vineri, 27 ianuarie 2023

Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a

 


Ion Arsenii, bibliotecar,

Filiala „Transilvania”

Planeta Terra este locuința noastră minunată – aici ne-am născut, aici și trăim. Văzută din spațiu, ea este asemenea unui mărgăritar. Datorită unicității ei, viața este posibilă. Avem din abundență apă, aer și hrană pentru a ne bucura de viață. Sistemul ei de funcționalitate este extraordinar.

Reperele Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030 și Planului de activitate pentru 2023 au stimulat Biblioteca „Transilvania” să continuă serviciul „Eco responsabil”. La 24 ianuarie 2023 și-a reluat activitatea serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a. Serviciul urmărește 3 obiective importante: implicarea elevilor în acțiuni ecologice, dezvoltarea conștiinței asupra mediul înconjurător bazată pe respectul față de natură și transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viață ecologice, economice și sănătoase. Serviciul se va desfășura pe parcursul lunilor ianuarie-mai, în parteneriat cu Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latină”, Claudia Barbaroș, profesoară de istorie și educație pentru societate, diriginta clasei a VI-a „D”.

Prima ședință din cadrul acestui serviciu a avut drept tematică „Micul EcoGospodar”, fiindcă totul începe de acasă. Elevii au aflat că, chiar dacă se întâmplă diverse cataclisme – incendii de pădure, tsunami sau altele – și provoacă pagube semnificative, pământul își poate reveni de la sine. După un dezastru natural, pământul are capacitatea de a se reface în timp, revenind la starea de adineauri. Însă, în ultimii ani, cercetătorii afirmă că procesul de revenire la normal al pământului este împiedicat de acțiunile omului. Cum așa? Prin utilizarea excesivă și incorectă a resurselor naturale, omul periclitează viața planetei. De exemplu, pentru producerea energiei electrice se ard miliarde de tone de combustibil fosil. Este bine știut că prin ardere se emană în atmosferă dioxid de carbon, un gaz incolor. Acest gaz este unul din cele mai importante gaze cu efect de seră. Odată cu intensificarea efectului de seră, temperatura medie globală a crescut, având drept consecințe foarte grave asupra planetei Pământ.

Elevii au fost de acord că nu putem schimba întreaga lume, dar ceva putem face, oricât de puțin ar fi. Făcând ceva concret, demonstrăm că ne pasă. Copii avut posibilitatea să-și însușească noi deprinderi pentru viața de zi cu zi. Prin imagini reprezentative și cuvinte simple, au putut discerne cum să acționeze când vine vorba de folosirea corectă a energiei electrice. De pildă, să folosească lumina acolo unde au nevoie, de ce anume să stingă lumina când ies dintr-o încăpere, să profite cât mai mult posibil de lumina de zi sau să urce scările în locul ascensorului. Și, fiindcă cu toții dispunem de dispozitive electronice sau alte electrocasnice, elevii au înțeles cât este de esențial să acorde atenție modului utilizării lor și să nu uite le scoată din priză după ce le-au utilizat. Să îmbrace un pulover mai gros, în loc să dea căldura mai tare. Drept urmare, elevii au înțeles cât de important este să protejăm mediul înconjurător și cum putem face aceasta chiar în propria locuință, acasă. Atunci când folosim în mod rațional energia electrică, contribuim la bunăstarea calității vieții. Elevii s-au implicat activ, au răspuns la întrebări, precum: De ce ar fi necesar? Cum credeți?, astfel au fost încurajați să-și exprime părerea personală.

La final de activitate, clasa a fost împărțită în 3 echipe, fiecare având câte o sarcină delimitată. În așa mod s-a făcut o recapitulare asupra informației analizate, motivându-i să acționeze pe viitor în mod înțelept.

Pentru următoarea ședință ne-am propus să dezbatem tema reciclării: ce înseamnă a recicla, de ce să reciclăm și cum să o facem în mod corect.

Încă mai avem multe de învățat, dar, cu pași mici și siguri, vom ieși învingători din această aventură cu serviciul „Eco responsabil”!