miercuri, 29 septembrie 2010

IMAGINEA BIBLIOTECARULUI ÎN ACEST NECUPRINS AL INFORMAŢIEI

Victoria BULIBAŞ,
Filiala "Ştefan cel Mare"

Meseria de bibliotecar modern asociază o activitate profesională complexă: solicită abilităţile unui pedagog de vocaţie, a unui bun animator cultural, a unui psiholog competent, a unui formator care ştie să modeleze un eveniment, un cercetător, un competent informatician.

Un adevărat bibliotecar este deschis spre progres, este un inteligent luptător capabil să schimbe mentalităţi, un bun creator şi inovator, un iniţiator deschis spre parteneriate cu toate instituţiile socio-culturale şi administrative din comunitate.

A fi un bun bibliotecar înseamnă a însuşi domeniile moderne de cunoaştere, a aplica strategii de promovare a bibliotecii, a cunoaşte şi a implementa noi tehnologii informaţionale.

Bibliotecarul este cel care îndrumă în universul atît de miraculos şi fascinant al cărţii. Este un îndrumător al culturii cărţii şi nu poate fi decît un intelectual foarte informat şi dinamic. Bibliotecarul caută metode şi soluţii să pună în mişcare cartea. Este un îndrumător al cititorului începător pe care îl poate modela prin sfaturile sale în procesul de dezvoltare al lecturii. Dialogul cu cititorul este un fenomen de care trebuie să se ţină cont în permanenţă. Prezenterea are o importanţă deosebită, pentru că aceasta contribuie la fixarea imaginii bibliotecii în conştiinţa noului beneficiar. Bibliotecarul trebuie să demonstreze tact, să cunoască psihologia cititorului, să fie reţinut, să aibă disponibilitatea şi calmul de a-l asculta, sa fie un om cultivat.

Meseria de bibliotecar presupune contactul permanent cu carte şi cititorul, care la rîndul său se răsfrănge în evoluţia personalităţii bibliotecarului, care se autoperfecţioneaza permanent.

Imaginea pozitivă a bibliotecarului în comunitate este completată de atenţia acordată cititorului, de amabilitatea, de competenţele şi profesionalismul de care dispune, prin care căştigă încrederea publicului.

Pentru a aprinde curiozitatea de lectură în inima fiecărui cititor, şi mai ales a cititorului începător, bibliotecarul trebuie prin diferite procedee sa-l provoace la lectură. Mulţi cititori, chiar grupuri de copii de diferite vîrste, devin cititori fideli ai bibliotecii; şi nu numai, devin membri ai activităţii de voluntariat, fiind antrenaţi în diferite programe culturale şi alte activităţi de biblioteca.

Succese rodnice, Bibliotecarule, în căutarea nonutilizatorului fidel!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu