joi, 12 martie 2009

CU LIDIA HLIB ÎN LUMEA FERMECATĂ A COPILĂRIEI


Viorica MORARU,
şef oficiu, secţia copii, BP „Ovidius”

Prozatoarea Lidia Hlib „romantică, întîrziată, poeta ce rămâne un copil al firii, spunându-şi simplu rugăciunile, dorurile, nostalgiile” (Mihai Cimpoi) s-a născut la 2 februarie 1944 în satul Dănuţeni, Ungheni. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău în 1965. A activat ca profesoară, regizor la Televiziunea Naţională, secretar literar la Teatrul „Licurici”, a fost colaboratoare la revista „Steluţa”, Editura Uniunii Scriitorilor şi Editura „Iulian”.
A editat cărţile „Stăpâna lunilor de vară” (1982, debutul editorial), „Regina nopţii” (1984), „Fetiţa din televizor” (1988), „Zâna celor micuţi” (1990), „Povestea licuriciului” (1995), „Legenda Mării Negre” (1996), „Migo-Flamingo” (2002).
Participantă activă la diverse activităţi ce se desfăşoară în incinta Bibliotecii „Ovidius”, Lidia Hlib din anul 2007 este moderatoarea cenaclului Mugurel, care adună copiii în jurul noilor apariţii editoriale, îi îndeamnă şi-i încurajează la primele încercări literare. Copiii se bucură de comunicarea cu lumea miraculoasă a cărţii. Au devenit o bună tradiţie întâlnirile cu oamenii de cultură, scriitorii, pictorii. Colaborarea cu ei e frumoasă şi utilă, căci astfel copiii culeg tot ce e mai bun, îşi îmbogăţesc cunoştinţele, învaţă să se exprime frumos şi cursiv. Întâlniri de neuitat au fost organizate cu îndrăgiţii poeţi Ianoş Ţurcanu, Ion Diordiev, Ana Manole, Silvia Ursachi, Claudia Partole, Victor Prohin – scriitor şi redactor al revistei Alunelul.
Lidia Hlib, romantica scriitoare ce dăruieşte zâmbetul – cu acest generic s-a desfăşurat recent o şedinţă mai festivă a cenaclului, dedicată aniversării a 65-a de la naşterea scriitoarei. Invitaţi la activitatea de omagiere au fost scriitorii Claudia Partole şi Nicolae Rusu.
Claudia Partole a povestit cum au activat împreună la revista Alunelul, precum şi despre deosebitele calităţi pe care le posedă: modestia, bunătatea, bunăvoinţa. Este o fire corectă, vede mai multe decât văd alţii. Ea încearcă şi reuşeşte să transmită gândurile şi vibraţiile sale, metafore de suflet ce rămân în memoria cititorului. În opera Lidiei Hlib este redată dragostea faţă de natură, ea cunoaşte toate floricelele din lume. Iar pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii şi distincţii. Scriitorul Nicolae Rusu susţine ideea că un scriitor îl găseşti în ceea ce scrie el, iar sufletul cititorului contactează cu sufletul scriitorului. Cărţile se bucură de succes atâta timp, cât sunt editate şi citite, iar cărţile de succes ale acestei scriitoare au fost publicate atât la noi în ţară, cât şi în România. Scriitorii au înţeles demult că a scrie pentru copii este important, iar un copil pentru a citi cărţi bune trebuie educat de mic, activitate în care este antrenată Lidia Hlib în cadrul cenaclului Mugurel. Nicolae Rusu a menţionat faptul că Lidia Hlib este şi un bun redactor ce lucrează la Editura Silvius Libris.
Expoziţia Lidia Hlib, între chemarea cuvântului şi vibraţia sufletului, vernisată în incinta bibliotecii, a adus în faţa celor prezenţi toate lucrările autoarei, trudite de o viaţă.
Lidia Hlib a citit copiilor noua sa poveste Coco, fiind o primă audiţie înainte de publicare. Şi iarăşi autoarea susţine că toate vietăţile au un suflet dat de la Dumnezeu, iar animalele au o telepatie, simt când îi iubeşti sau îi urăşti.
Opera Lidiei Hlib este cunoscută şi apreciată de către elevii Liceului „Mihai Viteazul”, care şi de data acesta au fost prezenţi în sala bibliotecii. Scriitoarea le-a relatat copiilor multe lucruri curioase, iar copii, la rândul lor, au bucurat-o cu un frumos recital, inspirat din poeziile citite deja de ei. Cele mai multe poezii au fost prezentate de Alexandra Munteanu, Carolina Sadovnic şi Ina Meleca, eleve în clasa a IV-a.
La finele programului scriitoarea a îndemnat copii spre lectură şi i-a sfătuit să facă doar lucruri bune, deoarece atrag binele asupra lor doar cei ce fac bine. Şi încă o dată le-a reamintit: arta de a citi nu vine de la sine, ci se formează pe parcursul anilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu