joi, 12 martie 2009

GRIGORE VIERU – UN DISCIPOL AL LUI ORFEU


Elena DABIJA, director,
Centrul Academic Internaţional Eminescu

În şirul de manifestări culturale organizate în republică în memoria marelui Poet naţional Grigore Vieru se înscrie şi medalionul muzical-literar, desfăşurat în incinta Centrului Academic Internaţional Eminescu, în ajunul aniversării a 74-a de la naşterea marelui Poet. Protagoniştii acestei emoţionante manifestări au fost copiii de la Grădiniţa nr. 40 din capitală, care prin poezii, cântece, scenete originale şi pline de suflet şi-au exprimat recunoştinţa şi dragostea lor faţă de creaţia pentru copii a lui Grigore Vieru. Cu pâine şi sare micuţii l-au întâlnit pe fiul poetului Călin Vieru, care a asistat la acest medalion de comemorare şi a răspuns la multiplele întrebări ale copiilor şi ale educatorilor.
Marele poet până la ultima sa suflare a avut inima şi sufletul unui copil, care-şi iubeşte Mama, Patria, Limba poporului său. Nu în zadar majoritatea poeziilor sale sunt dedicate copiilor, mamei, plaiului natal. În cadrul manifestării picilor le-a fost prezentată şi noua carte a Poetului Soare, soare, domn frumos.
Colaboratorii Centrului Eminescu au făcut totul pentru a crea copiilor şi invitatului o atmosferă de bunăvoinţă, sinceritate şi creativitate. Directoarea Elena Dabija a povestit despre nenumăratele intâlniri cu Grigore Vieru în cadrul lansărilor de carte şi a vizitelor dumnealui la CAIE şi i-a dăruit fiului poetului setul de cărţi Opera poetică de Mihai Eminescu şi Legenda Luceafărului, ca să le aibă mereu deschise, aşa cum Poetul a scris în poezia Legământ:
„S-o lăsaţi aşa, deschisă, Ca băiatul meu ori fata Să citească mai departe Ce n-a dovedit nici tata…”
Călin Vieru a rămas încântat de invitaţie, de recitalul de poezie şi cântecele fredonate de către copii, mărturisind: „Abia acum am înţeles de ce tatăl meu nu lipsea niciodată de la întâlnirile cu cititorii săi.” Dumnealui a dăruit calendarul închinat Poetului şi un autograf pe ultima carte a lui Grigore Vieru Taina care mă apără, autograf pe care nu a reuşit să-l scrie însuşi marele Poet: „Acum această taină ne va apăra pe noi toţi. Cu drag şi cu profund respect, Călin Vieru.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu