joi, 7 octombrie 2010

OAMENII - BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE SAU ÎNSEMNĂRI DESPRE …SOARELE BINEFĂCĂTOR AL TOAMNEI AURII

În general, o societate se oglindeste în institutiile sale! Suntem într-o perioadă, în care nu este pe deplin apreciat adevăratul rol în societate al bibliotecii şi al bibliotecarului, al informaţiei, al accesului la informaţie, drept garantat prin Constituţie. Trecerea anilor, informatizarea, accesul la internet, nu desfiinţează bibliotecile. Misiunea specialistului din info-documentare a rămas aceiasi, doar activitatea s-a diversificat: a cauta, a prelucra, a produce, a difuza informaţia la care se adaugă valoare pentru satisfacerea cerinţelor utilizatorilor prin resurse informaţionale formate din diverse documente.


Destinele noastre de azi se explica prin trecutul nostru colectiv plin de responsabilităţi individuale. Responsabilitatea faţă de celalalt este o problemă de discuţie în continuare, în colectiv. Poate că "inconştientul colectiv" nu va mai fi aşa de "inconstient". Bibliotecarele primesc un salariu, dar puţine persoane ar munci pe acel salariu (mai ales când ai studii superioare), şi pe vremea când eram şi eu studentă, aveam colegi care nu prea reuşeau să se înteleleagă cu doamnele de la bibliotecă, dar nu toţi, nici eu... Important este cum pui problema (o atitudine de superioritate nu este acceptată uţor de oricine, chiar buni creştini fiind, mă întreb: oamenii aceştia oare şi-au descoperit vocaţia lor? Ori şi-au pus măcar această problema? Ştiu ei pe ce lume trăiesc? Sigur că da - însă fiecare după capacitatea sa de înţelegere (pentru beneficiari este vorba de atitudinea întelegătoare - dacă există! Înţelegerea pentru atitudinile unor - în cazul de faţă, funcţionari - ar trebui să meargă mână în mână cu înâelegerea pentru cei care s-au simţit lezaţi de respectivele atitudini. Cred că asta ar ajuta cel mai mult împăcării. Constiintezăm faptul, că opţiunea pentru o bibliotecă e determinată, nu în ultimul rând, de amabilitatea şi profesionalismul specialiştilor, de receptivitatea faţă de necesităţile utilizatorilor. Iar cel mai puternic factor de motivare, şi anume, de a munci, este recunoaşterea. Să nu uităm, că fiecare se aşteaptă să fie menţionat, să i se recunoască, pe buna dreptate, munca şi meritele. La rândul său, esenţa muncii se bazează pe incredere; nu poţi să fii lider sau un subordonat, acolo, unde lipseşte încrederea!

Aşa deci, să ne bucurăm de soarele binefacator al toamnei şi de efectul acestuia asupra aramiului frunzelor ce stau cuminiţi să se sacrifice pentru viaţa actualului an, se zice european… Unde suntem acum, dragilor bibliotecari??

Întotdeauna trebuie să existe şi o excepţie care să confirme regula. Lucrurile nu se opresc aici!

Dacă am face şi o retrospectivă a unelor noastre doamne bibliotecare de glorie?

CÂSLARI LARISA. Orice proiect al doamnei este rezultatul muncii unei echipe şi, aş putea constata, cp a avut norocul, să aibă în jurul său oameni minunaţi, care au ajutat-o foarte mult; ca urmare, în prezent, dumneaei sprijină şi încurajează initiativele bibliotecarilor şi tinerilor specialişti. Om de exceptie, harnică, activă, întreprinzătoare, tenace şi dăruită profesiei şi oamenilor acestei profesii, are calităţi de necontestat. Graţie îndemnului şi sprijinului său, multe persoane au avut ce învăţa şi câştiga. Iar tinerii, la îndemnul ei, au urmat studii superioare de profil. Acesta nu e puţin lucru. Doamna are mereu o contribuţie majoră la organizarea activităţii bibliotecarilor.

Este acea, care mereu te provoacă la o discuţie, în oricare domeniu, dar totul se rezumă la valoarea actuală a serviciului bibliotecar; este foarte discretă în privinta vieţii personale. De fapt, toţi care sunt la conducere, sunt astfel. Nu scoţi un cuvânt în plus de la ei. O "armă secretă" pe care se bazează, cred că e încrederea în sine. Se bazează pe sine însăşi. E cel mai bine aşa. Nu întotdeauna poţi să te bazezi pe cineva, din anumite circumstanţe, că poţi rata. Crede în sine, în forţele sale şi în zicala “dacă vrei cu adevărat, poţi".

Îi dorim doamnei Larisa să i se împlineasca visele, pâna la ultimul, şi să ne trimită invitaţii de acolo, de unde poţi ajunge manager. Sperăm să ne permitem să le onorăm!

COŞERI TATIANA. Personalitate cu mult profesionalism şi promptitudine. Se manifestă prin încurajarea dialogului, schimbului de idei şi, mai ales, luarea unor atitudini tranşante pentru a determina o schimbare în reţeaua BM “B.P.Hasdeu”! Obiectivă în demersuri, plină de idei, suplineşte vocea şi atitudinea superiorilor săi, încurajează orice inovaţie, păstrând în acelaş timp un echilibru al discuţiilor şi opiniilor exprimate. Chiar şi la acest nivel, urmărim cu o deosebită atenţie o anumită finalitate a discuţiilor, acesta fiind motivul pentru care face apel la rigoare în luările de poziţie. Cu o performanţă, deloc uşor de atins, cred că ar fi schimbat lumea, chiar dacă unele dorinţe nu se vor împlini niciodată. Are ceva din firea englezilor, care sunt mai pragmatici şi mai cu picioarele pe pământ, dar e foarte amabilă şi mereu cu un zâmbet pe buze.

O privesc, şi, nu mi-o imaginez decât aplecată deasupra studiului şi proiectelor bibliotecare, e foarte concentrată asupra serviciului său. Pentru faptul unde a ajuns, trebuie să-i mulţumească şi familiei sale, e foarte legată de familie şi de prietenii săi, şi, mereu a ştiut mai bine ce i se potriveste şi ce-i trebuie. Se convinge singură că are dreptate, deşi, nu e lucru uşor. De la primele cuvinte îţi dai seama că e o persoană sinceră şi deschisă. Nu se complace într-o părere prea bună despre ea, fapt care o plasează, cu siguranţă, printre luptatori şi învingători. Vreau sa menţionez pasiunea, promptitudinea, devotamentul şi pragmatismul cu care dumneaei îşi desfasoară activităţile, şi mai ales pentru faptul că ne inspiră speranţa că eforturile noastre nu sunt în zadar. E ambitioasă, curioasă şi conştientă că trebuie să lupte pentru dezvoltarea propriei personalităţi, fără să-şi calce prietenii şi principiile în picioare: "Sunt un spirit competitiv. Dar, când vine vorba de prieteni, competiţia încetează. În faţa prietenilor eţti aşa cum esti. Nu mai bun, nu mai presus de ei".

SCOBIOALĂ GENOVEVA. Frumoasă, deşteaptă, cu suflet mare. Cu o personalitate potrivită la locul potrivit. Este exemplul de care avem nevoie mulţi dintre noi. Pentru ea se aplică zicalele "După faptă şi răsplată" sau "Bine faci bine gaseşti", după munca, ai si masa! Disciplină, doamnelor, disciplină! E directă, surprinzător! - conştientizează anticipat rezultatele profesionale, fiind sigură, ca un leneş n-are ce căuta în acest spectru larg de profesii. Când se referă la calitatea muncii, nu-i critică pe oameni, ci ceea ce fac ei, dacă se merită acest lucru. De aceea, fiind “pentru unii muma, pentru alţii ciuma”, se încadrează perfect în cultura dumneavoastră.

Distinsa noastră colegă, care a dat mereu dovadă de ospitalitate şi profesionalism, şi, de fiecare dată, chiar şi în condiţiii austere, poate organiza activităţi de înaltă ţinută profesională. Impresie deosebită face desăvârşita organizare şi desfăşurare a programelor de la cele culturale şi pâna la ediţiile revistei BiblioPolis - fără derapaje, fără timp pierdut. Aş putea afirma, că densitatea proiectelor şi programelor sale oferă tuturor utilizatorilor, dar şi colegelor, ceea ce aşteptau; fiecare dintre ei, în funcţie de experienţă, preocupari sau interese personale. Apoi, împletirea între momentele profesionale şi momentele artistice şi documentar-culturale se realizează într-un mod organic, reţinând în permanenţă atenţia celor prezenti.

Activă în participarea propriilor obiective, dna Genoveva nu se dă în lături să instruiască şi să încurajeze tinerii specialişti; fapt curios, dar ei chiar o complac: o consideră modernă şi cu suflet mare.

Contribuţia doamnei la reuţita acestori activităţi este în afara oricărei discuţii. Nu în ultimul rând trebuie menţionată tenacitatea şi diplomaţia de care da dovadă, fiind pentru bibliotecari un model profesional creativ pentru care imposibilul devine posibil.

PAHOMI ZINAIDA. Dacă am avea mai mulţi bibliotecari de talia ei, cred că profesia noastră ar fi altfel privită… Impresionează cu firea ei optimistă şi încrezătoare în licarul de lumină din fiecare om: a fi sinceră, înseamnă a fi apreciat. Iată că, pe undeva, în suflet, sinceritatea nu constituie un defect. Un om deştept spunea odata că nu este nevoie de secole pentru a-ţi dovedi inteligenţa şi cunoştinţele sau, şi mai pe scurt; omul sfinţeşte locul, nu întrunirile invocate. Doamna întruneşte nu numai calităţi ce ţin de competenţa profesionala, dar şi atitudine binevoitoare, comportament adecvat unei comunicari eficiente.

STARCIUC SAVELA. Ambitioasă şi cu perspective extraordinare. A fost întotdeauna o fată de zece. I-a plăcut sa înveţe orice şi şi-ar dori să facă foarte multe lucruri în viaţă. Şi chiar are capacitatea de a face orice! Inteligenţa pân-la “măduva osului”, crede sincer că discuţiile au un ecou; ideea de reformă trebuie să pătrundă nu numai “sus”, ci şi în cabinetele tinerilor asistenţi şi preparatori, a şefilor de catedre, în amfiteatre etc. Oare cum să facem ca tinerii măcar să cunoască "destine" în cele bune şi cele rele? chiar dacă va excela reforma, implementarea va lăsa de dorit, dacă nu vor interveni schimbări de mentalitate şi… la nivel european! Aceasta e Savela, tânără şi modestă, până nu demult, abordată de sfială, constatăm, în ultimul timp, o abordare mult mai curajoasă, generată şi de implicarea unui număr de universitari în masterand, dar şi un mediu în care şi-a putut dovedi eficienţa! Susţine, că avem nevoie de cooperare din interiorul Europei, dar deocamdată, lumea are nevoie de curaj. Deci, trebuie, mai întâi, să avem cu cine discuta, apoi să facem un forum de dezbatere publică pe aspectele tehnologice informaţionale. Recunoaşte, cu părere de rău, că nu vrea nimeni să vorbească, asta e problema. Trebuie să se dezgheţe lucrurile un pic, mentalitatea noastră e cam şubredă, are nevoie de conştientizarea lucrurilor şi mai multă încredere în sine. Dar, deocamdată, nu prea avem ce face. Dincolo de pasiunea pentru limbi moderne, a demonstrat că poate fi bună la orice materie. Să fie un om pe picioarele tale. Ideea aceasta de libertate o atrage enorm. Cu picioarele… pe pământ, Savela îşi doreşte un domeniu care să-i permită să obţină şi beneficii financiare. "Îmi doresc o familie, am o listă întreagă de lucruri pe care vreau sa le fac, în afara de carieră. Şi sunt conştientă că toate acestea presupun şi un anumit spor financiar. De aceea, vreau să urmez ceva în domeniu, dar şi ceva legat de nivel european", marturiseşte ea. Ce şi-a trecut pe lista dorinţelor? Călătorii în toată lumea. Îi plac locurile noi şi oamenii aşa diferiţi cum sunt ei. Pe viitor, deşi rămâne ataşată de acţiunile Centrului de Informare Europeană, eu, personal, o văd activând, cu o carieră în diplomaţie. Savela rezolvă orice situaţie, fie şi cea de conflict, pe o cale diplomatică. Niciodată, n-o veţi auzi să vorbească pe un ton ridicat.

Îi dorim să aibă norocul să i se împlinească toate visele. De atât are nevoie. Şi de sănătate. Munca, se pare, nu mai are pentru ea nici o taină.

Rubrică susţinută de Svetlana VIZITIU

7 comentarii:

  1. Tare bine se aseamana! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări şi toate bune! Sănătate, linişte şi pace tuturor omagiatelor!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rezultate maxime in tot ceea ce faceti, caldura si dragoste in suflet. La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Best wishes!! and have the most fun you can!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place brandul la voi. Foarte tare ideie!
    Siccesse, doamnelor!

    RăspundețiȘtergere
  6. citi sunt in acest brand si cum as putea sa mai citesc?

    RăspundețiȘtergere