miercuri, 11 noiembrie 2009

ACCESUL LA INFORMAŢIE DINCOLO DE ZIDURI


Elena PLĂMĂDEALĂ
Biblioteca Publică de Drept

Nevoia de informare a fiecărei persoane în lumea liberă este una primordială, cu atît mai mult pentru cei din penitenciar. Atîta timp cît fizic persoana nu are acces la bibliotecile din afara razei penitenciarului accesul la informaţie devine o necesitate vitală. Persoanele private de libertate au aceleaşi necesităţi de a citi şi de a se informa.
Art. 259 alin.5, din Codul de executare al Republicii Moldova stipulează că: în fiecare penitenciar funcţionează o bibliotecă pentru uzul tuturor categoriilor de condamnaţi, adecvat alcătuită din literatură artistică şi de instruire, iar condamnaţii sînt încurajaţi să frecventeze biblioteca. Fondul de carte se completează din contul veniturilor proprii de către Departamentul Instituţiilor Penitenciare, administraţia penitenciarului, precum şi din sponsorizări şi donaţii cu concursul instituţiilor şi organizaţiilor interesate.
Deşi această reglementare este obligatorie, totuşi bibliotecile penitenciarelor nu sunt adecvat dotate. Diferite ONG-ri au încercat să promoveze prin cadrul anumitor proiecte, accesul la informaţie în penitenciare, completînd colecţiile bibliotecilor.
Fiecare deţinut are nevoie de o evadare dincolo de orarul zilnic. Bibliotecile din penitenciare pot fi o primă atractivitate, reprezentînd o formă de refugiu din atmosfera apăsătoare. Regimul restricţional din penitenciar pentru deţinuţi se transformă într-o necesitate mare de informare, recompensînd alte trebuinţe morale ale deţinuţilor.
Datele demografice din Republica Moldova arată că în cea mai mare parte deţinuţii sunt analfabeţi, avînd un blocaj educaţional, cu insuficiente abilităţi vocaţionale, nivel înalt de boli mintale şi instabili emoţional. Totuşi, o dată din zece ori timp liber, un deţinut citeşte o carte, ziar sau revistă. Astfel, un deţinut care doreşte să-şi utilizeze timpul liber constructiv, fără îndoială poate merge în biblioteca penitenciarului pentru materiale literare, care iar îmbogăţi resursele individuale.
Este evident faptul că biblioteca este sursă directă de informare şi joacă un rol pozitiv în viaţa deţinuţilor şi pentru întreaga societate. Biblioteca promovează resurse cu suport educaţional şi recreativ, creînd noi abilităţi şi cunoştinţe. Toate categoriile de deţinuţi ar trebui să aibă acces la o bibliotecă, aprovizionată atît cu materiale literare recreative, cît şi cu resurse informaţionale.
Toţi deţinuţii ar trebui încurajaţi să utilizeze biblioteca, deoarece aceasta ar juca un rol important în pregătirea deţinuţilor spre integrare în societate prin oferirea unui suport informaţional cu caracter educaţional şi social.
În acest context, Biblioteca Publică de Drept la fel şi-a adus contribuţia privind facilitarea şi furnizarea accesului la informaţie persoanelor private de libertate prin cadrul iniţiativei “Accesul la informaţie dincolo de ziduri”, împreună cu Departamentul Instituţiilor Penitenciare din R.M.
Iniţiativa de parteneriat dintre Departamentul Instituţiilor Penitenciare şi Biblioteca Publică de Drept, filiala Bibliotecii Municipale B.P. HASDEU, are drept obiectiv sprijinirea colaborării mutuale în domeniul accesului la informaţie în sfera juridică şi educaţiei civice, în spiritul principiilor de paritate, reciprocitate şi bună înţelegere. Cooperarea se bazează pe principiile egalităţii, transparenţei, bunei credinţe şi responsabilităţii comune.
Luînd în considerare rolul social şi educaţional pe care îl are biblioteca în comunitate, acordul are ca scop şi susţinerea diverselor acţiuni ce ar contribui la colectarea cărţilor, pentru distribuirea ulterioară a acestora bibliotecilor penitenciare; furnizarea surselor tipărite legislative actualizate – coduri, comentarii ale codurilor – prin abonări sau donaţii.
Dorinţa de a dezvolta şi consolida relaţii de parteneriat în domeniul furnizării accesului la informaţie cu caracter juridic persoanelor private de libertate, se axează pe acordarea unor publicaţii din colecţia bibliotecii spre împrumut deţinuţilor prin serviciul împrumut interbibliotecar; deasemenea oferirea unor materiale deţinuţilor la cerere.
Pentru îmbunătăţirea managementului bibliotecilor penitenciare din raza Municipiului Chişinău, actuala iniţiativă va crea premisele necesare în susţinerea unor studii privind evaluarea calităţii serviciilor de bibliotecă în cadrul penitenciarelor din raza municipiului Chişinău pentru oferirea soluţiilor pentru îmbunătăţirea acestora; iniţierea şi desfăşurarea activităţilor de instruire a personalului implicat în organizarea bibliotecilor specializate, şi nu in ultimul elaborarea unor linii directoare cu privire la funcţionarea bibliotecilor din cadrul penitenciarilor.
În prezent Biblioteca Publică de Drept livrează prin intermediul serviciilor poştale la solicitarea deţinuţilor diferite exemplare ale unor documente legislative. Deţinuţii solicită deseori de a expedia în mod special acte normative (Coduri ale Republicii Moldova, tratate şi convenţii internaţionale, comentarii etc.)
Responsabilitatea publică şi socială pe care o deţine biblioteca în comunitate constituie un avantaj pentru a realiza accesul la informaţie. Considerăm că biblioteca prin intermediul acetor activităţi reprezintă un beneficiu, nu doar pentru deţinuţi, dar şi pentru colaboratorii întregului sistemul penitenciar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu