joi, 12 martie 2009

POETUL TUTUROR VÂRSTELOR – GRIGORE VIERU


Natalia DABIJA,
şef filială, Biblioteca Traian

La Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri din Sectorul Botanica de către Biblioteca Traian a fost organizată serata literar-muzicală Grigore Vieru – Poetul tuturor vârstelor. Biblioteca Traian a întrunit partenerii din comunitate pentru a cinsti cu pietate memoria Marelui Luceafăr Basarabean – Grigore Vieru. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Liceul Teoretic „Traian", Gimnaziul-Internat nr. 2 şi Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi.
Poezia lui Grigore Vieru nu are hotare, ea este punctul de întrunire a tuturor vârstelor. Ne-au demonstrat-o copiii şi tinerii participanţi la activitate. De către Biblioteca Traian a fost prezentată o bogată expoziţie a creaţiei lui Grigore Vieru. Eleva Gimnaziului-Internat nr. 2 Alina Bragă a reamintit tuturor biografia poetului. A urmat un minut de reculegere, după care copiii de la Liceul Teoretic „Traian" au recitat mai multe poezii scrise de Grigore Vieru despre: Mamă, Patrie, Limbă, au cântat cîntece pe versurile şi muzica lui: Scump învăţător, Cine cîntă aşa, Coasa, Soldaţii.
Au dat dovadă de cunoştinţe şi tinerii de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri pregătiţi de către bibliotecari: Paul Vrabie a cântat cântecul pe versurile marelui poet Reaprindeţi candela, Elena Donciu a recitat poezia În limba ta, Tatiana Potacevscaia – poezia Puişorii şi Anastasia Goreaceva a recitat poezia Făptura mamei.
Au fost recitate poezii nu numai din creaţia poetului, dar şi poezii-dedicaţii: Plânge Albinuţa de Alexandrina Vinari, eleva clasei a II-a de la Liceul Teoretic „Traian", Frate Grigore de Mihaela Voronceanu, Cu dor de poezie de Cristian Cocerva – toţi trei fiind elevi la Gimnaziul-Internat nr. 2.
Cu o deosebită atenţie a fost audiată bibliotecara Valentina Gorea, care a cântat cântecul Mă rog – pe versurile lui Grigore Vieru, muzica de compozitoarea Daria Radu.
„Să nu treceţi nicicând pe lângă poezia lui Grigore Vieru. Ea nu merita să trecem pe lîngă ea neobservată, ea trebuie sa fie citită şi recitită, de la mic la mare ori de câte ori ne cade în ochi, ea trebuie transmisă din generaţie în generaţie”, este îndemnul bibliotecarilor, profesorilor, educatorilor şi a tuturor celor care sunt îndrăgostiţi de creaţia fără hotare a Marelui Poet Grigore Vieru.

Un comentariu: