marți, 15 decembrie 2009

BIBLIOTECA DE AZI, BIBLIOTECA DE MÂINE


Raisa PLĂIEŞU,
scriitoare, angajată a BNRM

Imaginea bibliotecii în comunitate e o temă foarte actuală în viaţa noastră. Astăzi biblioteca e unica instituţie unde utilizatorul are posibilitate să folosească gratis sursele de informaţii. Rareori, în unele biblioteci, serviciile sunt contra plată, dar în majoritatea tipurilor de biblioteci utilizatorii sunt deserviţi gratis. Imaginea bibliotecii în comunitate se oglindeşte prin experienţa profesional-creatoare a bibliotecarului de azi. Fiecare îşi creează anumite metode şi forme de muncă care, totodată, prezintă imaginea bibliotecii sale.
Biblioteca a fost, este şi va fi mereu un centru spiritual de dezvoltare a societăţii viitoare în toate sferele vieţii. Omul, ca să obţină studii gimnaziale, liceale, universitare, profesionale; ca să cunoască şi alte activităţi spirituale, mereu are nevoie de Bibliotecă, unde îşi poate cultiva aptitudinile prin cuvântul Cărţii. Şi doar bibliotecarul e acel ce poate oferi utilizatorului pâinea spirituală cea de toate zilele. Bibliotecarul mereu a fost şi este: cercetător ştiinţific, educator, profesor, orator, manager, pictor, statistician, autor, merceolog, actor etc. Prea multe activităţi îndeplineşte muncind cu un salariu atât de mic şi parcă nu e văzut de nimeni. Cuminte, poate prea cuminte, munceşte în biblioteca sa, trecând cu mare greu prin povara tăcerii sale de atâta vreme. Dar până la urmă, din nimic, sau din puţinul pe care îl are la dispoziţie, creează o imagine a bibliotecii sale aşa cum poate fi la nivelul cuvenit.
Imaginea viitoare a unei biblioteci are nevoie de reforme radicale în structura de reorganizare a serviciilor sale, de noi metode şi forme de lucru ca să atragă nu numai utilizatorii care au nevoie de informaţii, ci şi pe acei cărora să le trezească interesul faţă de lectură.
În etapa actuală şi în viitor spectrul cultural de lumină al educaţiei tuturor categoriilor de utilizatori trebuie să fie anume biblioteca. În continuare aş vrea să mă opresc la unele idei, propuneri pentru bibliotecari, prin care, cel puţin „să urnim piatra din loc”, că mai departe vor continua şi alţii s-o facă:
Biblioteca trebuie să fie a doua casă pentru toate categoriile de utilizatori, în special pentru elevi şi studenţi, aceştia, la rândul lor, să-şi pregătească temele în bibliotecă cu program prelungit de muncă.
Pe lângă Ministerul Culturii să fie creat un Departament de biblioteconomie şi bibliografie.
Trebuie să se ridice nivelului de calificare profesională al bibliotecarilor: să se facă reciclări, schimb de experienţă, simpozioane, conferinţe; selectarea cadrelor de bibliotecă să fie prin concurs, studierea unei profesii – după profilul literaturii (medicină, istorie, muzică, teologie, agricultură etc.).
Radioul, Televiziunea, ziarele şi revistele trebuie să fie sursele de informaţii cu participarea energică a bibliotecarului.
În bibliotecile mari să se organizeze deservirea alimentară a utilizatorilor.
Odată cu organizarea diferitor acţiuni culturale (expoziţii, lansări de carte, conferinţe etc.) în multiplele domenii ale bibliotecarilor, să se conlucreze în acelaşi timp cu unele organizaţii care vor contribui prin anumite oferte la angajarea utilizatorilor în câmpul muncii.
În capitală, în municipiile din republică să se înfiinţeze noi biblioteci de profil în diferite domenii: biblioteci creştine, biblioteci tehnice, biblioteci medicale etc.
În bibliotecile mai mari să se organizeze mici muzee, reflectând trecutul bibliotecii, iar în bibliotecile mai mici să existe cel puţin standuri pe această temă.
„Utilizatorul şi biblioteca” – un titlu pentru sondajul efectuat săptămânal sau măcar lunar în fiecare bibliotecă, consemnând calitatea deservirii utilizatorilor şi crearea unei imagini mai ample a bibliotecii.
În bibliotecile pentru copii să se organizeze prezentări de cărţi cu genericul „Povestea de seară”, unde părinţii şi copiii lor ar putea veni seara la bibliotecă să asculte povestea propusă.
În timpul verii bibliotecile mari să lucreze în program prelungit, organizând acţiuni culturale consacrate muzicii, artei, literaturii, teatrului.
Ar fi binevenită editarea unui ziar sau a unei reviste republicane pentru toate bibliotecile din republică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu