

De-a lungul celor trei decenii aici s-au desfășurat celei mai prestigioase activități culturale și literare precum: Festivalul Internațional de Poezie – Primăvara poeților, Festivalul Internațional de proză scurtă (ambele manifestări au loc într-un deosebit parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, România, Ucraina, Azerbaidjan ș.a.), a Festivalului republican „Floarea Omeniei”, a Concursului Republican „Ars Adolescentina” ș.a. De menționat că și in perioada pandemiei Biblioteca „Onisifor Ghibu” a livrat servicii de calitatea cititorului său fidel prin activități online, întruniri cu scriitori și personalități notorii, prezentări de publicații etc. Cert a rămas un lucru important Rubrica Miercurea cărților din biblioteca ta, prezentată de criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii, care, iată, deja de 5 ani e mereu prezentă în casa cititorilor matinali, oferind cele mai recente publicații ale autorilor autohtoni și invitându-i la lecturi fidele.

La Biblioteca „Onisifor Ghibu” se realizează cele mai deosebite întâlniri cu promotori ai culturii și literaturii, organizând mese rotunde, conferințe, și lansări/prezentări de publicații, iar prin toate aceste activități reușim să atragem publicul larg la manifestările noastre de anvergură.

De menționat că activitatea Laboratorului de Cercetări Literare și Bibliografice Onisifor Ghibu este flexibilitate continuă și are ca scop de a familiariza publicul larg cu manuscrise inedite ale celor mai cunoscuți scriitori, unele dintre lucrările lor ne fiind publicate, sau chiar necunoscute de cei mai atenți cititori și critici literari. Toate aceste componente, care s-au desfășurat pe parcursul a celor Trei decenii de axiomă culturală ale Biblioteca „Onisifor Ghibu”, au și format-o ca o instituție biblio-culturală unică în republica, noastră.