luni, 12 octombrie 2009

DECLARAŢIA ASOCIAŢIEI BIBLIOTECARILOR DIN REPUBLICA MOLDOVAPRIVIND ACCESUL DESCHIS LA INFORMAŢIE


Preambul
Participanţii la Conferinţa anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova recunosc importanţa strategică a Accesului Deschis la informaţie. În spiritul Declaraţiei de la Budapesta privind Iniţiativa Accesului Deschis, ECHO Carter şi Declaraţia Bethesda privind Accesul Deschis la Publicaţii, Declaraţia de la Berlin privind Accesul Deschis la Cunoştinţe în domeniul Ştiinţei şi Ştiinţelor Umanitare, noi am redactat acest document în scopul promovării Accesului Deschis pentru diseminarea cunoştinţelor ştiinţifice globale şi a creativităţii umane şi pentru determinarea măsurilor care trebuie întreprinse de către instituţiile de cercetare, universităţile şi bibliotecile din Republica Moldova. Scopul general este de a beneficia de conţinutul informaţional, disponibil prin intermediul accesului deschis, precum şi asigurarea dezvoltării şi distribuirii conţinutului local.
Strategii
Prin urmare, participanţii Conferinţei sunt interesaţi în promovarea unei noi paradigme a accesului deschis pentru a câştiga mai mult beneficiu pentru ştiinţă şi societate. Strategiile de bază pe care Republica Moldova trebuie să le adopte se rezumă la următoarele:
1. Fiecare cetăţean ar trebui să aibă accesul liber la rezultatele cercetărilor, date şi cunoştinţe finanţate din fonduri publice.
2. Fiecare universitate din Republica Moldova ar trebui să aibă acces la un repozitoriu digital în scopul stocării rezultatelor cercetărilor ştiinţifice.
3. Minimum, aceste repozitorii ar trebui să conţină toate materialele raportate la învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică.
4. Repozitoriile deschise de materiale şi publicaţii ar trebui să se creeze cât mai curând posibil, astfel încât să se maximizeze accesul liber şi să încurajeze autorii de a publica articole în reviste cu acces deschis.
Bibliotecile, asociaţiile profesionale, universităţile, instituţiile de cercetare şi alte organizaţii din Republica Moldova, care împărtăşesc viziunea exprimată în Declaraţia privind Accesul Deschis sunt invitate să se alăture semnatarilor care deja au semnat acest document.
Chişinău, 16 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu