marți, 1 iunie 2010

ADIO, ŞCOALĂ, SALUT VACANŢĂ!

Elena ROŞCA, director, Biblioteca „Alba Iulia”

Am convingerea că cea mai bună investiţie pe care o putem face pentru viitor este educaţia. Învăţământul, prin menirea sa, reprezintă un element fundamental în evoluţia întregii societăţi. Generaţiile noi vin să facă schimbări importante în direcţia democratizării şi dezvoltării. Avem misiunea de a ne depăşi propria condiţie pentru a construi un viitor mai bun.… 

Am reprodus aceste rânduri din mesajul Primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă adresat dascălilor la sfârşit de an şcolar.

În 31 mai curent a sunat ultimul clopoţel în şcoli şi licee care a anunţat venirea Vacanţei Mari. La invitaţia doamnei directoare de la şcoala primară nr. 16 Nina Cebotaru am participat la careul solemn organizat în curtea şcolii la care am avut onoarea să particip şi eu, şi chiar să adresez o urare elevilor, părinţilor şi profesorilor de aici şi invitaţia de a face lecturi de plăcere în vacanţa mare.

Şcoala primară nr 16 activează în cartierul Buiucanii Noi deja 10 ani, cu un an şi ceva mai tânără decât Biblioteca “Alba Iulia”, instituţie cu care, în urma încheierii unui acord comun de colaborare, este în cele mai frumoase şi fructuoase relaţii de parteneriat. A zecea generaţie de elevi a absolvit în acest an şcoala primară. Asistând la careul solemn, o adunare de copii, părinţi, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din sectorul Buiucani, toţi cu o dispoziţie de sărbătoare, în ciuda timpului rece şi polios de afară, am descoperit un spectru de lucruri frumoase pe care le întreprinde administraţia şcolii în vederea pregătirii viitorului. Mesajele frumoase, de suflet rtansmise din partea oficialităţilor de la Pretura Sectorului Buiucani, Ana Comendant şi Direcţia Generală de învăţământ, Raisa Stratulat, festivitatea de “Adio, Şcoală” au întregit sărbătoarea.

Şi mesajul Doamnei directoare Nina Cebotaru către părinţi şi elevi – unul cald, laconic, succinct şi infinitul şir de diplome pentru merite deosebite ale elevilor din toate clasele – la învăţătură, la olimpiade şcolare, la competiţii sportive, la diverse concursuri municipale şi internaţionale, pentru interpretare scenică, pentru cele mai reuşite scenarii şi multe alte asemenea lucruri frumoase m-au convins încă o dată de munca asiduă, dragostea şi sufletul acestui colectiv de cadre didactice, încoronat cu un sentiment profund de patriotism, care se revarsă în capilarele mintale ale acestor copii. Copii fericiţi, şi pot fi mândri de acest lucru, de şcoala în care învaţă şi î-i învaţă. M-am bucurat mult să văd grupuri de copii din diverse clase care frecventează des biblioteca noastră printre cei mai buni la învăţătură, la dans, în competiţii sportive, olimpiade şcolare, interpretare scenică etc. Mă gândeam în sinea mea – poate e şi un gram de merit al bibliotecii, al cărţii în rezultatele lor, dar cu siguranţă, este meritul absolut al administraţiei şi cadrelor didactice de la şcoala primară nr 16. Colega mea, Tamara Malaneţchi, care se preocupă de relaţiile cu publicul, în special copiii, cunoaşte mult mai bine acest colectiv şi atunci când era invitată la ultimul sunet venea la bibliotecă foarte impresionată. Astăzi am înţeles şi eu emotivitatea colegei mele, care mi-a mai comunicat că de câte ori elevii vin în grupuri la bibliotecă la întoarcere în clasă dna directoare, Nina Cebotaru intreabă personal ce-au auzit nou, ce au văzut, îi ascultă şi se bucură împreună cu ei. Iată de unde pornesc lucrurile şi rezultatele frumoase.

Soarele nu se grăbeşte să apară, dar nici elevii nu se dau bătuţi cu una cu două, le este rece un pic în rochiile de bal şi costumele naţionale, în cămăşuţe albe dar părinţii au acolo cu ei câte un sacou, o vestă caldă. Deocamdată copiii se învârt în horă, joacă teatru, cântă în cor, recită versuri, iar absolvenţii claselor a IV-a se întrec pe sine într-un frumos vals de adio şcoală. O atmosferă de sărbătoare, dar şi de împlinire am sesizat la acest careu solem de “Adio Şcoală!”

A sunat ultimul clopoţel din anul de învăţământ 2009-2010. Se incepe vacanţa mare cu multe surprise, peripeţii, curiozităţi, cu tabere de odihnă, tabere de lectură, aşa că am făcut o invitaţie elevilor şi părinţilor adunaţi în curtea şcolii să ne viziteze biblioteca şi în vacanţă. Avem oferte deosebite pentru lecturile caniculare.

Scriu aceste rânduri şi mă gândesc cum suntem noi, maturii, care stăm la cârma instruirii viitorului. În vecinătatea şcolii primare nr. 16 se află mai multe instituţii şcolare de învăţământ: Liceul Municipal Sportiv, din incinta căruia se aude până aici forfota ultimului sunet, Liceul “L. Deleanu”, Liceul “O. Ghibu”, şcoala rusă nr 47 şi altele. Or fi având şi ei oaspeţi la ultimul sunet de la Direcţia de învăţământ, de la Primărie, poate, de la Uniunea Scriitorilor – oameni de valoare care crează o atmosferă intelectuală în rândurile asector elevi,

Vacanţă frumoasă şi lecture plăcute tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu