vineri, 3 septembrie 2010

NOI ÎNTÎLNIRI CU ÎNDRĂGIŢII SCRIITORI PENTRU COPII

Lilia ZDEREA,
bibliotecară, Filiala ,, Târgu-Mureş''



Misiunea de bază a Bibliotecii "Târgu-Mureş" este de a promova şi consolida interesul cititorilor pentru lectură, care reprezintă un mijloc de alimentare spirituală continuuă, nu numai un instrument de informaţie sau de contemplaţie, spunea Mircea Eliade. În egală măsură biblioteca îşi propune să altoiască copiilor dragostea pentru carte, de la cea mai fragedă vîrstă. Pentru a ne realiza scopurile, biblioteca organizează activităţi şi programe educativ-culturale pentru copii în bibliotecă şi extramuros. Cele mai îndrăgite activităţi s-au dovedit a fi întîlnirile cu scriitorii. În cadrul programului Lecturile verii, copiii au avut posibilitatea să se întîlnească cu scriitorii preferaţi. La 1 iunie – Ziua internaţională a copiilor am dat startul redeschiderii "Lecturilor verii" în Parcul de odihnă Râşcani. La sărbătoare a fost invitat scriitorul Titus Ştirbu, care a recitat un purpuriu de poezii din creaţia sa. De asemenea, biblioteca a organizat întîlniri ai elevilor Taberei de vară de la Liceul Ştefan cel Mare cu scriitorii: Ianoş Ţurcanu, Iulian Filip, Raisa Plăieşu, Vladimir Beşleagă, Nicolae Rusu. Foarte mult le-a plăcut copiilor întîlnirile cu cei doi prieteni Ianoş Ţurcanu şi Iulian Filip. Scriitorii le-au povestit copiilor cu mult entuziasm despre frumoasa copilărie cu multe năzbîtii şi peripeţii, precum şi despre satele natale Pelinia şi Sofia. I. Ţurcanu le-a vorbit copiilor despre primele încercări de a scrie, inspirate din momentele frumoase trăite în copilărie. Scriitorul a prezentat celor prezenţi mai multe cărţi şi a recitat un şir de poezii haioase. Copiii cunoscîndu-i bine creaţia s-au aventurat sa recite poezii în unison cu autorul. Cu mîndrie Ianoş Ţurcanu şi-a prezentat Cartea-Surpriză, Melcii nu citesc ziare , premiată în 2010 la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, îndemnîndu – i: Citieşte-o cu plăcere, împărtăşeşte-ţi impresiile prietenilor tăi şi nu ezita să le-o împrumuţi pentru lectură. Întîlnirea cu Iulian Filip la fel i-a impresionat pe copii. Scriitorului i-au fost adresate un şir de întrebări: care a fost prima poezie pe careaţi scris-o şi cînd; care a fost cea mai mare şotie pe care aţi făcut-o în copilărie; cine v-a dat ideea să scrieţi poezii, ce proiecte aveţi pe viitor ş.a. Iulian Filip le-a recitat copiilor cîteva poezii din cartea sa preferată Plăcinţele cu mărar, finisînd recitalul cu gluma-adevăr foarte mult îmi plac plăcintele cu mărar dar şi cu brînză. La finele întîlnirilor, copiii au primit de la scriitorii îndrăgiţi cărţi cu autograf.

Extramuros, am organizat în incinta Liceului "Ştefan cel Mare" întîlniri a tuturor elevilor de la Tabăra de vară cu scriitorii Arcadie Suceveanu şi Lidia Hlib. În cadrul întîlnirii cu copiii, Arcadie Suceveanu şi-a prezentat cartea sa nouă Lumea ca o poveste, din care le-a recitat un şir de poezii. Scriitorul le-a mărturisit: Păstrez în garderoba mea o haină de preţ, cămaşa copilăriei. Atunci cînd o îmbrac redevin copilul de altădată, văr bun cu greierii, coleg de clasă cu cireşii, împăratul furnicilor... În acele clipe, mă apropii de coala albă de hîrtie şi scriu. Lumea mi se arată în culori frumoase, curată, fermecătoare. Ca o poveste...

Deschide această carte. ,, Cea mai frumoasă dintre lumi'' te aşteaptă.

Fiecare întîlnire cu scriitorii a generat o atmosferă vioaie, cu impresii de neuitat şi momente unice. Copii au rămas mulţumiţi şi entuziasmaţi de aceste sărbători de suflet, precum şi de cărţile pe care le-au primit în dar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu