miercuri, 23 iunie 2010

„DE NOI NATURA TAINA NU-ŞI ASCUNDE...”

Silvia TIMOFTI,
şef filială, Filiala „A. Donici”


„Nu, nu ascund, măicuţă glie,


Că drag mi-e duhul tău lumesc...”

/F. Tiutcev,

traducere de Igor Creţu/

Aşa denumire a avut victorina cu tematica ecologică organizată în Biblioteca „A. Donici” cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului pe 4 iunie anul curent.

Educaţia ecologică a tinerei generaţii este una din direcţiile din activitatea noastră, deoarece problemele ecologiei sunt actuale acum ca niciodată. De aceea, în cadrul victorinei, s-a făcut şi prezentarea publicaţiei „Cartea roşie a Republicii Moldova”, editată în Chişinău la editura „Ştiinţa” în 2002, o publicaţie mult întrebată atît de elevi, cît şi de pedagogi.

Este o ediţie informativă despre flora şi fauna Moldovei care este pe cale de dispariţie, cu o calitate excelentă a hîrtiei, cu ilustraţii colorate şi o bună calitate a tiparului. Conţine informaţie amplă despre sute de specii de plante, ciuperci şi animale. Dar a fost solicitată de elevi numai pentru a-şi pregăti temele pentru acasă. Ne-am pus scopul să atragem atenţia elevilor asupra acestei cărţi nu doar ca sursă pentru a-şi pregăti temele, ci şi ca o publicaţie, care te face să înţelegi şi să simţi natura, să o iubeşti cu toată varietatea şi bogăţia ei, excepţia şi originalitatea a fiecărui fir de iarbă, fluture, pasăre, broscuţă – tot ceea ce răsuflă, înfloreşte, zboară şi trăieşte alături de noi.

Pentru victorină a fost elaborat un set de întrebări şi însărcinări pentru copii cu tematica ecologică, în total peste 40. Iată unele din ele:


Alege varianta corectă.

1. Buburuzele au un rol bine lămurit şi sunt utile în natură:

a) asigurînd polenizarea florilor

b) larvele lor mîncînd păduchii de frunze, care atacă culturile de fructe şi de legume

c) stimulînd producţia de nectar a florilor

2.Cînd îşi pierde cerbul coarnele:

a) niciodată

b) de mai multe ori în viaţă

c) în fiecare primăvară

3. Bufniţele au ochii mari şi ficşi. Pentru a privi într-o parte, ele îşi întorc capul cu:

a) 90 grade

b) 180 grade

c) 360 grade

4. Ariciul face parte din familia:

a) erbivorelor

b) insectivorelor

c) frugivorelor

5. Soarele răsare la:

a) vest

b) est

c) sud

6. Lumea animală se mai numeşte:

a) floră

b) terariu

c) faună

„A iubi – înseamnă a şti”. Aflînd multe despre plaiul tău natal, nu poţi rămîne indiferent faţă de frumuseţea naturii pe care o are. A trezi această dragoste faţă de natura ţării noastre a şi fost scopul victorinei.

Participanţii în victorină au învăţat a utiliza aparatul informativ a „Cărţii Roşii”, au luat cunoştinţă cu alte surse editoriale ce conţin articole cu tematica naturii, ca de exemplu revista „Natura”, altfel nu ar putea răspunde la întrebările victorinei. De asemenea, li s-au propus însărcinări de tip creativ, luînd în consideraţie că copiii sunt deja în vacanţa de vară şi au mai mult timp liber la dispoziţie. De exemplu, li s-a propus să facă o compoziţie din materiale naturale: seminţe, flori, con de pin sau brad etc., sau să găsească castani cu floare roz (această însărcinare a fost dată mai înainte, în timpul înfloririi castanilor). Şi desigur, ca în orice concurs au fost premiaţi cu diplome cei mai activi şi ingenioşi.

Tinerii naturalişti cu plăcere au participat în această victorină, demonstrînd cunoştinţele acumulate despre natura Moldovei, recitau poezii şi interpretau cîntece despre flori şi păsări, prezentau desenele proprii.

La sfîrşit copiilor li s-a adresat un cuvînt de mulţumire pentru participare şi pentru ajutorul acordat naturii, o parte din care deja e înscrisă în Cartea Roşie. Aceste plante, păsări, animale ne cer ajutorul nostru şi aceşti copii care au participat în victorină, sperăm vor depune efort pentru ocrotirea şi înflorirea lor în continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu