joi, 25 noiembrie 2010

CONSOLIDAREA ÎNCREDERII PRIN DEMOCRAŢIE PARTICIPATIVĂ ŞI IMPLICAREA TINERILOR ÎN ACTUL DECIZIONAL

Maria CUDLENCO, coordonator local


În perioada 1-22 noiembrie Biblioteca Publică Crihana Veche(Centrul Comunitar de Acces la Informaţie şi Instruire) în parteneriat cu AO “Gaudeamus” din localitate a implementat proiectul “Consolidarea increderii prin democraţie participativă şi implicarea tinerilor in actul decisional”. Ideea proiectului aparţine Alianţei Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova care a anunţat concursul şi realizată cu suportul Fundaţiei Est Europene din resursele financiare acordate de Agenţia Suedeza pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţionala (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA şi Fondul Naţional pentru Democraţie (NED).

Scopul acestui proiect a constat în promovarea unor modele de consolidare a democraţiei participative prin implicarea tinerilor în viaţa social-politică.

Obiectivele au fost următoarele: implicarea tinerilor în soluţionarea unor probleme comunitare prin participarea lor la o dezbatere publică, participarea activă a tinerilor în actul decizional prin organizarea alegerilor “Votul tău contează”.

Proiectul a fost diseminat in localitate prin intermediul unui flashmob, organizat de către voluntarii bibliotecii publice. Ei au distribuit flyere cu informaţii despre organizarea dezbaterii publice şi desfăşurarea exerciţiului de simulare a alegerilor.

In procesul derularii proiectului au fost formate grupuri de iniţiativă alcătuite din tineri. Aceştia au propus spre discuţie un subiect care este deja o problemă a comunităţii dar şi a societăţii: plecarea tinerilor din mediul rural. Pro sau contra.

Dezbaterea a avut loc luni, 22 noiembrie in sala de festivităţi a Liceului Teoretic “M. Eminescu” din localitate. Tinerii, dar şi publicul, s-au manifestat activ, implicandu-se in discuţii cu argumente convingătoare. Un moment inedit pentru cei prezenţi l-a constituit participarea la alegeri. După cum au afirmat chiar ei, această activitate i-a făcut să se simtă responsabili, importanţi, necesari societăţii.

In rezultatul votării, majoritatea s-au pronunţat contra plecării tinerilor din mediul rural. Astfel, prin decizia lor, tinerii au lăsat să se inţeleagă că au incredere in forţele proprii şi că vor face tot posibilul pentru a avea un viitor mai bun prin mobilizare deplină in dezvoltarea unei comunităţi prospere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu