marți, 15 iunie 2010

OAMENII - BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE „B.P. HASDEU": ELENA CEBOTARI

Venită de prin părţile Anenilor-Noi, a luat cu asalt spaţiul hasdeunian al capitalei, cucerindu-şi colegii prin harnicia şi dărnicia profesională, dar şi prin simplitatea sa firească. A visat la aşa ceva? Care-i preţul visului? Pacea! - daţi-i omului speranţa, arătaţi-i că se poate, şi îi schimbaţi viaţa! În cinci ani, din director al bibliotecii raionale a păşit în directotaratul BP “L. Rebreanu”, şi, pe bune dreptate, s-a meritat! Sinceră, valoroasă, a atins punctele esenţiale profesionale, după o muncă asiduă asupra cunoştinţelor: dorind să ştie cât mai multe în domeniu, a început să aplice teoria în practică, astfel, deschizând căile afacerilor biblioteconomice şi descoperind vocaţia sa managerială!

În aprilie, anul curent, de Ziua profesională a bibliotecarului, Ministerul Culturii a apreciat-o cu Diplomă de Excelenţă în domeniu! Atunci când a fost anunţata, sala a radiat-o, iar colega ei,  Irina Tutun, a tresărit de bucurie, aplauzând-o din răsputeri, cu lacrimi de mândrie.

Cum atingi echilibrul, mulţumirea? Elena Cebotari crede în gândurile oamenilor; doar ca uneori ei sunt prea duri, ar trebui să fie mai întelegători şi să nu judece prea tare. Dacă greşim, să iertăm, şi să trecem mai departe, să ne facem viaţa mai bună, deoarece, merităm! Doar omul decide, cât merită şi cât de valoros este! Elena işi propune să consemneze gânduri de bilanţ şi gaâduri de viitor, printr-un şirag de actţuni culturale; are ea multe planuri, pe care le va reda cu acurateţe şi cu un mare simţ al realităţii, ulterior, să atingă esenţa pe care o exprimă simplu, concret, accesibil, într-un dialog de la suflet la suflet. Impresionant ramâne designul şi imobilul bibliotecii, în care e o placere să lecturezi, chiar să te odihneşti. Cititorii sunt dornici să cunoască mai des peisajul literar inspirat de liniştea şi frumuseţea spaţiului, să mai răsfoiască paginile electronice. Opera şi meritul, pe bună dreptate, i se atribuie în mare parte Elenei Cebotari, iar un adevărat "tur de forţă", a însemnat şi o bună cooperare cu fundatia Rebreanu din Romania, ceea ce a constituit siguranţa funcţionării Filialei "L. Rebreanu" în cadrul BM “B.P. Hasdeu” din Chişinău.

Elena Cebotari se inspiră din ceea ce se întâmplă în jurul ei, desigur, datorită meseriei, dar şi condiţiei sale de cetăţean care se preocupă de ceea ce se întâmplă în societate şi în lumea în care trăieşte. Iubeşte familia, nepoţeii dragi. Adoră grădinăritul; are o gradină plina cu flori şi verdeaţă – un veritabil dendropark! Ce este mai frumos decât să vezi cum o sămânţă pe care ai pus-o cu mâinile tale în pământ rodeşte sau cum un copacel plantat de tine se înalţă cu fiecare an ce trece? La fiecare primăvara Elena lucrează pământul în grădină, plantează cu grijă, şi se bucură pe deplin de roade, odihnindu-se cu familia şi prietenii la “iarba verde”.


Anul acesta i-a adus Elenei şi omagiere frumoasă cu o implinire rotundă de ani! Să-i dorim un urcus fericit în trepte pe scara vieţii! Fie ca fiecare zi să-i deschidă poarta plină de succese, Dumnezeu să-i dea un curcubeu la fiecare furtună, zâmbete, sănătate, realizări şi împliniri!

Svetlana VIZITIU

Un comentariu: