miercuri, 20 octombrie 2010

DECADA CHIŞINĂU, ORAŞUL MEU

Eugenia PLĂMĂDEALĂ,
bibliotecar principal, Filiala „Alba Iulia"

Al doilea an, în perioada 4 – 14 octombrie, Filiala “Alba Iulia”, alături de celelalte filiale ale Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu”, organizează şi desfăşoară activităţi şi servicii accentuate pe promovarea patrimoniului chişinăuian în cadrul programului Decada Chişinău, Oraşul meu.

În cadrul recentei Decade Filiala “Alba Iulia” a organizat un şir de activităţi culturale, a oferit servicii de informare şi documentare vizitatorilor săi, precum lecţii bibliografice: Ce este un Blog; Cum să utilizăm Blogul Chişinău, oraşul meu; Cum să căutăm informaţie despre oraşul Chişinău în catalogul on-line al Bibliotecii Municipale şi altele.

Ziua de informare cu genericul VIP-urile Chişinăului a adunat, în special, studenţi din anul I de la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” şi Universitatea "Perspectiva" din cartier. În baza revistei VIP magazin şi a cărţilor deţinute în colecţiile bibliotecii despre scriitori, pictori, muzicieni, solişti şi alte personlităţi chişinăuiene am organizat o prezentare şi o dezbatere foarte interesantă, mai ales că aceşti studenţi, în mare parte sunt veniţi din diverse localităţi ale republicii şi deţin mai puţină informaţie despre Chişinău şi personalităţile care locuiesc şi activează aici.

Studenţii au luat cunoştinţă, în continuare, cu Blogul Chişinău, oraşul meu, cu modul de utilizare a acestuia, au primit fluturaşi cu scurtă informaţie despre acest blog şi pliante cu date memorabile din istoria Chişinăului elaborate în 2020 de CID Chişinău, au răsfoit albumele cu imagini despre Chişinău şi chişinăuieni de la expoziţiile Chişinău, oraşul meu cu farmec de povest ; Chişinău – Alba Iulia, repere culturale; Chişinăul muzical; Personalităţi marcante din Sectorul Buiucani.

Ţinând cont, că în sectorul Buiucani locuiesc scriitori care merită să fie cunoscuţi de tinerii chişinăuieni, am organizat la Liceul "P. Rareş" din cartier o întâlnire – dezbatere cu scriitorul Anatol Ciocanu şi cărţile sale, o întâlnire de suflet în cadrul căreia atât liceenii din clasele a X-a, cât şi administraţia liceului, profesorii de la catedra de limbă şi literatură română au rămas foarte impresionaţi de conversaţia cu scriitorul, o parte din ei, cunoscându-l pentru prima dată.

Elevii claselor a III-a şi a IV-a de la acelaşi liceu au luat cunoştinţă, în cadrul orelor de lectură, organizate în bibliotecă şi la liceu, cu Legenda Chişinăului, cu scriitorii contemporani care locuiesc în sectorul Buiucani şi menirea operei lor, cu protagoniştii străzilor N. Costin, O. Ghibu şi L. Deleanu şi rolul lor în viaţa chişinăuienilor.

Vizitele colective ale liceenilor de la Liceul Municipal cu profil Sportiv, liceele "L.Deleanu", "O.Ghibu", studenţilor de la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”, ale copiilor din grupele pregătitoare de la grădiniţele nr 183 şi 185, care au avut loc zilnic, ne-au demonstrat interesul viu al publicului chişinăuian privind istoria, cultura şi viitorul oraşului în care locuim permanent sau temporar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu