marți, 15 iunie 2010

ÎN LUMEA VISELOR CU VLADISLAVA VACULIN

Eugenia PLĂMĂDEALĂ, şef oficiu, Filiala „Alba Iulia”

Filiala “Alba Iulia” găzduieşte o expoziţie personală de pictură şi lucrări floristice, autor Vladislava Vaculin, studentă la Colegiul Tehnologic din Chişinău.

Floristica pentru Vladislava este o pasiune, o pasiune specială, îmbinată cu tehnica modernă care poate fi folosită zi de zi. În lucrările expuse sunt prezente elemente marine, seminţe şi petale uscate din flori, crenguţe, rame, flori decorative, lumânări, nasturi.

Mai confecţionează broderii cusute pe carton şi felicitări pentru diferite ocazii: zile de naştere, Sărbători Pascale, Dragobete etc. Vladislava Vaculin doreşte să studieze această artă mai amănunţit, să-şi perfecţioneze tehnica, diversitatea şi calitatea lucrărilor în domeniul floristicii.

La deschiderea vernisajului, aprilie curent, au fost invitaţi elevi din clasele a IX-a, a X-a de la Liceul ''Ginta Latină'', colegi de clasă ai autoarei, rude, prieteni, studenţi, bibliotecari. Un grup de fete de la colegiu au improvizat o excepţională prezentare de vestimentaţie, şi acestea lucrări efectuate de Vladislava: rochii şi costume de seară, rochiţe de vară pentru fetiţe. Publicul care a participat la inaugurarea expoziţiei a rămas foarte impresionat de lucrările confecţionate manual, dar şi de cele pictorale.

Pe parcursul lunii mai expoziţia a fost vizitată şi discutată de către mai mulţi copii, elevi, studenţi şi cadre didactice împreună cu bibliotecarii de la Biblioteca „Alba Iulia”.

De exemplu, grupuri de copiii de la grădiniţele nr 164, 183, 185, elevi din diverse clase de la liceele „Liviu Deleanu”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, Liceul Municipal cu profil sportiv, Şcoala rusă nr. 47 au rămas impresionaţi, uimiţi şi încântaţi de lucrările floristice expuse şi de tehnica manuală utilizată. În discuţii asupra expoziţiei copiii au dat dovadă de o imaginaţie aparte: asemănând lucrările cu diverse obiecte pe care Vladislava nu şi le-a închipuit. De exemplu, într-un obiect au întrevăzut o inimă plină de dragoste, pace şi fericire, o inimă plină de puritate, ca „petalele de trandafir”... O altă lucrare au asemănat-o cu treptele vieţii. Pentru a fi om bun, omul are nevoie să treacă nişte trepte, multă voinţă pentru a putea urca aceste trepte... O căciulă pentru Moş Crăciun, un pom de Crăciun, un suport pentru lumânări şi alte descoperiri au făcut vizitatorii expoziţiei printre lucrările efectuate de Vladislava pentru, cu totul, altă destinaţie.

Cu ocazia Săptămânii Uşilor Deschise la Filiala „Ovidius” au fost expuse lucrări similare cu cele efectuate de Vladislava, doar diferite prin tehnică de realizare. Atunci, ne-a venit ideea să o invităm pe autoarea expoziţiei de la Filiala „Ovidius”, Nina Bejan, cu o mini expoziţie la filiala noastră, organizând concomitent şi o întâlnire a autoarelor expoziţiilor, pentru a se cunoaşte şi a se documenta reciproc în domeniul artei respective, dar şi pentru a se întâlni cu publicul mai mic de 16 ani, care în urma vizitelor întreprinse la expoziţia Vladislavei, aveau multe semne de întrebare. Astfel, întâlnirea propriu-zisă a avut loc: Nina Bejan, voluntară la biblioteca ''Ovidius'' şi-a prezentat mini-expoziţia de lucrări artistice din biser în prezenţa Vladislavei şi a unui grup de elevi din clasele a III-a – a VI de la Liceul „O. Ghibu”.

Fetele nu doar s-au cunoscut şi au discutat despre pasiuni dar au dialogat cu elevii prezenţi în sală, au răspuns la întrebări, au ascultat opiniile, propunerile, sugestiile acestora.

Impresiile şi dezbaterile asupra expoziţiilor au încurajat şi încântat autoarele lucrărilor, care au promis să mai vină la întâlniri şi discuţii cu elevii şi chiar să organizeze un master – class pentru doritori.

Noi mulţumim mult fetelor pentru aceste expoziţii, pentru lucrările care uimesc vizitatorii bibliotecii, pentru întâlnirile şi discuţiile interesante cu aceştea, dorindu-le succese mari, prieteni fideli, apreciere justă, susţinători ai arte pe care o profesează şi mult, mult noroc!

Un comentariu: