marți, 26 octombrie 2010

LANSĂRI ŞI PREZENTĂRI DE CARTE LA BIBLIOTECA ,,TÂRGU- MUREŞ''

Tatiana ŞATRAVCA,
şef oficiu, Filiala ,,Târgu-Mureş''



La 25 octombrie în cadrul programului Săptămîna Uşilor Deschise elevii clasei a 10,,A'' de la Liceul "Ştefan cel Mare", au avut prilejul de a se întîlni la biblioteca cu scriitorul Ion Iachim. La acest eveniment scriitorul a prezentat cartea ''O istorie a expansiunilor ruseşti'', ediţia a 3-a editată în 2009 la editura Pontos. La începutul întîlnirii scriitorul a informat publicul despre cele 30 de lucrări ale sale destinate copiilor, dar şi cititorului adult. Cu mult entuziasm a vorbit despre peripeţiile din copilăria sa, amintindu-şi momente impresionante din timpul cînd lucra ca profesor la şcoala din satul natal. Lucrarea sa ''O istorie a expansiunilor ruseşti'' a fost scrisă datorită unor evenimente ce i-au marcat existenţa ca cetăţean al acestei ţări. Ion Iachim a menţionat, că primii ruşi care l-au frapat ca personalitate au fost un croitor venit în satul său natal şi profesoara sa de limbă română, despre care mai tîrziu a aflat că era de origine rusă. Scriitorul a afirmat că un popor poate fi puternic nu doar graţie numărului mare de populaţie, ci şi numărului mare de oameni cu demnitate. Cartea ''O istorie a expansiunilor ruseşti'' conţine multe date istorice culese din surse ruseşti, cum ar fi cele 12 volume ale scriitorului Nicolae Karamzin, lucrările lui Alexandru Puşkin şi altele. În lucrare este relevată şi figura istorică rusească militară a marelui Suvorov. Scriitorul cu sinceritate a recunoscut că n-ar fi scris această carte niciodată, dacă nu l-ar fi deranjat expansiunile ruseşti, şi dacă n-ar fi existat anul 1812. Mesajul cărţii este reductibil la trezirea conştiinţei naţionale a poporului nostru prin cunoaşterea istoriei.

După prezentarea cărţii autorul a răspuns la un spectru de întrebări relevante adresate de participanţi, care au manifestat un real interes, pentru lucrarea autorului. La finile activităţii Ion Iachim a oferit cititorilor multe sfaturi utile a recitat o poezie – creaţie proprie şi a donat bibliotecii cartea prezentată cu dedicaţia:

,, Stimaţi cititori ai bibliotecii ,, Tîrgu-Mureş,,!

Să nu admitem- nici în vis!- a purta ochelari de cai; să ne cunoaştem Istoria în profunzime, pe verticală şi pe orizontală; să ne iubim neamul şi să ne cultivăm demnitatea naţională. Daca vrem să fim...acum şi în veci.

Al D-voastră, I. Iachim. 25 octombrie 2010.

Tot în cadrul Săptămînii Uşilor Deschise a fost organizată lansarea cărţii Lecţie de amor a scriitorului Victor Dumbrăveanu, care conţine 11 nuvele de dragoste pentru adolescenţi. La activitate au participat elevii claselor a 9 de la Liceul „Ion Creangă”, care au citit cartea cu mare interes şi au fost curioşi sa afle raspunsuri la mai multe întrebări: cum e mai bine să aştepţi iubirea sau să iubeşti; cum aţi decis să scrieţi lucruri intime şi îndrăzneţe în unele opere ş.a. Scriitorul le-a vorbit elevilor despre primul fior de dragoste, momentele de feerie şi dezamăgirile generate de dragoste. Astfel dialogul lui Victor Dumbrăveanu cu participanţii s-a transformat într-o discuţie de suflet din care ei au tras multe învăţăminte.

La această întîlnire Victor Dumbrăveanu a prezentat alte 2 cărţi noi: File de ADIO şi Păuniţa sau pasărea din noi - romane de dragoste pentru adolescenţi. Lucrările scriitorului sunt cu tentă romantică prin care încearcă mîngîierea sufletului cititorului cu bucurii şi diverse momente surprinzătoare din viaţă, trăite de noi toţi.

De asemenea, scriitorul le-a vorbit tinerilor despre intenţia sa de a scrie un nou roman de dragoste, care se va intitula Luminiţa de la capătul tunelului fără sfîrşit, care va avea la bază notiţele dintr-un jurnal scris într-o perioadă de criză din viaţa sa.

La finele activităţii Victor Dumbrăveanu, a îndemnat tinerii să citească, deoarece cartea înaripează sufletul şi uneori ne oferă cele mai adecvate soluţii de depăşire a multor situaţii de criză, iar nouă, bibliotecarilorilor ne-a dorit mulţi cititori fideli. Scriitorul cu generozitate ne-a oferit cărţile sale, întregind astfel Colecţia ,,Cărţi cu dedicaţii'' a bibliotecii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu