vineri, 18 decembrie 2009

STOP TORTURA!


Mariana HARJEVSCHI, director,
Biblioteca Publică de Drept

Biblioteca Publică de Drept în parteneriat cu Asociaţia Obstească „Iniţiativa pentru o Nouă Europă” lansează proiectul Stop tortura! finanţat de către PNUD în cadrul programului de granturi Prevenirea torturii (2009).
Proiectul are drept scop de a contribui la promovarea şi respectarea drepturilor omului, în special a interdicţiei torturii, prin iniţierea unui suport informaţional cu caracter juridic comprehensiv, care ar spori protecţia drepturilor persoanelor vizate, conform principiului: o persoană informată îsi cunoaste si îsi apără mai bine drepturile, şi la consolidarea culturii juridice a fiecăriu beneficiar. Proiectul implementat în parteneriat cu A.O. Iniţiativa pentru o Nouă Europă se va desfăsura pe o perioadă de şase luni şi se va concentra pe următoarele activităţi: expunerea şi dsitribuirea gratuită a instrumentelor naţionale şi internaţionale în domeniul drepturilor omului, în special interdicţia torturii; publicarea unei culegeri de hotărâri ale CEDO împotriva Moldovei în care se constată violarea art. 3 al Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale; dezvoltarea pe protalul juridic www.dejure.md a unei sub-pagini web dedicate fenomenului torturii; organizarea a trei lecţii publice privind subiecte legate de fenomenul torturii. Drept rezultat se aşteaptă distribuirea de seturi de materiale şi de culegeri de hotărâri ale CEDO, vizualizări ale sub-paginii web şi participarea persoanelor la lecţiile publice.
Obiectivele proiectului sunt de de a consolida cunostinţele beneficiarilor despre drepturile omului, în special interdicţia torturii şi mecanismele de protecţie a acestora; de a asigura accesul liber la informaţia cu caracter juridic despre tortură şi de a contribui la sporirea nivelului de cultură juridică al beneficiarilor.
Pentru atingerea obiectivelor vor fi realizate următoarele activităţi:
(a) expunerea publică şi distribuirea gratuită a instrumentelor naţionale şi internaţionale în domeniul drepturilor omului,cu un accent special pe instrumentele ce se referă la prevenirea şi combaterea actelor de tortură. Vor fi expuse şi distribuite acte normative naţionale, acte internaţionale, standardele CPT, hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului împotriva Republicii Moldova, în care se constată violarea art. 3 al Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului si a libertăţilor fundamentale. De asemenea, se va realiza o campanie de colectare a materialelor care au fost elaborate de către organizaţiile şi instituţiile active în domeniul prevenirii şi combaterii torturii pentru a fi expuse şi distribuite beneficiarilor. În acest fel se va asigura accesul la surse variate de
informaţie pentru a oferi maximă obiectivitate;
(b) culegerea de hotărâri ale CEDO împotriva Republicii Moldova în baza art. 3 al Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale;
(c) dezvoltarea pe portalul juridic www.dejure.md a sub-paginii web dedicate torturii;
(d) organizarea lecţiilor publice în cadrul Bibliotecii Publice de Drept, unde vor fi puse în discuţie aspecte referitoare la fenomenul torturii, elemente definitorii, mecanisme de prevenire şi protecţie împotriva torturii etc. Vor fi organizate cel puţin trei lecţii publice.
Proiectul va fi implementat pe parcursul perioadei decembrie, 2009 – iunie, 2010.
Informaţii suplimentare despre proiect pot fi adresate Marianei Harjevschi, director de proiect, la adresa: mharjevschi@yahoo.com sau tel. 27 53 93 / 079538533.

2 comentarii:

  1. Bravo,
    Ideea este buna, Biblioteca Publica de Drept intradevar merita tot respectul!!!!!
    Felicitari si "Stop Tortura"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Succes, Biblioteca de Drept intotdeauna se implica in proiecte, sunt activi si moderni!!!!

    RăspundețiȘtergere