marți, 19 octombrie 2010

SĂPTĂMÂNA UŞILOR DESCHISE LA BIBLIOTECA „TRANSILVANIA"

Tatiana DONŢU,
şef oficiu, Filiala “Transilvania”


Luni 11 octombrie, Filiala „Transilvania” şi-a deschis larg uşile pentru toţi invitaţii, pentru oaspeţii dragi şi mult aşteptaţi în cadrul Programului Săptămâna Uşilor Deschise. Programul a inclus un şir de manifestări: lansări de carte, lecţii interactive, recitaluri, concursuri, expoziţie de pictură, duplex profesional şi excursii. În cadrul programului au fost prevăzute mai multe acţiuni de promovare a cărţii, activităţi informaţional-educative cu antrenarea elevilor, publicului cititor din sector. Au răspuns invitaţiei noastre multe instituţii, parteneri de colaborare, care şi-au trimis reprezentanţii: directori adjuncţi, metodişti, cadre didactice, bibliotecari şcolari şi colegi de la alte filiale, liceeni, elevi şi reprezentanţi ai mass-media. S-a vernisat expoziţia de desene, inspirate din operele dragi: Toamna în Chişinău, care a fost prezentată de Tatiana Miroşnicenco, conducătorul cercului de artă plastică de la Centrul de Creaţie Ghiocel, Ciocana, care va fi în vizorul publicului până la sfârşitul anotimpului. Pentru elevii de la şcolile din sector: şcoala primară Gr. Vieru, liceele C. Negruzzi, Orizont, Gaudeamus, M. Berezovschi au fost organizate excursii la bibliotecă, cu prezentarea ediţiilor recent intrate în colecţia filialei, recitaluri de poezie, concursuri intelectuale etc., fapt ce contribuie la sporirea numărului de utilizatori ai bibliotecii noastre. În vederea dezvoltării abilităţilor de utilizare a serviciilor virtuale propuse de Filiala "Transilvania", au fost petrecute: Zi de informare: Cultură informaţională – conceptul activităţii intelectuale; Prezentarea expoziţiilor tradiţionale şi virtuale: Chişinău – oraş deschis spre lumină şi viitor; Ştefan Augustin Doinaş –talentat pastelist, maiestru al tehnicii poetice, un virtuos al versificaţiei; Seria Ce şi cum; Cărţi noi; Transilvania – inima Ardealului; Apa izvorul vieţii; Psihologia – drumul către tine însuţi şi mai departe; Relaţii Publice; Lecţie de informare: Metodele de căutare rapidă a informaţiei; Activităţi de instruire în utilizare: OPAC, Baze de date, Internet; Prezentarea blogului: Transilvania-ţară de dor http://tatiana-transilvania-ardedor.blogspot.com/ Desfăşurat în preajma sărbătorii Hramului Chişinăului, programul a conţinut şi activităţi dedicate oraşului drag: Concurs-victorine: Chişinău - cât de bine te ştiu eu, Cum îmi cunosc oraşul, aşa îmi cunosc neamul...., Oglinda care ne reprezintă - e oraşul în care trăim!; Prezentare de carte: Chişinău: Album, 2008; Bezviconi, Gh. Semimileniul Chişinăului, 1996.; Recitalul de poezie: Oraşul meu, sufletul meu.

Ediţia din acest an a Salonului de toamnă al ediţiilor transilvănene a fost marcată de o surpriză pregătită de către directorul Bibliotecii Octavian Goga din Cluj, dna Sorina Stanca. Cu prilejul celei de-a XIX-a ediţii a Salonului de toamnă, colegii de la Cluj au pregătit o surpriză pentru participanţii la acest eveniment. Salonul de Carte din acest an va aduce o substanţială modificare a structurii fondului de carte a Bibliotecii "Transilvania", în sensul dialogului viu cu unele apariţii din ultimul an editorial. Din această perspectivă se impun, pe de o parte cărţile din (Colecţia Biblioteca pentru toţi), şi din altă parte din domeniul medicinii. Acţiunea de promovare a identităţii Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu", inclusiv, Filiala "Transilvania", a demarat prin desfăşurarea Flash Mob-ului: Cunoşti unde se află Biblioteca "Transilvania"? Biblioteca vine la tine, cu difuzarea de fluturaşi în comunitate - locatarilor din cartier, vizitatorilor, în magazine, în transportul urban, pe stradă, în grădiniţe, în şcoli, în licee. Au participat bibliotecari, voluntari, elevi-cititori de la Liceul "Gaudeamus". Un moment aparte l-a constituit Duplexul profesional: Digitizarea – calea spre cunoaştere: proiecte şi parteneriate. Pe plan mondial proiectele de digitizare atrag tot mai mulţi cercetători, ingineri, specialişti în calculatoare sau în ştiinţele informării şi comunicării. Interesul mare în această direcţie se explică prin fondurile substanţiale care au început să fie investite în acest tip de cercetare de ultimă oră.

Miercuri, 13 octombrie a avut loc un Duplex profesional: Digitizarea – calea spre cunoaştere: proiecte şi parteneriate, unde au participat oaspeţii noştri de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga din Cluj – Napoca, România, dna Sorina Stanca, director BJ „Octavian Goga, Cluj-Napoca, dna Tatiana Costiuc, şef serviciu a aceleaşi biblioteci şi dna Anca Pervain, şef-birou, BJ Octavian Goga. D-na Sorina Stanca a făcut o prezentare a proiectului şi problematicii digitizării fondului cultural, proiectul EUROPEANA LOCAL în România, prezentare care poate fi consultată pe site-ul: www.bjc.ro şi în cadrul Conferinţei “Digitizarea - o prioritate pentru instituţiile culturale în secolul 21?“, ce a a vut loc în Cluj-Napoca la 16 iunie 2010. Duplex-ul a urmat apoi cu o serie de prezentări utile şi necesare. Interesantă în acest sens a fost comunicarea M. Harjevschi, directorul Bibliotecii Publice de Drept, şi o experimentată câştigătoare de proiecte, care a obţinut, rezultate îmbucurătoare în parteneriat de colaborare cu administraţia publică locală, reuşind să obţină un proiect (Mai 2010 – Mai 2011) în sumă de 24.645.00$, proiectul numindu-se „Chişinăul juridic online – acces deschis la documentele publice”. Proiectul are ca scop digitizarea „Monitorului de Chişinău”, supliment bilunar al ziarului public municipal „Capitala”. La moment a fost achiziţionat un laptop şi urmează să se procure şi un scaner. Recent a fost încheiată oferta de tendere pentru compania care se va ocupa de crearea unei baze de date, „Companie a cărui nume încă este prea devreme să o cunoaştem, după cum a menţionat directorul BPD. Această companie va crea o bază de date pentru documentele digitizate expuse în PDF şi vor urma modelul bazei de date www.moldlex.md sau www.lex.justice.md Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu" tinde spre crearea bibliotecii digitale. La moment ne aflăm la etapa de digitizare şi prelucrare. Principalele documente propuse spre digitizare conform „Politicii de digitizare” din anul 2009 sunt colecţiile Hasdeu, Eminescu, documente referitoare la Chişinău şi colecţia de drept, a relatat L. Pânzari, director adjunct. Duplexul profesional s-a încheiat cu discuţii utile şi necesare între cei care au experienţe de digitizare şi cei care vor să înceapă acest drum. Dar un fapt este de remarcat că „Proiectele de digitizare” se finalizează cu succes numai prin colaborarea între instituţii şi coordonarea eforturilor între părţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu