joi, 12 februarie 2009

MEDALION LITERAR: LILLI PROMET, O PREZENŢĂ REMARCABILĂ ÎN LITERATURA ESTONĂ



Valeriu RAŢĂ,
şef oficiu, Departamentul marketing


Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” împreună cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Centrul de Cultură „Călin Postolachi” au organizat pe 20 februarie 2009 o nouă ediţie a medalionului literar cu tema: „Lilli Promet, o prezenţă remarcabilă în literatura estonă”. În Sala de lectură a BM au asistat scriitori, jurnalişti, profesori de la diferite licee din capitală, liceeni, studenţi, bibliotecari. Ca moderatori s-au impus dr. Veronica Postolachi, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, şi Vlad Pohilă, jurnalist, traducătorul romanului Cine răspîndeşte anecdote de Lilli Promet.
Ca o introducere la discuţia care a urmat au fost impresiile despre literatura şi spiritualitatea estonă ale lui Vlad Pohilă, impresii captivante din secolul trecut, cînd şi-a scris romanele sale şi Lilli Promet, pînă în prezent. Printre altele, vorbitorul a menţionat că la vremea sa Lilli Promet era o scriitoare incomodă pentru regimul sovietic totalitar, a fost nevoită să-şi camufleze în fel şi chip gîndurile şi concepţiile estetice, să recurgă în scrieri la un limbaj esopic.
Cel mai cunoscut roman al acestei scriitoarei din Estonia este Primavera, care a fost anunţat în critica vremii prin cîteva recenzii caustice. Dar la începutul carierei sale literare a apărut Cine răspîndeşte anecdote, un roman despre viaţa estonienilor pînă la ocupaţia sovietică, o proză în care a consemnat unele evenimente din Basarabia de atunci. Poate anume această serie de fapte care s-au succedat concomitent, probabil, în Estonia şi pe meleagul nostru i-a făcut pe elevii de la liceele „Mircea Eliade” şi „Al. I. Cuza” să abordeze cu pasiune în referatele lor diverse aspecte ale romanului Cine răspîndeşte anecdote. Astfel, rînd pe rînd, în faţa auditoriului s-au prezentat:
• Vasile Rotaru, cl. a IX-a (Prezentare generală a miniromanului Cine răspîndeşte anecdote de Lilli Promet); • Sorin Grecu, cl. a IX-a (Aspecte tematice. Problematica politică); • Radu Garas, cl. a IX-a (Conflicte. Atmosfera de epocă); • Alina Raţă, cl. a XII-a (Structura romanului. Raportul literatură – istorie); • Dan Uşurelu, Elena Osmochescu, cl. a XII-a (Încadrarea romanului lui Lilli Promet în literatura sec. XX);
• Lia Gherman, cl. a XI-a (Actualitatea operei. Mesajul ei); • Mihaela Ivanov, cl. a IX-a (Personaje masculine în roman); • Olesia Buianovski, cl. a IX-a (Personaje feminine);
• Elena Apostoliuc, cl. a XI-a; Ecaterina Boţu, cl. a XII-a; Sanda-Lucia Cupcea, cl. a XII-a (Reflecţii asupra romanului Cine răspîndeşte anecdote).
În cadrul medalionului literar au luat cuvîntul şi scriitorii Claudia Partole, Haralambie Moraru, Vladimir Beşleagă. Claudia Partole a evocat o întîlnire de neuitat cu Lilli Promet, cea care nu s-a împăcat niciodată cu orînduirea sovietică de ocupaţie. Dumneaei a mărturisit că şi-a pus în gînd să traducă cîteva schiţe pentru copii, foarte interesante, de Lilli Promet. Haralambie Moraru i-a îndemnat pe tinerii din sală să fie perseverenţi şi să contribuie la schimbarea situaţiei actuale din RM, să continue ceea ce au început să realizeze scriitorii şi intelectualitatea basarabeană la 1989. Vladimir Beşleagă a adus cuvinte de laudă dnei dr. Veronica Postolachi, pentru grija cu care a îndrumat învăţăceii săi să pătrundă în atmosfera de creaţie a scriitoarei estoniene, precum şi dlui Vlad Pohilă, pentru calitatea traducerii în română a romanului sus-amintit şi a eseului (plasat în loc de postfaţă) De ce iubim noi România de Lilli Promet şi Ralf Parve, soţul ei, de asemenea scriitor.
Cred că toţi cei prezenţi la acest medalion literar au înţeles că trebuie să avem cultul cărţii, să citim din literatura română şi universală cît mai multe scrieri durabile în timp, să analizăm corect situaţiile de ieri şi de azi, dacă vrem să ne integrăm cu succes în comunitatea europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu