vineri, 28 mai 2010

METODE APLICATE ÎN PROMOVAREA PROGRAMULUI „LECTURILE VERII” LA BIBLIOTECA „TRANSILVANIA”

Cristina BALANUŢA,
Bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Programul “Lecturle verii” reprezintă un program cultural, complex, organizat în fiecare an la Biblioteca “Transilvania”, în vederea promovării lecturii şi dragostei faţă de carte în rândul copiilor.

Programul lecturilor de vară are drept scop dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii copiilor. Ne adresăm părinţilor, învăţătorilor, profesorilor să îndrumeze paşii copiilor spre bibliotecă, chiar dacă calculatorul aparent e mai atractiv. Lecturarea cărţilor este o modalitate de a educa şi instrui. Ea ne oferă frumuseţile poveştilor, basmelor, textelor, unde imaginaţia, fantezia zboară şi noi trăim, alături de eroii şi personajele cărţilor, bucurii, deziluzii, speranţe.

În cadrul acestui program sunt organizate multiple activităţi, concursuri interactive pentru copii cu diverse tematici despre carte, lectură, bibliotecă. Iar, pentru o bună desfăşurare a Programului “Lecturile verii”, iniţial coordonatorii de program ar trebui să cunoască care sunt aşteptările copiilor de la acest program, ce şi-ar dori aceştia sa facă, cum să facă pentru a se simţi bine.

Astfel, pentru a le oferi exact ceea ce îşi doresc copiii şi să le răspundă exact la nevoile acestora, s-au folosit doua metode sociologice de colectare a informaţiei. O metodă cantitativă şi una calitativă. Metoda cantitativă a fost ancheta sociologică cu aplicarea chestionarului pe un eşantion de 101 copii ce frecventează Biblioteca “Transilvania”, iar metoda calitativă a fost una foarte întîlnită şi anume Focus-grupul. Au fost organizate 3 focus-grup-uri iarăşi cu copii care fercventează des Biblioteca “Transilvania”. Interviul de tip focus grup este un interviu de grup, focalizat pe o anumită temă, strict delimitată, în cazul nostru Programul “Lecturile verii” care este condus de un moderator şi face parte din categoria tehnicilor calitative de culegere a datelor pentru analiza percepţiilor, motivaţiilor, sentimentelor, nevoilor şi opiniilor oamenilor.

În rezultatul aplicării acestor două metode s-au obţinut rezultate destul de interesante şi care ne vor fi de un ajutor enorm în desfăşurarea Programului “Lecturile Verii”. Astfel, în această vară copii ar dori să citească cel mai mult din operele marilor scriitori: Ion Creangă, Hans Christian Andersen, Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi mulţi, mulţi alţii. Acestea au menirea să-i încurajeze pe copii să descopere, să exploreze, să-şi imbunătaţească abilităţile de lectură, să-şi dezvolte vocabularul, să obţină o maturitate intelectuală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu