marți, 26 octombrie 2010

LUMINĂ CĂLĂUZITOARE PENTRU COPIII CHIŞINĂULUI

Eugenia PLĂMĂDEALĂ ,
bibliotecar principal,Filiala „Alba Iulia”


Programele de lectură sunt o frumoasă tradiţie stabilită de câţiva ani la BM „B. P. Hasdeu”. Copiii Chişinăului citesc o carte este unul din acestea. Pentru anul 2010 a fost selectată cartea Grăunciare de lumină, autor Ion Hadârcă, o carte cu basme moderne pentru copii, ilustrată foarte frumos.

Cartea a fost propusă spre lectură şi micilor utilizatori ai filialei „Alba Iulia”: Am vizitat şi instituţiile de învăţămînt din cartier, precum liceele „Liviu Deleanu”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, Liceul Municipal cu Profil Sportiv şi grădiniţele Nr 164, 183, 185. Cartea a fost promovată în cadrul orelor de lectură, discuţiilor-dezbateri, teatralizării, concursurilor de desen. Copiii au înscenat basme din propria iniţiativă, îşi confecţionau măşti şi-şi alcătuiau scenariile.

Pe parcursul Taberei de lectură şi agrement în incinta Filialei „Alba Iulia” (în luna iunie) zilnic se lecturau basme, se înscenau fragmente, se puneau în discuţie cele mai proaspete informaţii despre conţinutul cărţii. Bibliotecarul îşi lua cărţile în geantă şi le citea micuţilor la grădiniţă, chiar şi înainte de somnul de la amiază. Copilaşii au primit această carte cu plăcere. Imaginile viu colorate şi coperta cărţii de culoarea galbenă le încălzea sufletele cînd venea bibliotecarul în ospeţie. Această campanie de lectură chişinăuiană se finisează cu o conferinţă literară, cu discuţii-dezbateri în prezenţa autorului. De această dată Ion Hadârcă a fost invitat la Filiala BM „Ştefan cel Mare” din sectorul Botanica al capitalei. Pentru conferinţă fiecare filială şi-a selectat câte 2-5 copii dintre cei mai ingenioşi copii. De la Filiala „Alba Iulia” au participat 5 elevi din clasele a II-a – a VI-a de la liceele „L. Deleanu”, „P. Rareş”, „M. Eliade” şi "Prometeu". Fiecare dintre ei şi-au dorit să ajungă la această întâlnire, să dialogheze cu autorul, să primească autograf pe carte sa un semn de carte cu mesajul programului. De la bibliotecă au pornit organizat, cu cîte un fluturaş în piept care ilustra cartea şi numele autorulu, titlul programului, cu semne de carte elaborate în cadrul Taberei de lectură special pentru această întâlnire, cu desene, mesaje şi o scrisoare de recunoştinţă pentru autorul Grăuncioarelor. Ajunşi la întâlnire cu Ion Hadârcă ardeau de nerăbdare să spună şi ei ce impresii le-a produs cartea, să mai întrebe ceva, dar în sală erau prea mulţi copii, locuri mai rămăseseră doar în picioare şi cu greu îţi venea rândul la microfon. Dar acest fapt nu i-a întristat pe copii. Cineva şi-a amintit că mămica i-a găsit în librărie această carte şi i-a cumpărat-o. Copiii din sală au adresat autorului multe întrebări interesante, s-a înscenat conţinutul unui basm, s-au recitat versuri. Autorul a primit din partea tuturor cititorilor Filialei „Alba Iulia” o scrisoare de mulţumire, un set de desene pe care copiii le-au desenat în timpul activitîţilor, semne de carte şi multă satisfacţie.

Revenind la Biblioteca „Alba Iulia” după încheierea conferinţei o parte din copii au menţionat:

Am rămas foarte impresionată de întâlnirea cu scriitorul Ion Hadârcă. Mi-a plăcut foarte mult felul în care a vorbit scriitorul despre cariera sa, despre prietenii şi operele sale. Sper că ne vom mai întâlni cu Ion Hadârcă şi la biblioteca „Alba Iulia” cu alte ocazii, dar, cu siguranţă, cărţile scrise de Ion Hadârcă le vom citi cu plăcere.
Nina Moraru, Liceul „Prometeu”, clasa a VI-a

Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu Ion Hadârcă, a povestit multe întâmplări hazlii din viaţa sa. Am primit şi autograf pe un semn de carte. Mi-au plăcut şi copii care au prezentat înscenări după povestea Gogoaşa. Mi-au plăcut şi desenele copiilor.
Cristina Gorobivschi, Liceul „L. Deleanu”, clasa a II-a

Sunt sigură că această carte a trezit un interes aspecial tuturor copiilor Chişinăului. Citind atent impresiile lor am observat că este necesar de a organiza sistematic asemenea întâlniri în biblioteci. Impactul pozitiv al acestui program de lectură eu îl văd în: dezvoltarea interesului faţă de lectură, atragerea cititorilor în bibliotecă, înscrierea noilor cititori, formarea şi dezvoltarea abilităţilor pentru teatralizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu