duminică, 27 septembrie 2009

INVITAŢIE LA LECTURĂ



Cărţile care merită citite.

Oblomov de Ivan Goncearov, Rusia – 150 ani.
Titlu original: Oblomov. Reeditată în Bucureşti de editura Univers în 1973, Moscova, ed. “ÈKSMO”, Chişinău, ed. Cartea moldovenească, 1974 etc. Oblomov, unul din marile romane ale lumii, este considerat drept reprezentarea tipică a aristocraţiei ruseşti letargice şi mioape, din sec. XIX. O ţintă principală a romanului este instituţia şerbiei: ca muldera că Rusia nu va putea mderniza şi nu va putea concura cu restul lumii dezvoltate, dacă nu va aboli instituţiile şi practicile sociale ce îi făcuse atîta rău. Oblomov este un om bun, dar nu are voinţa de a-şi pune ideile în practică. El se bizuie pe servitorul său, Zahar, care îi organizează viaţa searbădă. Totodată, Oblomov se îndrăgosteşte de Olga, dar nu poate acţiona pentru a-i cîştiga acţiunea şi o pierde în favoarea prietenului său, Stolz. Romanul Oblomov este neobişnuit despre ocazii ratate.
Însemnări din subterană de Fiodor Dostoievski, Rusia – 145 ani
Titlu original: Zapiski iz podpolia.
Alte editări: Iaşi: Polirom, 2007. Romanul este atât o apologie, cât şi o confesiune a unui funcţionar civil nefericit şi mizantrop ce trăieşte singur în Sankt Petersburg. Romanul este împărţit în 2 părţi ce reflectă 2 etape majore din viaţa intelectualilor din Rusia sec. XIX.: utilitarismul anilor 1860 şi romantismul literar sentimental al anilor 1840. Pe parcursul acestor 2 părţi, naratorul lansează o serie de atacuri surprinzătoare şi provocatoare asupra multor aspecte ale acelor vremuri în continuă schimbare – estetice, religioase, filozofice şi politice. El este un suflet cu educaţie aleasă, dar foarte deziluzionat, care atacă violent atît romantismul “frumos şi nobil” al tinereţii sale, cât şi noile principii socialiste ale maturităţii.

Nostromo de Joseph Conrad, Ucraina – 105 ani.
Titlu original: Nostromo: a Tale of the Seaboard. Romanul a apărut pentru prima dată în 1904, reedit şi în Moscova: ed. Hudožestvennaâ literatura, 1985. Nostromo descrie istoria frămîntată a unei regiuni din America de Sud, trecînd print dictaturi rapace şi instabile, spre epoca modernă a democraţiei şi a capitalismului înfloritor. Statul fictiv pentru desprinderea de Costaguana şi îşi cîştigă aparent independenţa. Romanul arată cum imperialismul economic condus de Statele Unite se dovedeşte a fi o binecuvîntare discutabilă pentru Sulaco.
Mulţumită, în parte, prietenului lui Conrad, R. B. Cuninghame Graham, cunoscător al zonei, dar şi documentării serioase a autorului prin citirea de memorii şi cronici, el a conferit un realism viu statului fictiv, deşi nu făcuse decît o scurtă vizită în America de Sud, cu 20 de ani în urmă. Conrad împleteşte problemele importante cu mici lupte politice şi ocnflice de familie. Urmărind vieţile lui Nostromo, un personaj complex, şi ale diverşilor oameni cu care intră în contact, înţelegem preţul cerut, în termeni umani, de evoluţia isotorică.
Filantropy v rvanyh štanah (Filantropii cu pantaloni zdrenţuiţi) de Robert Tresell, Irlanda – 95 ani
Titlu original: The Ragged Trousered Philanthropists. O reeditare e la Moscova: ed. Hudožestennaâ literatura, 1987. Lucrare clasică prin excelenţă a literaturii engleze dedicate clasei muncitoare, această carte îl poate surprinde prin ton pe cel care o citeşte prima oară. Deşi concentrată asupra rechezitoriului inteligent, pasional şi susţinut al capitalismului, cartea atacă violent şi cu amărăciune pe acei muncitori care ignoră necesitatea socialismului, condamnîndu-şi copiii la exploatare.
Este un roman ciudat, în care atenţia nu este atrasă de trucuri de suspans sau intrigă, ci de exploatarea minuţioasă a unor vieţi trăite sub imperiul profilului. Întreaga poveste este străbătură de o puternică furie, îndreptată împotriva celor care se lasă înşelaţi de patronii lor care nici nu se pot compara altfel. Cartea nu este numai despre clasa muncitoare în sensul convenţional al termenului, ci despre munca în sine şi despre modul în care se poate piede şi batjocori mîndria muncii, prin necesitatea unei mai mari “eficienţe”. Muncitorul este forţat să lucreze mai repede şi să facă muncă de mîntuială, pierzînd orice satisfacţie a propriei munci, precum protagonistul cărţii, ce poate oferi mult prin “meşteşugul” său, dar este mereu respins de “sistem”. Filantropii cu pantaloni zdrenţuiţi este consonat cu mişcarea socialistă mai amplă din epoca edwardiană, pe care astăzi tindem să o asociem cu figuri precum Ruskin sau Morris.

Rubrică susţinută de Valentina DOROFTI, Danialea GORICIOI,
Departamentul Organizarea colecţiilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu