marți, 5 octombrie 2010

AFLĂ. PARTICIPĂ. PROMOVEAZĂ: SĂPTĂMÂNĂ INTERNAŢIONALĂ A ACCESULUI DESCHIS 2010

Bine aţi venit la a treia Săptămână Internaţională a Accesului Deschis 2010!
18-24 octombrie
Află. Participă. Promovează
Stimaţi colegi,

În acest an, diverse organizaţii din toată lumea sărbătoresc a treia oară Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis (Open Access Week 2010) - 18-24 octombrie, 2010.

Află. Participă. Promovează. Acesta este sloganul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2010.

Au existat mai multe moduri de a sărbători Săptămâna Accesului Deschis în Republica Moldova în anul 2009. Prezentăm doar câteva dintre ele:

1. Masă rotundă consacrată Săptămânii Accesului Deschis „Accesul deschis în Republica Moldova” (14 octombrie 2009). Organizatori: Consorţiul eIFL Direct Moldova, Programul eIFL-OA, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţele ale Comunicării, Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Studii Economice din Moldova. Masa rotundă a fost dedicată problemelor actuale în dezvoltarea tehnologiilor bibliotecare, dezvoltării Accesului Deschis în Republica Moldova şi căutării soluţiilor pentru optimizarea procesului informaţional realizat prin intermediul bibliotecilor. Au participat: Constantin Marin, dr. habilitat, decanul Facultăţii Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării; Natalia Goian, dr., conferenţiar universitar, şef de Catedra Biblioteconomie şi Asistenţa Informaţională; Nelly Ţurcan, dr., conferenţiar universitar, prodecan la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării; Mariana Harjevschi, director, Biblioteca Publică de Drept; Natalia Cheradi, director adjunct, Biblioteca Ştiinţifică a ASEM. În discuţie au fost puse următoarele probleme: 
  • Fenomenul OPEN ACCESS (OA)
  • Reviste cu Acces Deschis 
  • Repozitorii Deschise 
  • Resurse electronice pentru ştiinţă şi cercetare în Republica Moldova 
  • Experienţe internaţionale 
  • Acces Deschis şi noi abordări ale managementului citaţiilor şi evaluarea cercetărilor
  • Noi oportunităţi pentru distribuirea, partajarea şi utilizarea informaţiilor în mediul Internet
  • Surse electronice protejate de dreptului de autor
  • Organizaţia Creative Commons (CC)
  • Probleme cu privire la accesibilitatea şi utilizarea conţinutului digital
  • Aderarea Republicii Moldova la CC
  • Programul eIFL-OA în Republica Moldova
  • Săptămâna Accesului Deschis 2009
  • Blogul eIFL-OA Moldova
  • Declaraţia Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova privind Accesul Deschis la informaţie.
 Noile posibilităţi de diseminare a cunoştinţelor nu numai prin formele clasice dar, de asemenea, prin accesul deschis oferit de Internet trebuie susţinute prin definirea accesului deschis ca sursa cuprinzătoare a cunoştinţelor umane şi a moştenirii culturale, acceptată de comunitatea ştiinţifică. Pentru a realiza această idee în Republica Moldova, în cadrul mesei rotunde s-a propus să se redacteze Declaraţia Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova privind Accesul Deschis la informaţie ştiinţifică şi de instruire.
Conţinutul comunicărilor este postat pe http://www.slideshare.net/cheradi

  
2. Semnarea Declaraţiei Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova privind Accesul Deschis la informaţie. Acest document a fost aprobat la 16 octombrie 2009 la Conferinţa Anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova. Participanţii la Conferinţă recunosc importanţa strategică a Accesului Deschis la informaţie. În spiritul Declaraţiei de la Budapesta privind Iniţiativa Accesului Deschis, Declaraţiei de la Berlin privind Accesul Deschis la Cunoştinţe în domeniul Ştiinţei şi Ştiinţelor Umanitare, a fost redactat de către Programul eIFL-OA Moldova acest document în scopul promovării Accesului Deschis pentru diseminarea cunoştinţelor ştiinţifice globale şi a creativităţii umane şi pentru determinarea măsurilor care trebuie întreprinse de către instituţiile de cercetare, universităţile şi bibliotecile din Republica Moldova.
Bibliotecile, asociaţiile profesionale, universităţile, instituţiile de cercetare şi alte organizaţii din Republica Moldova, care împărtăşesc viziunea exprimată în Declaraţia privind Accesul Deschis sunt invitate să se alăture persoanelor care deja au semnat acest document.
3. În bibliotecile universitare şi publice din Republica Moldova au fost realizate diverse acţiuni de promovare a Accesului Deschis în cadrul şedinţelor senatelor, catedrelor, Zilelor de Informare, prin intermediul site-urilor etc.
4. Postarea pe blogul http://oarm.blog2x2.net/ a materialelor consacrate problemelor Accesului Deschis în Republica Moldova.
Săptămâna Accesului Deschis 2010, un eveniment global, este o oportunitate pentru comunitatea academică şi de cercetare pentru a continua să înveţe despre beneficiile potenţiale ale Accesului Deschis, să împărtăşească colegilor ceea ce au învăţat şi să inspire o participare mai largă în promovarea Accesului Deschis (Open Access) ca o nouă normă pentru studiu şi cercetare.

Conferinţa anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova din 11-12 noiembrie 2010 va avea genericul „Accesul deschis la informaţie şi cunoaştere: susţinerea progresului durabil”, fapt care confirmă încă o dată importanţa Accesului Deschis pentru Republica Moldova.
Ar fi de mare anvergură organizarea unor activităţi în bibliotecile din Republica Moldova consacrate Săptămânii Accesului Deschis: prezentări, ateliere de lucru etc., la locuri diferite, dar în aceeaşi săptămână, pentru a demonstra puterea Accesului Deschis. Este o bună şansă de a atrage atenţia senatelor universitare, autorităţilor locale pentru a dezvolta politici de acces.
  
Săptămâna Accesului Deschis invită cercetători, editori, bibliotecari, studenţi, elevi şi publicul larg de a participa direct la mai multe sesiuni on-line şi evenimente. Pentru a vedea programul activităţilor din diverse ţări şi pentru a vă înscrie, vizitaţi site-ul Web consacrat Săptămânii Accesului Deschis http://www.openaccessday.org.
 Săptămâna Accesului Deschis este o mare oportunitate de a informa pe oricine despre natura şi importanţa accesului liber. Va rugăm să participaţi şi la scrierea articolelor pentru blogul http://oarm.blog2x2.net/: adăugaţi resurse electronice noi, împărtăşiţi experienţa instituţiei dumneavoastră privind organizarea accesului deschis şi a arhivelor electronice.
Despre activităţile organizate în biblioteca dumneavoastră (denumirea şi data) vă rugăm să ne scrieţi la adresa: cheradi@lib.ase.md
Află. Participă. Promovează

Săptămâna Accesului Deschis, un eveniment global intră acum în al patrulea an, este o oportunitate pentru comunitatea academică şi de cercetare pentru a continua să înveţe despre beneficiile potenţiale ale Accesului Deschis, să împărtăşească colegilor ceea ce au învăţat, şi să inspire o participare mai largă în promovarea Accesului Deschis ca o nouă normă pentru studiu şi cercetare.

Accesul Deschis la informaţie - accesul gratuit, imediat, on-line la rezultatele cercetării ştiinţifice, precum şi dreptul de a utiliza şi re-utiliza aceste rezultate la nevoile fiecăruia - are puterea de a transforma modul de cercetare ştiinţifică. Aceasta are însemnătate directă şi pe scară largă pentru mediul academic, medicină, ştiinţă, industrie şi pentru societatea în ansamblu.

Accesul Deschis are potenţialul de a maximiza investiţiile în cercetare, dezvoltarea expunerii şi utilizării cercetărilor publicate, de a facilita efectuarea cercetări pe baza literaturii de specialitate disponibile şi de a spori progresul general al ştiinţei. Finanţatorii cercetării, instituţiile academice, cercetătorii şi oamenii de ştiinţă, profesorii, studenţii şi publicul larg sprijină mişcarea Accesului Deschis în număr tot mai mare în fiecare an. Săptămâna Accesului Deschis este o oportunitate cheie pentru toţi membrii comunităţii de a menţine acest impuls de a progresa.

Implicaţi-vă. Participarea la Săptămâna Accesului Deschis poate fi la fel de simplă ca şi în anii precedenţi sau implicaţi-vă cum doriţi şi cum vă place. Aceasta poate fi, de asemenea, o şansă pentru ca imaginaţia dumneavoastră să aibă deplina libertate şi să veniţi cu ceva mai ambiţios, trăsnit, distractiv.

Săptămâna Accesului Deschis este o şansă de nepreţuit pentru a ne conecta la impulsul global al împărtăşirii deschise şi promovarea schimbărilor de politică la nivel local. Universităţi, colegii, instituţii de cercetare, finanţatori, biblioteci şi centre de informaţii au folosit Săptămâna Accesului Deschis ca o platformă pentru a difuza mesajele universităţilor privind politicile accesului deschis, de a emite rapoarte cu privire la beneficiile sociale şi economice ale accesului deschis, de a oferi noi fonduri în sprijinul publicării în accesul deschis şi multe altele.

Aflaţi mai multe despre ceea ce puteţi face. Din acest an (18-24 octombrie), Săptămâna Accesului Deschis, va sublinia colaborarea şi acţiunea colectivă, care au sporit impulsul Accesului Deschis şi au prezentat o gamă largă de iniţiative în toată lumea. Participarea a sute de universităţi, centrelor de cercetare şi a site-urilor Web la nivel mondial va ilustra profunzimea şi amploarea suportului pentru Accesul Deschis şi va demonstra impactul real al accesului deschis pentru promovarea cercetării în mai multe domenii.

Provocarea Săptămânii Accesului Deschis

Săptămână Internaţională a Accesului Deschis (18-24 octombrie 2010) este o provocare pentru cercetători, finanţatorii ştiinţei, administratorii ştiinţei, editori, studenţi, bibliotecari şi pentru publicul larg de utilizatori ai informaţiilor.

Cum Accesul Deschis a îmbunătăţit activitatea dumneavoastră? Împărtăşi experienţele şi proiectele care demonstrează puterea Accesului Deschis pe site-ul http://www.openaccessweek.org.

Sunteţi gata pentru acţiune? În primul rând, înscrieţi-vă la tp://www.openaccessweek.org pentru a avea acces la toate resursele de care ai nevoie, şi pentru a te conecta cu comunitatea internaţională a Săptămânii OA.

Finanţatorii cercetării – Idei. Peste 200 de organizaţii din lume, de toate tipurile - instituţionale, departamentale, guvernamentale, private etc. au adoptat politici prin care solicită ca cercetările finanţate de acestea să fie puse la dispoziţia publicului larg.

În timpul Săptămânii Accesului Deschis 2009, Wellcome Trust din Marea Britanie a anunţat ca va aloca 2 milioane de lire sterline pentru a sprijini publicarea în reviste cu acces liber (comunicatul http://www.wellcome.ac.uk/News/Media-office/Press). Wellcome Trust sprijină, de asemenea, disponibilitatea accesului deschis la cercetările finanţate de către acesta printr-o politică care asigură accesul deschis peste şase luni după publicarea în reviste. (http://www.wellcome.ac.uk/About-us/Policy/Spotlight-issues/Open-ACC).

U.S. National Institutes of Health (Institutul Naţional al Sănătăţii SUA) a revizuit politica privind accesul public la cercetările finanţate din fonduri publice în 2008, astfel încât se depune o copie finală recenzată a manuscriselor în arhiva on-line MNV şi la dispoziţia publicului nu mai târziu de 12 luni de la publicarea în reviste (http://publicaccess.nih.gov).

În anul 2009, Hungarian Scientific Research Fund – OTKA (Fondul de cercetare ştiinţifică din Ungaria, din 1986 o agenţie de finanţare a ştiinţei şi a burselor de cercetare) a introdus un mandat al accesului deschis, prin care se solicită ca toate publicaţiile ştiinţifice susţinute din granturile OTKA să fie disponibile în accesul deschis.

Autism Speaks a devenit prima organizaţie americană de advocacy care a adoptat politica accesului deschis la cercetările finanţate de către aceasta şi care a obligat depunerea manuscriselor în PubMed Central

(http://www.autismspeaks.org/science/overview/policies/policy_on_pub).

Săptămâna Accesului Deschis este, de asemenea, o modalitate foarte bună pentru finanţatori de a impulsiona investiţiile lor prin intermediul accesului deschis, realizând editoriale sau video, cum ar fi videoclip-ul Wellcome Trust Mark Walport (http://www.vimeo.com/1865535).

Dacă reprezentaţi o agenţie de finanţare, puteţi prin intermediul Săptămânii Accesului Deschis să aveţi ca o oportunitate de a discuta beneficiile adoptării unei politici similare sau de a publica rezultatele cercetării în arhivele electronice deschise. Pentru mai multe detalii despre ceea ce fac finanţatorii cercetării şi ce opţiuni aveţi, vizitaţi

http://www.arl.org/sparc/publications/articles/open-access-policy-o.

 Cercetători – Idei. 2010 este o provocare pentru cercetătorii grupului condus de Dr. Philip E. Bourne, profesor de la Universitatea California din San Diego, fondator şi redactor-şef al revistei „PLoS Computational Biology”. Într-un video postat pe site-ul Web al Săptămânii OA, Bourne invită oamenii de ştiinţă să se gândească dincolo de accesul liber şi să ia în considerare modul în care tehnologia poate avansa procesele de cercetare, sporind cantitatea publicaţiilor de specialitate disponibile în accesul deschis.

[Citiţi mai mult http://www.openaccessweek.org]

Fiţi ca Bourne - provocaţi comunitatea dumneavoastră. Mai multe provocări, să daţi dovadă că Open Access promovează cercetarea în toate sectoarele participante prin site-ul Săptămânii OA. Pur şi simplu postaţi provocările dvs. şi link-urile şi împărtăşiţi acestea cu lumea.

La Trinity University din San Antonio, Texas, Săptămâna Open Access 2009 a constituit un forum pentru votarea politicii accesului deschis la rezultatele cercetării instituţionale.

(http://www.trinity.edu/departments/public_relations/news_releases/0)

Încurajaţi departamentul dvs., instituţia, sau universitatea să adopte o politică a Accesului Deschis. Peste 100 de instituţii din întreaga lume au politici de încurajare sau de solicitare a depunerii în arhive electronice deschise a cercetărilor, inclusiv Massachusetts Institute of Technology, Universitatea din Kansas, Universitatea din Edinburgh, ETH Zürich, Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, Universitatea Simon Fraser şi altele.

Un număr mare de resurse sunt disponibile pentru a vă ajuta să simplificaţi procesul:

SPARC - http://www.arl.org/sparc/advocacy/campus

OASIS - http://www.openoasis.org/index.php?option=com_content&view=arti

Enabling Open Scholarship (EOS) http://www.openscholarship.org


 Cercetătorii, în calitate de autori, au o mulţime de oportunităţi de a sprijini Accesul Deschis, de a extinde accesul la rezultatele cercetărilor prin revistele cu acces deschis, arhivele electronice deschise şi de a gestiona drepturile de autor. Exploraţi opţiunile dvs. la OASIS (http://www.openoasis.org/index.php?option=com_content&view=arti).

  
Administratori – Idei. Promovarea unei politici a Accesului Deschis. Administratorii pot avea un impact dramatic şi de durată asupra comunicării ştiinţifice prin iniţierea sau încurajarea instituţiilor de învăţământ să ia în considerare o politică instituţională privind accesul deschis. Accesul deschis asigură cea mai bună rentabilitate a cercetării în care a investit instituţia dumneavoastră prin deschiderea rezultatelor cercetării publicului cât mai larg. Zeci de instituţii - publice şi private, mici şi mari, pe tot globul - au adoptat politici cu privire la accesul deschis. Şi, după cum s-a menţionat mai sus, Săptămâna Accesului Deschis poate fi momentul oportun pentru iniţierea sau promovarea unei astfel de iniţiative. Pentru a afla mai multe despre lansarea unei discuţii despre politicile accesului deschis, vizitaţi http://www.arl.org/sparc/advocacy/campus.

Creaţi arhive cu acces deschis. Sunt peste tot universităţi care se ocupă de crearea arhivelor cu acces deschis - fonduri de bani sunt alocaţi instituţiilor pentru a sprijini modele de publicare care să permită accesul deschis, distribuţie imediată, on-line, precum şi accesul la rezultatele cercetării ştiinţifice. Accesul deschis la arhive poate îmbunătăţi accesul la cercetare şi accelera disponibilitatea on-line a articolelor ştiinţifice recenzate. Instituţii, cum ar fi Universitatea din Ottawa, Universitatea Bielefeld, Universitatea Lund, Universitatea din California-Berkeley, Cornell, Harvard menţin aceste arhive cu acces deschis. Săptămâna Accesului Deschis este momentul perfect pentru a mişca carul în instituţia dvs. Pentru a afla mai multe despre crearea unei arhive cu acces deschis, despre considerentele politice şi despre alte aspecte cheie, vizitaţi http://www.arl.org/sparc/openaccess/funds.

Semnaţi Convenţia pentru echitatea publicării în accesul deschis. Nu sunteţi destul de pregătiţi pentru a lansa o arhivă cu acces deschis în instituţia dvs., dar susţineţi ideea? Semnalaţi sprijinul dumneavoastră prin semnarea Convenţiei Compact for Open Access Publishing Equity (COPE). Iniţiativa este lansată de un grup din cinci instituţii-cheie (Harvard, Cornell, Dartmouth, MIT şi UC Berkeley) şi are scopul de a contribui la asigurarea unui nivel mai echitabil pentru revistele Accesului Deschis în concurarea lor cu abonarea la publicaţii. Mai multe detalii sunt disponibile la: http://www.oacompact.org/.

Semnaţi Declaraţia de la Berlin privind Accesul Deschis. Săptămâna OA este momentul perfect pentru ca instituţia dumneavoastră să sprijine conceptul accesului deschis, prin semnarea Declaraţiei de la Berlin privind Accesul Deschis la Cunoaştere în Ştiinţe şi Umanitare. Pentru informaţii suplimentare: http://oa.mpg.de/index.html.

Editori – Idei. Săptămâna Accesului Deschis este o mare oportunitate de a evidenţia publicaţiile cu acces deschis, reperele şi realizările, iar pentru editori să ia în considerare cum Accesul Deschis poate ajuta la creşterea impactului publicaţiilor editate de aceştia.

The Public Library of Science a fost un participant foarte activ la Săptămâna Accesului Deschis din al doilea an, promovând înfiinţarea celor două reviste emblematice - PLoS Medicine şi PLoS Biology.

Pentru Săptămâna Accesului Deschis 2009, Consiliul Indian pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială (CISR) a lansat două reviste cu acces deschis.

De asemenea, în 2009, Open Access Scholarly Publishers’ Association (OASPA) s-a reunit cu partenerii în Marea Britanie pentru a găzdui evenimentele Săptămânii OA.

Informaţii pentru editorii interesaţi în explorarea unui model de distribuţie cu acces deschis puteţi afla mai multe prin SPARC (http://www.arl.org/sparc/publisher) şi OASIS (http://www.openoasis.org/index.php?option=com_content&vedere=Arti).

Studenţi – Idei. În anul 2009, Săptămâna Accesului Deschis a fost o platforma pentru Coaliţia „The student Right to Research Coalition” de a extinde drepturile studenţeşti privind cercetarea ştiinţifică la care au participat 5 milioane de studenţi din întreaga lume.

Alăturaţi-vă Coaliţiei. Studenţii, senatele studenţeşti şi organizaţiile studenţeşti sunt invitaţi să semneze Declaraţia „The Student Statement on the Right to Research” privind dreptul studenţilor la cercetare, care solicită guvernelor, finanţatorilor ştiinţei, administratorilor universităţilor, facultăţilor, studenţilor să sprijine Accesul Deschis. Aflaţi mai multe la http://www.righttoresearch.org

Site-ul Web al Coaliţiei conţine mai multe resurse pentru a ajuta studenţii să apere interesele la nivel naţional şi local şi să înveţe pe alţii privind beneficiile Open Access. Accesaţi pagina pentru instrumente şi resurse pe care le puteţi utiliza pentru a răspândi mesajul şi de a acţiona în timpul Săptămânii Accesului Deschis 2010.

Luaţi în considerare modul de adoptare a Accesului Deschis, ca autor şi investigator puteţi fi ajutat la îmbunătăţirea activităţii desfăşurate.

Demonstraţi-vă sprijinul. Purtaţi un tricou cu simbolica Accesului Deschis sau sprijină Accesul mai larg la cercetare, ca doctorandul Andre Brown în acest film (http://www.vimeo.com/1899429).

Bibliotecari – Idei. Bibliotecarii joacă un rol crucial, de lideri, pledând pentru Accesul Deschis la nivel mondial. Ca un punct important pentru inovare şi comunicare academică, bibliotecile continuă să-şi exercite conducerea acestei activităţi prin încurajarea membrilor comunităţii universitare şi academice, administratorilor şi studenţilor să participe activ la activităţile Săptămânii Accesului Deschis.

În anul 2009, bibliotecarii au avut o participare remarcabilă la Open Access Week. Aruncaţi o privire la

http://oad.simmons.edu/oadwiki/Events_celebrating_Open_Access_Week

pentru exemple şi modul în care bibliotecile au participat în anul 2009.

 În anul 2010, Asociaţia bibliotecarilor din Slovenia va organiza o conferinţă consacrată Accesului Deschis la Ljubljana pentru a evidenţia realizările ştiinţei slovene cu un raport de bază din partea directorului Agenţiei Slovene de Cercetare.

Conferinţa anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova din 11-12 noiembrie 2010 va avea genericul „Accesul deschis la informaţie şi cunoaştere: susţinerea progresului durabil”.

Înregistraţi-vă pentru a participa sau a afla mai multe la http://www.openaccessweek.org. Creaţi un grup în universitatea dvs., comunitatea locală, şi profitaţi de puterea reţelei sociale a Săptămânii Accesului Deschis.
  Să demonstrăm că bibliotecarii din Republica Moldova sunt conectaţi la mişcarea internaţională şi împărtăşesc ideile Accesului Deschis la informaţie şi cunoştinte!


Natalia Cheradi

 Coordonator Program eIFL-OA Moldova


 Tel. 402964; 402940 
5 octombrie 2010

   
Declaraţia  
Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova privind
Accesul Deschis la informaţie



 Preambul

 Participanţii la Conferinţa Anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova recunosc importanţa strategică a Accesului Deschis la informaţie. În spiritul Declaraţiei de la Budapesta privind Iniţiativa Accesului Deschis, ECHO Carter şi Declaraţia Bethesda Privind Accesul Deschis la Publicaţii, Declaraţia de la Berlin privind Accesul Deschis la Cunoştinţe în domeniul Ştiinţei şi Ştiinţelor Umanitare, noi am redactat acest document în scopul promovării Accesului Deschis pentru diseminarea cunoştinţelor ştiinţifice globale şi a creativităţii umane şi pentru determinarea măsurilor care trebuie întreprinse de către instituţiile de cercetare, universităţile şi bibliotecile din Republica Moldova. Scopul general este de a beneficia de conţinutul informaţional, disponibil prin intermediul accesului deschis, precum şi asigurarea dezvoltării şi distribuirii conţinutului local.

Strategii

Prin urmare, participanţii Conferinţei sunt interesaţi în promovarea unei noi paradigme a accesului deschis pentru a câştiga mai mult beneficiu pentru ştiinţă şi societate. Strategiile de bază pe care Republica Moldova trebuie să le adopte se rezumă la următoarele:    
1. Fiecare cetăţean ar trebui să aibă accesul liber la rezultatele cercetărilor, date şi cunoştinţe finanţate din fonduri publice. 
2. Fiecare universitate din Republica Moldova ar trebui să aibă acces la un repozitoriu digital în scopul stocării rezultatelor cercetărilor ştiinţifice.
3. Minimum, aceste repozitorii ar trebui să conţină toate materialele raportate la învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică.
4. Repozitoriile Deschise de materiale şi publicaţii ar trebui să se creeze cât mai curând posibil, astfel încât să se maximizeze accesul liber şi să încurajeze autorii de a publica articole în reviste cu acces deschis. 
Bibliotecile, asociaţiile profesionale, universităţile, instituţiile de cercetare şi alte organizaţii din Republica Moldova, care împărtăşesc viziunea exprimată în Declaraţia privind Accesul Deschis sunt invitate să se alăture semnatarilor care deja au semnat acest document. 

Vă rugăm să înaintaţi propuneri privind conţinutul şi forma prezentării a acestui document.


 Chişinău, 16 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu