luni, 12 octombrie 2009

NEBĂNUITELE TAINE ALE NINELEI CARANFIL


Valeriu RAŢĂ,
şef oficiu, Departamentul marketing


Cine a avut ocazia să fie prezent vineri, pe 2 octombrie 2009, în Sala de lectură a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, la lansarea cărţii Nebănuita forţă a scenei, a avut marele noroc să savureze frumosul în deplinul sens al cuvîntului, căci protagonista zilei a fost Ninela Caranfil, Artistă Emerită din Republica Moldova, actriţă a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din capitală. Această acţiune culturală nu este prima pentru distinsa actriţă, a remarcat faptul şi moderatoarea, dna dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, director general al BM „B.P. Hasdeu”. Pînă la acea dată, în aceeaşi sală, unde se întîmplă evenimente mai rar întîlnite în viaţa culturală a republicii, Ninela Caranfil a mai lansat cartea Tăcerea de pînă la Cuvînt şi CD-urile Dorul infinitului din noi şi Rugă, care au avut o mare priză la public.
Manifestarea a fost binecuvîntată de părintele Valeriu, paroh al Bisericii „Sfîntul Pantelimon” din Chişinău, care a mărturisit că viaţa fiecărui om e un joc pe scenă, dar actorii au într-adevăr o forţă nebănuită dată de la Dumnezeu pentru a crea şi aceasta din urmă trebuie valorificată din plin. „Doresc Ninelei Caranfil, ca şi tuturor oamenilor de creaţie, să lucreze cu inspiraţie de la bunul Dumnezeu, iar experienţa ei pe scenă să ne ajute în viaţă”, a mai spus clericul.
„Am vrut să trăiţi un moment deosebit..., cartea aceasta nu eu am scris-o – a fost scrisă de mai mulţi oameni buni la suflet, mărinimoşi. Ei m-au ajutat, m-au încurajat, au fost pentru mine un model de curăţenie, de bunătate, de frumuseţe, de cetăţenie, de curaj, de românism, de nobleţe şi demnitate. Aceşti oameni m-au impresionat atît de mult că eu am scris cuvinte bune despre ei. Dar mulţi oameni, la rîndul lor, au găsit cuvinte bune, generoase pentru mine, pe care le veţi găsi aici – în carte. Deci nu e cartea mea, e cartea noastră, a tuturor”, sînt cuvinte spuse ca la o confesiune de Ninela Caranfil.
Pe parcursul a circa 40 de ani de muncă în teatru, N. Caranfil a avut ocazia să lucreze alături de un şir de personalităţi care în prezent nu mai sînt printre noi, dar pe care îi poartă în inimă cu pioşenie. Pentru ei actriţa a pus pe masă cîte o garoafă roşie şi a cerut să le acordăm un moment de reculegere. Aceşti „prieteni blînzi ai sufletului” Ninelei Caranfil au fost şi sînt: Grigore Vieru, Veniamin Apostol, Grigore Grigoriu, Iacob Burghiu, Lilli Promet (o scriitoare estoniană care a iubit mult România, iar romanul Primavera chiar a inspirat-o pe actriţă întrucîtva la scrierea „Jurnalului italian”), Andrei Vartic, Valeriu Babansky (care ne-a părăsit de curînd).
Pe cînd aerul tomnatic din încăpere a fost cuprins de undele fermecătoare ale melodiei Liberta, interpretată în italiană de Al Bano şi Romina Power, Ninela Caranfil a început să dăruiască celor prezenţi în sală la fel cîte o garoafă roşie – în semn de recunoştinţă şi susţinere a activităţii sale.
„Tonalitatea manifestărilor la BM „B.P. Hasdeu” a fost totdeauna la aceeaşi tensiune... Astăzi asistăm la botezul cărţii scrisă de o actriţă, nu de un om al scrisului, dar ţin să menţionez că Ninela Caranfil este foarte exigentă la alegerea cuvintelor, frazelor pentru redarea mesajului avizat... Volumul este plin de credinţă în Dumnezeu, de frumos, de românism dătător de viaţă şi de anticomunism”, a menţionat scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă (tot el fiind autorul proiectului, coordonatorul şi redactorul cărţii). În primul rînd, lucrarea ar constitui un suport pentru breasla actoricească, căci aici cei care o adoră pe Melpomene şi Talia pot găsi multe sfaturi, de exemplu, cu privire la dicţia, pronunţia românească, la jocul scenic, alte taine profesionale. Fiecare carte îşi are destinul său. Există nişte tainice legături între oameni şi fapte: Ninela Caranfil a optat, de altfel, ca şi Lilli Promet, prin anii ’70 ai secolului trecut, ca pe coperta cărţii sale să fie imprimat celebrul tablou al lui Sandro Botticelli Primăvara, pictat la 1482. Această ilustraţie mai e şi o recunoştinţă faţă de italieni şi, de ce nu, faţă de basarabenii din Italia cu care s-a întîlnit Ninela Caranfil fiind într-o vizită la ei, acum doi ani, cu ocazia Crăciunului, căci visul dintotdeauna al actriţei a fost să viziteze Italia, să contemple frumosul pur în sine. Ninela Caranfil a adunat între copertele cărţii o mulţime de oameni dragi nouă tuturor; mai găsim în paginile ei interviuri, luări de atitudine şi un florilegiu de poezie patriotică, filozofică şi de dragoste.
Un erou al cărţii este şi remarcabilul publicist Constantin Tănase, care a ţinut să sublinieze că Ninela Caranfil, fiind dintotdeauna artistă, este o fire perseverentă, răbdătoare (aşa cum e scris şi în carte despre actori). Pentru a doborî comunismul din ţară ea a depus mult efort, energie, a trăit mereu cu speranţa, ne-a adeverit C. Tănase.
Mariana Druc, o prietenă devotată de familie, venită de la Bucureşti la această manifestare, a menţionat cu satisfacţie că se simte aici, la Chişinău, ca acasă şi ne susţine moral, căci anume cei din Basarabia îi încurajează de fapt pe cei din Bucureşti.
Prezent la acţiunea culturală, academicianul Mihai Cimpoi, a relatat că Ninela Caranfil este un talent distinct, bine conturat, sînt remarcabile interpretările ei de poezie românească clasică şi contemporană (Eminescu, Blaga, Voiculescu, Vieru, Matcovschi, Dabija ş.a.). Dar este evident şi darul ei de publicistă, graţie căruia artista promovează valorile şi nu e străină de politică.
Cei care au acordat ajutorul financiar la apariţia cărţii sînt Nina Gorincioi-Cadoppi şi soţul ei Daneo Cadoppi – o familie cu chipuri luminoase care au făcut să aibă loc această întîlnire a oamenilor dornici de libertate şi adevăr. „Mă bucur că sîntem atît de bogaţi spiritual”, a accentuat cu mîndrie în suflet conaţionala noastră Nina Gorincioi-Cadoppi. Apoi a continuat să-şi depene firul vieţii sale de prin anii ’70-’90 ai secolului trecut şi pînă în prezent. Sala a ascultat-o cu răsuflarea întretăiată. „Vreau să vă văd mai mult bucuroşi. Îmi iubesc mult neamul românesc, de aceea am hotărît s-o ajut pe Ninela Caranfil la editarea cărţii”, a spus în încheiere N. Gorincioi-Cadoppi.
„Ninela Caranfil astăzi s-a prezentat şi ca un regizor, căci ne-a prezentat un spectacol frumos şi sincer”, a relatat în luarea sa de cuvînt omul de afaceri Chiril Lucinschi, care la vremea sa a sponsorizat apariţia unui CD al artistei noastre. „Cartea pusă în discuţie este o reuşită netăgăduită a autoarei, mulţumesc pentru sinceritatea descoperită. Noi, cei care sîntem acum în sală, şi în continuare avem nevoie de a ne cunoaşte mai bine, avem nevoie de comunicare, să ne aflăm mai mult timp împreună”, a adăugat Ch. Lucinschi şi a propus ca în viitorul apropiat să se organizeze la BM „B.P. Hasdeu” un club de discuţii, de dezbateri, la care să participe reprezentanţi ai diferitor profesii şi generaţii, inclusiv oameni politici aflaţi acum la guvernare.
A venit cu felicitări din Oneştii Nadiei Comăneci un admirator vechi al protagonistei – ing. Constantin Rusanovschi. Ascultă poeziile scriitorilor basarabeni pe CD şi plînge cînd aude recitindu-se din Grigore Vieru, Nicolae Dabija... Nicolae Roibu, jurnalist, a reconfirmat că Nebănuita forţă a scenei e o carte neobişnuită fiindcă N. Caranfil a avut şi mai are ce spune despre tagma actoricească.
A ţinut să-şi felicite colega de facultate actriţa Victoria Usatiuc. „Mă bucur de succesele Ninelei Caranfil... Îi doresc puteri şi voinţă să mai scrie”, a zis cu multă căldură în suflet V. Usatiuc.
Ninela Caranfil a găsit acea cheie care i-a deschis calea şi a îndreptat-o fără greş pe făgaşul succeselor. La sigur că a ajutat-o să ducă la bun sfîrşit această muncă grea, uneori pînă la istovire, însuşi milostivul Dumnezeu, pe care îndrăgita noastră artistă îl poartă în suflet zi şi noapte – pe întreaga sa carieră de om al teatrului. Desigur nu s-ar fi descurcat fără contribuţiile celor mai apropiaţi prieteni, adoratori ai talentului dumneaei, căci, în ultimă instanţă, anume prin munca colectivă s-a ajuns la o performanţă – cartea Nebănuita forţă a scenei atrage atenţia celor mai diferite categorii de cititori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu