marți, 2 noiembrie 2010

2011: ANUL EUROPEAN AL VOLUNTARIATULUI

Prin decizia Consiliului Uniunii Europene nr.15658/09 din 24 noiembrie 2009, anul 2011 a fost declarat ca Anul European al activităţilor de voluntariat care promovează cetăţenia activă.


Scopul acestei priorităţi anuale este de a încuraja şi sprijini prin schimb de experinţe şi bune practici activitatea de voluntariat, de a spori vizibilitatea activităţilor de voluntariat.

Obiectivele sunt următoarele:

1.Crearea unui mediu propice voluntariatului - promovarrea voluntaritului într-un context comunitar şi înlăturarea obstacolelor administrative, juridice.

2.Ameliorarea calităţii activităţilor de voluntariat - îmbunătăţirea sinergiei, mobilităţii şi cooperării într-un context comunitar.

3.Recunoaşterea activităţii de voluntariat - stimularea şi încurajarea cetăţenilor pentru participarea la acţiuni de voluntariat, recunoaşterea aportului la dezvoltarea comunităţii.

4.Creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului - participarea civică a cetăţenilor care contribuie la dezvoltarea armonioasă a societăţii şi coeziunii sociale.

2011 va sărbători 10-a aniversare a Anului Internaţional al Voluntarilor Naţiunilor Unite (IYV): IYV 2001 a arătat că o atenţie la nivel înalt publice pentru voluntari şi contribuţia acestora la societate duce la guvernele şi alte părţi interesate comiterea unei acţiuni comune. Sinergiile pot fi căutate cu activităţile ONU în 2011, să facă un bilanţ al progreselor înregistrate până în prezent şi să dezvolte o agendă politică europeană pentru voluntariat "2011 +".

Mai mult de 100 de milioane de europeni se angajeze în activităţi de voluntariat, solidaritate vii şi prin aceasta face o diferenţă pentru societatea noastră. Un sondaj Eurobarometru din 2006 a arătat că 3 din 10 europeni pretind a fi activi într-o capacitate de voluntariat şi că aproape 80% din respondenţi consideră că activităţile de voluntariat sunt o parte importantă a vieţii democratice din Europa.

Există o gamă vastă de noţiuni, definiţii şi tradiţii în ceea ce priveşte voluntariatul. Cu toate acestea, ceea ce este comun în Europa este că oriunde oamenii se angajeze împreună în activităţi pentru a se ajuta reciproc, sprijinul celor în nevoie, conserva mediul nostru, campania pentru drepturile omului, sau să iniţieze acţiuni pentru a vă asigura că toată lumea se bucură de o viaţă decentă - atât societatea ca un întreg şi individual beneficiul voluntari şi coeziunea socială este semnificativ întărită.

Voluntarii sunt agenţii de valorile europene şi obiectivele stabilite în tratate, în special în ceea ce priveşte promovarea coeziunii sociale, solidaritatea, şi participarea activă - lor sunt mâinile care traduc aceste valori în acţiune, zi după zi;

Voluntariatul contribuie la construirea unei identităţi europene înrădăcinată în aceste valori şi în vederea atingerii o înţelegere reciprocă între oameni în societate şi în Europa;

Voluntariatul în natura sa orizontal este indispensabil într-o gamă largă de domenii politice ale UE, cum ar fi incluziunea socială, furnizarea de oportunităţi de-a lungul vieţii de învăţare pentru toţi, politicile care afectează tineri, dialogul inter-generaţii, îmbătrânirea activă, integrarea migranţilor, a dialogului intercultural , protecţia civilă, ajutorul umanitar şi de dezvoltare, dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului, drepturile omului, de livrare de servicii sociale, creşterea şanselor de angajare, promovarea unei cetăţenii europene active, lupta "decalajul digital", şi în termen de responsabilitate socială corporativă;

Voluntariatul este un factor economic. Sectorul de voluntariat contribuie cu o valoare estimată de 5% la PIB-ul economiilor noastre naţionale;

Voluntarii şi organizaţiile lor sunt în fruntea de dezvoltarea de acţiuni inovatoare pentru a detecta, voce şi răspund necesităţilor apărute în societate.

Voluntarii oglindă diversitatea societăţii europene, cu oameni de toate vârstele, femei şi bărbaţi, angajaţi şi şomeri, oameni din diferite medii etnice şi grupurilor de credinţă şi în cele din urmă cetăţenilor de toate naţionalităţile fiind implicate.

Cu toate acestea, 7 din 10 persoane nu voluntari şi mulţi oameni se confruntă cu obstacole faţă de voluntariat, cum ar fi o lipsă de informaţii despre cum să se implice, sub presiunea timpului, resursele limitate economice şi sentimentul de a nu fi în măsură să "permite" sa devina voluntari; un impact negativ imaginea de voluntariat care decurg din timpurile în care voluntariatul era mai degrabă o "datorie obligatorie"; discriminare, dispoziţii legale descurajatoare şi lipsa unui statut juridic; de protecţie împotriva riscurilor implicate lipsesc; viză sau alte bariere pentru cetăţeni din afara UE - pentru a numi doar câteva dintre aceste obstacole.

Voluntariatul este dat în mod liber, dar nu lipsit de costuri - are nevoie şi merită sprijin specific din partea tuturor părţilor interesate - organizaţiilor de voluntari, la toate nivelurile guvernamentale, afaceri şi un mediu politic care să permită, inclusiv o infrastructură de voluntariat.

În timp ce UE a acordat o atenţie increasingly voluntariatului în toate formele sale în ultimii ani, suntem încă departe de o strategie globală şi acţiuni la nivel european pentru a promova, recunoaşte, facilita şi sprijini voluntariatul pentru a realiza întregul său potenţial.

În calendarul oficial de evenimente AEV 2011 utilizatorii vor avea posibilitatea de a obţine o imagine de ansamblu a multor evenimente diverse întâmplă în contextul AEV 2011 în întreaga Europă. Calendarul este găzduit pe site-ul Comisiei Europene pentru anul http://www.europa.eu/volunteering . Organizaţiile de voluntariat sunt invitaţi să includă evenimentele lor pe acest calendar. Din această parte a site-ului va fi capabil să contribuie la calendar şi informaţii suplimentare privind modul de a face acest lucru vor fi disponibile în curând.

Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu" va elabora Planul de acţiuni pentru Anul European al Voluntariatului . Pe parcursul anului 2011 vor fi organizate acţiuni de voluntariat atât din partea bibliotecii, cât şi din partea rezidenţilor chişinăuieni. Aceste activităţi vor fi acţiuni de comunicare şi de recunoaştere a valorii voluntariatului cu beneficii multiple.

Resurse:

www.voluntariat.ro

www.eyv2011.eu

Selecţie: Tatiana COŞERI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu