joi, 25 iunie 2009

MAI BINE INFORMAT – MAI BINE PROTEJAT: UN DEZIDERAT DEVENIT REALITATE LA BIBLIOTECA PUBLICĂ DE DREPT


Mariana HARJEVSCHI, director,
Biblioteca Publică de Drept

Biblioteca Publică de Drept în parteneriat cu Asociaţia Obstească „Iniţiativa pentru o Nouă Europă” lansează proiectul Your Right to Know: Library Makes it Happen! susţinut de către Ambasada Regală a Norvegiei în România. Scopul proiectului se orientează spre oferirea accesului la informaţia juridică şi legislativă în vederea sprijinirii activităţilor de cercetare comparativă efectuate de către comunitatea juridică, precum si susţinerea luării deciziilor zilnice de către cetăţeni.
Grupul ţintă vizat în cadrul proiectului sunt persoanele din mediul academic, în special cei care îşi desfăsoară studiile analitice în cadrul programelor de master, doctorat şi postdoctorat de la facultăţile de drept ale universităţilor din ţară; persoane ce efectuează cercetări referitoare la legislaţia internaţională sau sunt implicaţi în elaborarea proiectelor de legi în vederea ajustării legislaţiei naţionale la standardele europene, ceea ce ar contribui indirect la îmbunătăţirea calităţii legislaţiei naţionale; practicieni, decidenţi, antreprenori, investitori si alte persoane ce desfășoară iniţiative de afaceri, care doresc să cunoască legislaţia pentru a evita riscurile unor afaceri aferente, favorizând iniţierea unor afaceri de succes, datorită accesării informaţiilor juridice actualizate.
Proiectul urmăreste asigurarea accesului la legislaţia României şi a ţărilor membre CSI prin intermediul bazelor de date Legalis.ro si Legislaţia ţărilor CSI, inclusiv acces la revista juridică Dreptul în format electronic. Baza de date Legalis.ro, oferă acces utilizatorului către secţiuni de legislaţie oficială (aşa cum este ea publicată în Monitorul Oficial), legislaţie actualizată, legislaţie europeană, jurisprudenţă românească şi jurisprudenţă CEDO. Mai mult decât atât, în Legalis.ro, poate fi citită în format electronic doctrina în materie de drept civil, drept procesual civil, modele de contracte, cereri şi acţiuni în justiţie şi doctrina în materie de dreptul afacerilor, în total peste 15 000 de pagini de doctrină românească. Un loc aparte în Legalis.ro, îi revine unei secţiuni de Bibliografie pentru cele mai importante 12 reviste ale lumii juridice românesti. Baza de date Legislaţia ţărilor CSI este atractivă şi utilă datorită numărului considerabil de state a căror legislaţie este inclusă, acestea fiind: Armenia, Azerbaigan, Belarus, Kazahsta, Kîrgîstan, Rusia, Tagikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan. Baza de date mai dispune şi de o secţiune de legislaţie internaţională. Revista Dreptul în format electronic va oferi acces integral la articolele publicate începând cu 2010.
La fel biblioteca va organiza instruirii (inclusiv 3 instruiri mobile în afara spaţiului Bibliotecii Publice de Drept) în vederea dezvoltării abilităţilor de căutare în bazele de date. Sesiunile de instruire, organizate pentru beneficiari în scopul sprijinirii şi consolidării abilităţilor de folosire a bazelor de date, vor cuprinde două subiecte: Sructura, conţinutul şi principiile de
căutare în bazele de date Legalis.ro şi Legislaţia ţărilor CSI şi Instrumentele şi strategiile de căutare în cadrul bazelor de date.
În scopul asistării procesului de căutare în bazele de date, dar si pentru a atrage un număr
mai mare de beneficiari, proiectul prevede publicarea pliantelor, a căror conţinut se va referi la Metodele de căutare în cadrul bazelor de date Legalis.ro şi Legislaţia ţărilor CSI. Se va elabora, de asemenea, un banner on-line ce va fi postat pe paginele web cu conţinut juridic vizitate frecvent de comunitatea juridică.
Proiectul va fi implementat pe parcursul perioadei iunie, 2009 – august, 2010.
Informaţii suplimentare despre proiect pot fi adresate Marianei Harjevschi, director de
proiect, la adresa: mharjevschi@yahoo.com sau tel. 27 53 93 / 079538533.

Un comentariu:

  1. proiectul e foarte super. biblioteca publica de drept e cea mai tare biblioteca din Chisinau

    RăspundețiȘtergere