marți, 22 iunie 2010

IZVOR NESECAT AL INSPIRAŢIEI


Inna SÂTARI,
bibliotecar, Filiala „Maramureş”

Cât de mult nu ar avansa era vitezelor şi a calculatoarelor, sufletul oricărui copil crede în ceva extranatural, în acel ceva care mai există doar în lumea basmelor.

Această minunată ocazie de a deschide pentru copii splendorile lumii imaginare, care rămâne intactă în pofida oricărei schimbări, adică lumea basmelor, a oferit-o scriitoarea pentru copii Lidia Hlib.

Pe parcursul a mai multor ani în incinta Liceului Teoretic cu profil de Arte „Nicolae Sulac” îşi desfăşoară activitatea, în perioada vacanţei de vară, tabăra cu sejur de zi „Făguraş”, unde se odihnesc elevii claselor primare. Anul acesta Biblioteca „Maramureş” în colaborare cu tabăra a decis să organizăm o întâlnire cu doamna Lidia Hlib, în cadrul Programului „Lecturile verii”. Scriitoarea având multe poveşti interesante, fermecătoare, deschizându-le copiilor acea lume, care poate exista doar în basme.

La data de 21 iunie, Lidia Hlib a oferit copiilor o parte din desaga sa cu poveşti. Întâlnirea fiind organizată într-o sală de clasă, au participat 40 de copii, dar impresiile cu care au ieşit puteau să-i înaripeze pe mai mulţi copii.

Creaâia scriitoarei păstreză acea calitate a basmelor, unde poţi vorbi cu animalele, florile, unde poţi zbura spre nori, ceea ce aşteaptă întotdeauna copiii. Au ascultat-o cu sufletul la gură, privind în acea sală de clasă aveai impresia că nici nu clipesc, doar aşteaptă îngăduitor, când fiecare din ei va mai putea adresa încă o întrebare pentru a afla ceva nou despre dumneaei, despre izvorul nesecat al inspiraţiei sale, de unde apar şi cum se fac aşa poveşti.

Totul a decurs perfect, chiar minunat, nu în zadar scriitorii au acel har de a aprinde scânteia în sufletele copiilor, numai sclipirile din ochii lor cât de multe puteau spune. O fetiţă la sfîrşit s-a apropiat de scriitoare şi a exclamat "Prima dată văd o scriitoare adevărată cum arată!”. Noi suntem bucuroşi de faptul că-i putem face pe copii să descopere lumea, existenţa umană.

Fiecare din ei au plecat cu impresii puternice, împărtăşindu-le părinţilor. Ei iradiau de fericire.

Asisistând la această întâlnire, chiar şi cei maturi şi-au dat seama că au cunoscut încă din copilărie poveşti ale scriitoerei, precum este povestea „Apa vie”, căci buneii şi părinţii au grijă să selecteze pentru copiii lor cele mai bune poveşti. Nu în zadar în mâinile celor care sunt maturi copiii sunt asemeni marionetelor, care peste ani te copleşesc prin ceea ce a ajuns datorită efortului depus, datorită muncii cu pasiune. Fiecare din noi care are o profesie deosebită cum ar fi profesor, bibliotecar, scriitor lasă o amprentă profundă în aceste sufleţele de copil pentru care lumea poveştilor este încă anturajul preferat .

Indiferent de secol, poate chiar mileniu, intacte rămân poveştile, căci ele seamănă în sufletele copiilor acel grăunte de bunătate, de indulgenţă, mărinimie şi înţelepciune .

Pentru întâlnirea care a avut loc mulţumim mult doamnei Lidia Hlib, care a sacrificat din preţiosul său timp şi a venit la noi cu magnificile sale poveşti.

Ce nu s-ar întâmpla, oricum, pentru a avea o copilărie integră poveştile rămân în vogă .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu