miercuri, 13 octombrie 2010

SĂ NE CUNOAŞTEM TRECUTUL

Ecaterina NEDZELSCHI,
Şefa filialei "A. Mickiewicz"



Ce haine purtau străbunicile noastre? Din ce erau confecţionate? Cum arăta Casa Mare? Dar zestrea miresei din ce era alcătuită? Acestea şi multe alte întrebări au fost puse de elevii gimnaziului nr. 42, colaboratorilor ştiinţifici din Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Valentina Onofriescu şi Tamara Cojuhari.

La 24 octombrie Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va împlini 121 de ani de la înfiinţare. Aflîndu-ne în preajma hramului Oraşului, am decis în cadrul Decadei „Oraşul meu”, lansată de BM „B.P. Hasdeu” să povestim elevilor despre istoria portului naţional, meşteşugurile basarabenilor, olăritul, croşetatul, obiectele vechi de uz casnic, unelte de muncă, tot ce a fost confecţionat de gospodine şi gospodari al vremurilor trecute. Aceste obiecte de epocă adunate de prin satele Moldovei, ne amintesc de trecutul nostru, tradiţiile păstrate de strămoşi, modul de trai la sate şi oraşe.

Valentina Onofriescu, şefa secţiei expoziţii şi activităţi culturale a adus la Biblioteca „A. Mickiewicz” din fondurile muzeului costume naţionale a zonelor Moldovei, lăicere, părătare, bondiţe, burnuz feţe de masă de o rară frumuseţe, care au peste 100 ani, a povestit prin ce se deosebea straile de sărbătoare de cele care se purtau zilnic. Iar ulcioarele, burluiul, gavanosul, străchini de lut, linguri de lemn, le-a dat elevilor posibilitatea să-şi închipuie cum arăta vesela de altă dată, unde păstra ţăranul apa, laptele, vinul şi în ce ulcele fierbea gospodina sarmalele şi zeama.

Tamara Cojuhari, botanist, ecolog, a povestit despre Grădina Botanică, pe lîngă Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, de specii rare de plante, copaci şi arbuşti, de colecţia zoologică, despre păsări care trăiesc pe teritoriul Muzeului şi despre acelea, care deja au dispărut din pădurile Moldovei, dar le putem vedea în muzeu împănate.

Biblioteca la rîndul său a prezentat cărţile din colecţia sa despre cultura portului naţional, istoria costumului, tradiţiile etnoculturale a diferitor zone din Moldova.

La finele activităţii Biblioteca „A. Mickiewicz” a primit în dar un ghid: M. Ursu. Muzeul naţional de etnografie şi istorie naturală, Ch., Ştiinţa, 2009, cu autograf „Cu toată admiraţia pentru colectivul Bibliotecii "Adam Mickiewicz" din partea MNEIN, 12.11.2010.

Cu muzeul susnumit am încheiat un Protocol de Colaborare în a. 2008 şi sîntem mulţumiţi de calitatea serviciilor prestate de colaboratorii muzeului.

Împreună educăm utilizatorilor dragoste de Ţară, Neam, de tradiţii şi obiceiuri cu care ne mîndrim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu