luni, 18 octombrie 2010

ZILE ANIVERSARE LA BIBLIOTECA „TÂRGOVIŞTE"

Ludmila PLOPA,
Director, Biblioteca "Târgovişte"


Un eveniment frumos pentru Biblioteca Târgovişte a avut loc în perioada 11-15 octombrie 2010, când s-a marcat cea de-a 15-a aniversare a fondării sale.

La deschiderea festivităţilor prilejuite de aniversarea a 15-a de la întemeierea Bibliotecii Târgovişte au participat o delegaţie din or. Târgovişte, condusă de consilierul municipal Mircea Niţă. Din delegaţie au făcut parte: Carmen Vădan, directorul Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu din Târgovişte, Victor Petrescu, ex-directorul Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu, care a pus piatra de temelie la fondare Bibliotecii Târgovişte din Chiinău, scriitorii Mihai Stan, directorul editurii Bibliotheca, Tudor Cristea, scriitor, redactorul publicaţiei ”Litere”, revistă lunară de cultură a societăţii scriitorilor târgovişteni, George Coandă, scriitor.

La deschiderea oficială au mai participat: Ianoş Ţurcanu, scriitor, Departamentul Cultură al primăriei municipiului Chişinău, Iulian Filip, scriitor, Vasile Romanciuc, scriitor, Mihai Cimpoi, academician, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Larisa Câşlaru, primvicedirector al Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu" din Chişinău, Tatiana Fiodoruc, managerul Departementului Relaţii cu Publicul a BM "B.P. Hasdeu" ş.a.
Un cuvânt de felicitare cu ocazia celor 15 ani de la fondarea Bibliotecii Târgovişte, l-a rostit dl Mircea Niţă. A urmat dl Victor Petrescu, care şi-a amintit de anul 1991, când a venit pentru prima oară la Chişinău şi în discuşiile avute la primărie cu Iulian Filip, şef Departament Cultură al primăriei municipiului Chişinău, Ianoş Ţurcanu – Departament Cultură, s-au pus bazele unei colaborări de durată, printre care fondarea unei biblioteci, această idee fiind realizată în 1995, când, la 31 august, a avut loc deschiderea oficială.

În continuarea acestui eveniment a fost organizat Simpozionul Târgovişte — în spiritualitatea românească în cadrul căruia au fost lansate 10 cărţ cu următoarele titluri: Confreria. Convorbiri şi confesiuni de Mihai Stan, Târgovişte; Călători străini. Cronicari. Sec. XV-XIX de Victor Petrescu şi Mihai Stan, Vasile Cârlova de Mihai Cimpoi; Ion Heliade Rădulescu: Panhymniul Fiinţei de Mihai Cimpoi; Dacoursitele. Etropiile de George Coandă; De la clasici la contemporani de Tudor Cristea; Târgovişte vechi centru tipografic românesc de Dan Simionescu; Gheorghe Buluţă, Victor Petrescu, Bucurii pentru copii; Poeţi contemporani din Basarabia. Selecţie Vasile Romanciuc; Cea mai luminoasă vară a iubirii de Ianoş Ţurcanu; Puţinul (m)eu. Antologie poetică de autor de Iulian Filip.

Autorii şi-au prezentat volumele, în linii generale despre creaţia scriitorilor a vorbit Ianoş Ţurcanu. A avut loc şi un recital de poezie susţinut de Ianoş Ţurcanu, Iulian Filip şi Vasile Romanciuc.

Toţi cei prezenţi la manifestare au primit o insignă, adusă din Târgovişte, pe care este imprimat următorul text: 1995 – 2010 Biblioteca "Târgovişte" din Chişinău 15 ani de activitate şi siglele celor două biblioteci: Ion Heliade Rădulescu şi Târgovişte.

Aniversarea unei biblioteci este o sărbătoare nu numai a bibliotecarilor, dar şi a utilizatorilor, a tuturor celor ce ne-au bucurat cu prezenţa la acest eveniment important pentru noi – 15 ani de existenţă şi activitate în serviciul culturii.

Delegaţia din Târgovişte, au venit la festivitate cu o donaţie de 3 765 volume noi, apărute la Editura Bibliotheca, periodice, pliante, insigne cu imagini ale unor personalităţi istorice târgoviştene. Le mulţumim pentru această donaţie extrem de preţioasă, pentru bibliotecă, pentru beneficiarii ei.

Colaboratorii bibliotecii, la jubileu s-au implicat în elaborarea unei cărţi aniversare întitulată "Târgovişte – sub semnul aniversării", alcătuitor Ludmila Plopa, materiale promoţionale cu simbolul jubiliar – 15 ani, care au fost, înmânate în pungi cu acelaş simbol oaspeţilor bibliotecii. Pe parcursul acestei activităţi complexe s-au organizat: 19 lansări de carte, 6 prezentări de carte, un spectacol, un master-class, o şedinţă a clubului, un simpozion, în format electronică au fost lansate două broşuri De vorbă cu păpuşa Barbie alcătuitor Larisa Ungureanu şi Scenarii pentru Ora Poveştilor alcătuitor Liliana Juc. În total au fost organizate 30 activităţi la care au participat 546 utilizatori, au fost organizate 9 expoziţii de carte, 2 expoziţii a desenelor pentru copii, o expoziţie a donaţiei de carte din orasul Târgovişte, 4 excursii la care au participat 295 copii dintre care 100 au fost înregistraţi în regim automatizat, biblioteca a fost vizitată de 1070 ori şi au fost împrumutate 2453 documente.

Manifestările desfăşurate în legătură cu Zilele Bibliotecii Târgovişte au beneficiat de o rezonanţă în spaţiul cultural, spiritual de la noi, dat fiind faptul că la sărbătoare au fost prezenţi reprezentaţi ai presei şi ai televiziunii: reporteri de la ziarele Florile Dalbe, Timpul, echipa canalului Moldova 1. Personalităţi de seamă, exponenţi ai culturii de pe ambele maluri ale Prutului şi prieteni fideli ai cărţii, au putut să facă schimbul necesar de informaţie şi de valori, pentru binele comunităţii.

Astfel, cincisprezece ani Biblioteca Târgovişte funcţionează ca un centru cultural, informativ şi educativ pentru utilizatorii cartierului Buiucani, oferind beneficiarilor, fără restricţii, acces liber la informare, studii, documentare, promovând valorile spirituale naţionale şi universale. În viitor, colaboratorii Bibliotecii Târgovişte vor depune eforturi sporite pentru a onora această misiune nobilă şi utilă comunităţii în continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu