marți, 13 aprilie 2010

SĂPTĂMÂNA LECTURII ŞI A CĂRŢII PENTRU COPII LA BIBLIOTECA „TRANSILVANIA”

Tatiana DONŢU,
Sef oficiu , Filiala “Transilvania”

La Biblioteca “Transilvania”, activităţile de mediatizare a cărţii şi serviciilor pentru copii sunt permanente, alcătuind un sistem a cărui finalitate este definirea bibliotecii ca instituţie de utilitate pentru utilizatorii copii. Ciclul activităţilor desfăşurate în perioada 5 aprilie –11 aprilie s-a bucurat de un succes deosebit la copii, încurajând copiii să lectureze şi promovând lectura printre copii, prilejuite de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii . Săptămâna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii – o campanie de promovare activă a cărţii, a lecturii, a bibliotecii şi a educaţiei în general. O campanie care s-a desfăşurat printre copii şi cu copii, care descoperă şi redescoperă plăcerea de a răsfoi o carte.
Activităţile prin care s-a încercat deschiderea gustului lecturii pentru copii petrecute în cadrul Săptămânii Lecturii şi a Cărţii pentru Copii, au avut ca scop principal atragerea de noi utilizatori şi iniţierea de acţiuni cu caracter interdisciplinar.
Săptămâna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii a fost un prilej deosebit pentru a organiza următoarele activităţi:
Medalion literar:"Cartea - o lume liberă şi fără frontiere"
Recital de poezie: „O carte citită, o comoară descoperită”
Discuţii, dezbateri: „Cartea pentru copii – izvor de cunoaştere şi frumuseţe, pentru minte şi suflet!”.
Teatralizări şi un concurs de desene: “Eroii cărţilor citite”, în cadrul cărora lucrările au purtat privitorul în lumea cărţilor şi au rămas pe simezele expoziţiei de pictură .
Oră de lectură: “Cărţile copiilor, copiii cărţilor”, unde copiii au venit în Căsuţa poveştilor, reântânindu-se cu eroii cărţilor preferate.
Expoziţia de carte cu genericul: “Cartea este cel mai important dintre pilonii, pe care se sprijină spiritualitatea umană” a evidenţiat multitudinea şi varietatea cărţilor pentru copii, invitându-i la lectură.
Finalul acestui spectacol al cărţilor care s-a desfăşurat pe întreaga săptămână nu putea să fie decât unul pe măsură, tot în mijlocul cărţilor, dar mai mult, chiar în mijlocul copiilor. De aceea am şi dorit să denumim activităţile „vii”, pentru că în centrul acestora au stat, cum este si firesc, înşişi copiii, acei pentru care s-au organizat aceste manifestări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu