joi, 4 noiembrie 2010

BIBLIOTECA 2.0: PRACTICI DE APLICARE LA FILIALA "L. UKRAINKA"

Daria GALIUK

Trăim într-o eră în care Internetul semnifică foarte mult în viaţă noastră. Socializăm, bloguim, facem cumpărături, rezervăm bilete de avion, tren, film, căutăm job-uri, citim forumuri s.a.m.d. Internetul a devenit foarte rapid un fenomen social-tehnic, care a acăpărat întreaga lume şi continuă să cîştige tot mai mult spaţiu. Internetul şi orice alte resurse au un impact decisiv asupra societăţii. Sîntem mult mai conectaţi la pulsul imediat al lumii, comunicăm mult şi intens în ţara şi mai peste tot pe glob.

Internetul a devenit mijloc de transport pentru conversaţie, iar conversaţia se întîmplă din ce în ce mai mult în timp real, Bloggingul, podcastingul, publicarea de informaţii, programarea, toate acestea au devenit omniprezente şi toţi avem posibilitatea să participăm la ele. Totul se dezvoltă.

De la început a fost Web 1.0, care treptat a fost înlocuit cu Web 2.0. Astfel multe programe au fost schimbate cu unele cu mult mai performante, una dintre care ar fi că utilizatorul nu mai trebuie sa stea cu grija timpului conectării, acum el are posibilitatea de a fi conectat 24/24.

Tehnologiile, tehnicile, instrumentele şi inovaţiile se valorifică rapid şi la un grad destul de înalt, astfel şi bibliotecile, care au ca obiect de activitate informaţia, şi-au propus să utilizeze instrumentele şi mijloacele de informare puse la dispoziţie de Internet şi de noile tehnologii.

Biblioteca 2.0 este considerată un salt calitativ al aplicărilor larg răspîndite pe Internet, un Internet de nouă generaţie capabil să asigure utilizatorului toată informaţia de care ar putea avea nevoie. Un aspect important este socializarea informaţiei în toate aspectele ei : sortare, creare, stocare, difuzare şi comunicarea în timp real prin bloguri, reţele sociale (Facebook), podcasturi, Blogurile, wiki-urile, RSS sunt considerate ca aparţinînd conceptului Web 2.0. Unui cititor de blog sau wikipedia i se oferă instrumentele necesare pentru a adăuga un comentariu fără a se înregistra, sau pentru a edita conţinutul deja existent. Astfel utilizatorul este plasat în centrul atenţiei, el crează „conţinutul informaţiei ”, este un participant activ, nu doar un simplu spectator.

Deşi astăzi biblioteca se dezvoltă şi tinde spre perfecţiune, Biblioteca 2.0 este un concept al unui serviciu de bibliotecă încă puţin diferit de cel existent astăzi, serviciu care răspunde aşteptărilor utilizatorului actual al bibliotecii : acces nelimitat şi gratuit la orice tip de informaţie, de oriunde şi în orice moment. Bibliotecile sunt deja sufletul „accesibilităţii informaţiei”, atît personalul bibliotecilor cît şi utilizatorii sunt activ încurajaţi pentru a se implica în acest proces. Biblioteca de astăzi respinge orice restricţii privind utilizarea informaţiilor. Resursele bibliotecilor numai sunt ascunse într-un catalog, numai sunt stocate în baze de date accesibile doar bibliotecarilor sau utilizatorilor înregistraţi, ele sunt larg expuse, disponibile pe Internet (pe Blogg-uri, Facebook, Del.icio.us, Flickr, Youtube, Twitter, Slideshare), sunt deasemenea accesibile motoarelor de căutare ca Google sau Wikipedia.

Datorită acestor schimbări fluxul de utilizatori a crescut, ei sunt interesaţi în afla lucruri noi şi inedite,care pînă acum nu le-au fost atît de accesibile. Toate nuanţele inovatoare introduse sporesc la fel şi motivaţia bibliotecarilor, care sunt dornici de ai învăţa pe utilizatori ceva nou şi de a le oferi informaţia necesară.

Participînd anul curent la programul de instruire Biblioteca 2.0, unde au fost abordate diverse teme ce ţin de Web 2.0, am fost plăcut uimiţi de multitudinea de posibilităţi, programe şi site-uri, care au diversificat cu mult opinia noastră despre Web. Am văzut şi am auzit lucruri inedite, am încercat şi am accesat site-uri surprinzătoare, am creat şi am modificat. Toate acestea acum le utilizăm zi de zi în lucrul nostru. Programele pe care le-am studiat ne facilitează cu mult activitatea, căutăm lucruri care ar interesa noi utilizatori, căutăm modalităţi care ar spori frecvenţa vizitelor utilizatorilor în bibliotecă. Serviciile noastre acum sunt cu mult mai atractive, mai colorate şi mai accesate. Prin intermediul acestor servicii ne-am făcut cunoscuţi celor care nu ştiau nimic despre noi, ne-am împrietenit cu cei de care doar am auzit şi am început să colaborăm cu cei cu care eram deja prieteni.

Acum utilizatorilor le este cu mult mai uşor să afle despre evenimentele ce au sau vor avea loc în bibliotecă pur şi simplu accesînd de-acasă site-ul acestora, printr-un simplu klick pot afla ce colecţii de cărţi noi au apărut, ce concursuri au loc şi ce noutăţi te-ar putea interesa.

Deşi pentru unele site-uri ca Flick sau Youtube trebuie sa dispunem de aparate performante, noi totuşi încercăm să corespundem cerinţelor care ne sunt date făcînd poze sau video la telefonul mobil.

Astfel conceptul de Bibliotecă 2.0 reflectă un model a serviciilor oferite de biblioteci ce a fost modernizat şi ce este valorificat în continuare. Biblioteca la fel încearcă să ţină pasul cu dezvoltarea aceata uimitoare a tehnicii, şi după părerea mea îi reuşeşte destul de bine.

Un comentariu: