miercuri, 17 noiembrie 2010

BIBLIOTECA „OVIDIUS” - SPAŢIU DE COMUNICARE PENTRU TINERII CHIŞINĂUENI

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala „Ovidius”


Potrivit statisticilor ONU, tinerii reprezintă aproape jumătate din populaţia globului, deci este firesc să fie marcată în fiecare an Ziua Internaţională a Tineretului, Ziua Studentului, în semn de recunoaştere a contribuţiei tinerilor la dezvoltarea societăţii. Aceste zile sunt marcate de evenimente care cuprind muzică, spectacole culturale, expoziţii de pictură, concursuri. Filiala „Ovidius” a inclus în agenda săptămânii dedicate tinerilor (10-17 noiembrie) mai multe activităţi pentru adolescenţi, cât şi de promovare a tinerilor talentaţi.

La 10 noiembrie tinerii chişinăueni au fost invitaţi la activităţi culturale de amploare. Cu mult drag au venit elevii de la liceele „Univers Lions”, „Nicolae Sulac” şi „Prometeu”, mulţi alţi cititori fideli ai bibliotecii „Ovidius”, la lansarea cărţii „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru, organizată în cadrul cenaclului „Ovidius” (moderator, scriitorul Ianoş Ţurcanu). Întâlnirea cu acest scriitor a fost solicitată demult de cititorii noştri, de aceea sala bibliotecii părea neîncăpătoare pentru toţi doritorii. Invitaţii cenaclului – scriitori, ziarişti, oameni de cultură - Iulian Filip, Vasile Romanciuc, Galina Furdui, Iurie Borş, Vasile Şoimaru - au remarcat că autorul scrie o proză istorică de o frumuseţe aparte, cu dialoguri antrenante, care trezesc interesul cititorului. În romanul lansat se pot depista din text multe aforisme, cum ar fi: «Dacă te aşezi în genunchi prima dată, a doua oară nu te mai ridici». Sub acest înveliş de carte de aventuri se iveşte o carte care vorbeşte despre relaţia Om - Putere, Biserică - Putere, Intelectual - Societate. Tinerilor le-a fost adresat un îndemn la lectură, pe care ei l-au acceptat cu mult entuziasm. Ansamblul folcloric de la liceul „Prometeu” a prezentat o suită de cântece pe versurile lui Aurelian Silvestru, care au plăcut foarte mult publicului.

În aceiaşi zi a avut loc vernisajul de fotografii realizate de Andrei Viziru, angajat la Departamentul Proiecte şi Emisiuni Artistice Radio al Companiei de Stat «Teleradio- Moldova» , realizator al emisiunilor «Portrete literare», «În lumea artelor», autor ale volumelor «Autografe pe cer şi suflet» (2002) şi «Cei şapte ani de acasă sau cele şapte miracole ale copilăriei» (2004). Scriitoarea Galina Furdui a remarcat tenacitatea cu care Andrei Viziru, de ani de zile, înarmat cu o cameră de luat vederi, optează pentru a opri clipa şi lumina evenimentelor, aparent banale, ce se întâmplă în jurul nostru, reuşind să surprindă semnificaţii deosebite în natura plaiului moldav, în arhitectura Chişinăului vechi şi nou.

În parteneriat cu Ministerului Tineretului şi Sportului din RM şi Studioul Adolescenţi şi Tineret Radio Moldova, biblioteca «Ovidius» a coordonat şi s-a implicat în realizarea unei expoziţii-concurs de artă plastică, cu elegantul generic «Ni-i vârsta zbor de pasăre măiastră». La Casa Radio a avut loc activitatea de totalizare. Primele trei premii au fost acordate de Ministerul Tineretului şi Sportului, fiind înmânate de dl Ion Ciobanu, ministru. Dl Alexandru Dorogan, director al Radio Moldova, şi-a expus admiraţia pentru talentul tinerilor participanţi la concurs şi a acordat premii din partea Companiei “Teleradio-Moldova”. Diploma de Menţiune din partea Bibliotecii «Ovidius» şi un mic cadou (un set de cărţi) au fost înmânate la opt participanţi.

Pentru a avea un public larg de admiratori, lucrările plastice prezentate la concurs au avut parte de un vernisaj în sala bibliotecii „Ovidius”. Aici, de Ziua Studentului a avut loc o şedinţa festivă a clubului „Tinere talente”, moderat de Zina Izbaş, realizator şi moderator al emisiunilor pentru adolescenţi la Radio Moldova, şedinţă însoţită de un superb spectacol literar-muzical. De fapt, mai multe instituţii de învăţământ şi-au adunat aici tinerele talente. Studenţi de la: Universitatea Tehnică din Moldova, Colegiul de Construcţii (ghidaţi de directorul adjunct studii dna Lucia Ţurcanu şi profesoara de design dna Valentina Friptuleac), Colegiul Naţional de Comerţ, Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”, participanţii la studioul pentru adolescenţi „Semnal Junior” de la Radio Moldova, mulţi alţi adolescenţi activi social au venit cu versuri (creaţie proprie), melodii şi discursuri pro-tineret. Gânduri şi sentimente profunde izvorau din versurile create de Crina Popescu, Irina Bardiţa, Elena Mărgineanu, Nadia Usatîi. Melodiile interpretate la chitară de Eugen Cotruţă, Dumitru Talmazan, Natalia Croitoru au fost susţinute şi de cei aflaţi în sală. Elena Podoleanu, studentă cu o poziţie civic activă, membru al Parlamentului Tinerilor din Moldova, a povestit despre aportul pe care se străduie să-l aducă tinerii în dezvoltarea societăţii, prin studierea necesităţilor tinerilor de azi, prin implementarea a noi proiecte pentru tineri.

Din impresiile participanţilor la activităţi: a fost energizant, a fost creativ, a fost vesel, au avut noi posibilităţi de afirmare şi comunicare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu